Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mokry kaszel przy ząbkowaniu???

Polecane posty

Gość gość

Czy wasze maluchy przy ząbkowaniu miewały mokry kaszel? Syn 14 miesięcy, ząbkuje. Kaszle od niedzieli, najpierw było tylko raz czy dwa zaraz po zaśnięciu. W dzień nic. Był lekarz, osłuchowo czysto, przezroczysta wydzielina jedynie w głębi nosa (że tak to ujmę) i spływa na gardło. Stąd ten kaszel. Tempka w normie, popołudniami czasem 37.6 Reszta ok. Młody dostał syrop wykrztuśny, cebion i lipomal. Ale nic to nie dało, jak zaśnie, to kaszel się rozkręca. Teraz kaszle dłużej, jakieś 10 minut i później się uspokaja. Kaszel jest mokry i ciężko mu tą wydzielinę odkrztusić. Dzień jest bez kaszlu. Czy to możliwe, że to od ząbkowania?

Gość gość
Dodam, że to wygląda tak, że jak synek się rozgrzeje w łóżeczku, to się wtedy zaczyna. Powietrze ma nawilżane.

Gość gość
napisze tak- w pzypadku mojego dziecka w wieku zabkowania lekarze zawsze zwalali win e na zabkowanie, jednak dzis wiem, ze nieslusznie- wysypka na brzuchu- niby z zabkowania-okazaly sie lamblie, goraczka- oczywiscie niby zabkowanie- infekcja-zapalenie oskrzeli sie rozwinelo. zawsze byla inna przyczyna zlego stanu dziecka- najlatwiej zwalic na zabkowanie- w naszym przypadku zawsze cos bylo nie tak. przyko mi, ze cie nie pocieszylam. mokry kaszel- nie wierze, ze przez zeby

Gość gość
Dzięki. Jutro jeszcze raz zadzwonię po lekarza, niech ponownie osłucha. Ale się tyle nasłuchałam o tym kaszlu, że już sama się zaczęłam zastanawiać. Szkoda mi małego jak widzę jak się męczy :(

Gość gość
może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość gość
nabulizator i inhalację i to na pewno nie od ząbkowania to zbieg okoliczności i wygodna odpowiedz dolega coś nie to tylko zęby no brak słów mały jest chory potrzebuje leku

Gość gość
Brak słów na co? Przecież pisałam, ze byłam u lekarza i bierze leki. Jutro znów będzie lekarz. Nie eksperymentuję na własnym dziecku. Osłuchowo ok, gardełko ok. Nie chodzi mi o wygodną odpowiedź, tylko czy ktoś tak miał.

Gość gość
moj czesto ma kaszel, pediatra mowi ze tez od zebow, bo gradlo czyste w plucach tez, dostal deflegamine i mu przechodzilo po jakims czasie, mam nadzieje ze wiesz ze syrop odkrztusny zawsze daje sie najpozniej kolo16

Gość gość
tak, syrop wykrztuśny podaję max do 16, dzisiaj nawet dałam ostatnią dawkę przed 15, ale i tak było kiepsko. Teraz jak już się "rozespał" to jest ok, nie kaszle. Myślę, że mleko przed spaniem jeszcze pogorszyło sytuację, pewnie dodatkowo zagęściło wydzielinę.

Gość gość
podnies lozeczko, moze lezy plasko i mu sie wydzielina z nosa zlatuje, podaj na wrazie czego wit c, powinno byc dobrze jak w plucach czytsto, ja juz pisalam moj tez tak czesto miewal, chociaz bardziej w ciagu dnia a nie w nocy

Gość tinyteaspoon com
nam pediatra powiedziała, że przy ząbkowaniu zbiera sie wiecej sliny i tak dziecko odkrztusza ;) podaj delikatny syropek a jak nie przestanie to leć do lekarza :)

Gość gość
Łóżeczko ma podniesione, dodatkowo klin pod głową. Na to jestem uczulona, bo jak był mały, to mocno ulewał. Dostaje też cebion. dwa razy dziennie. Do tego też groprinosin no i ten syrop wykrztuśny. Dodatkowo nawilżacz przed spaniem pół godziny + na noc mokra pielucha tetrowa na kaloryfer. Zobaczymy co jutro powie lekarz. Jak znów będzie czysto i nic nie znajdzie, to juz nie wiem.

Gość gość
syrop dostaje hederasal, więc jakiś tam silny nie jest.

Moja córeczka na szczęście nie miała problemów z kaszlem podczas ząbkowania, ale wiem że może to być bardzo uciążliwe. Najlepiej podawać jakieś naturalne syropki. A na bolące dziąsęłka i gorączkę dobra jest Camilia, aplikuję ją co parę godzin mojej małej, i potem łatwiej zasypia i nie marudzi tak w ciągu dnia ;)

Gość melisa12
u nas kaszlu przy ząbkowaniu nie było, była temperatura.. jeśli 37 stopni to nic nie podawaliśmy. Dwa razy miała po 38 stopni i wtedy dawaliśmy ibufen i gorączka spadała, on ma ibuprofen więc i zbija temperaturę i działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Maści na ząbki w ogóle się nie sprawdzały, lepsze było gryzienie skórki od chleba, czasem gryzaki. Nigdy nie mieliśmy mokrego kaszlu przy ząbkowaniu...jak by był kaszel to już by była infekcja. Jestem ciekawa jak to się u was skończyło?

Gość gość
Może rzeczywiście trochę synek pokasływał, ale najbardziej nam we znaki dawał się ból i gorączka. Dlatego podawałam mu ibufen w syropie, żeby ból uśmierzyć i skutecznie obniżyć gorączkę.

Gość gość
U nas ida zeby jest katar kaszel. Zeby wyjda jest spokoj. Raz dawalismy antybiotyk ktory nic nie pomogl.

Gość gość
Dziewczyny moja mała ma 7 miesięcy...i też ma kaszel przy zabkowaniu. Mój syn który ma już prawie 6 lat przechodził zabkowanie jakby nigdy nic ale mała. ..zupełnie inaczej. Muszę przyznać że zastosowałam klin antyrefluksowy memory firmy valde i jestem zachwycona. Hania nie kaszle w nocy i pięknie śpi... nie spodziewałam się takiego efektu. I szczerze wam polecam. Można kupić na stronie producenta. I mój syn też na nim spał i nic mu nie spływalo na oskrzela w okresie infekcji. Dziewczyny rewelacja!!!!!

Gość gość
klin może ok., ale dla dziecka, które nie wędruje w nocy po łóżeczku...