Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zysiolinka

hormony tarczycy

Polecane posty

Dziewczyny od ok 5 miesięcy staramy się z mężem o drugie dziecko... dziś odebrałam wyniki badań i okazało się że mam ponad normę FT4 - 2,71 (norma 0,93-1,70) natomiast TSH mam w normie 0,998 (0,270-4,200). Zapisałam się już do endo. Czy takie wyniki są bardzo niepokojące, czym mogą być spowodowane, czy jeżeli jednak udałoby się zajść w ciąże czy niesie to za sobą jakieś ryzyko?

Gość gość
FT4 niestety jest bardzo istotne w ciąży :( zawsze endo w ciąży każe badać FT4 i TSH. Badałaś FT3, AntyTPO, AntyTG? tego w ciąży już nie musisz badać ale Anty TPO i TG wykluczają bądź potwierdzają Hashimoto, ja niestety mam i mimo dobrego TSH biorę leki a i tak w ciąży musiałam badać nie anty tylko właśnie TSH i Ft4

Gość zysiolinka
Nie nie mialam robionych tych badan, tylko TSH i FT 4 oraz hormony płciowe

Gość gość
Pytanie do Pani z hashimoto. Tez mam tą chorobę. Tsh masz uregulowne przez leki czy masz caly czas w normie nawet bez leków? Bo ja mam problem. Tsh mam w normie od roku i nie biorę lekow. Nie wiem czy isc do lekarza i zacząć je znowu brać mimo dobrych wyników. Nie najlepiej sie czuje jak biore leki.

Gość gość
TSH przed braniem jeszcze leków miałam w granicach 1,5 czyli zupełnie ok tylko AntyTPO i TG podwyższone, guzów nie mam.

Gość gość
Dzieki. Wlasnie tak sie zastanawiam czy nie isc do lekarza. Przeciwciala napewno mam poza normą ale to standard przy hashimoto guzów tez nie mam. Tsh w normie. Ale chyba da swietego spokoju pójdę może dobierze mi dobrą dawkę tym razem albo zaproponuje jakis inny lek.

Gość gość
Wiesz ja mimo dobre TSH biorę te leki bo przed staraniami zrobiłam badania i wyszło co wyszło czyli Hasi. i w związku z staraniami dostałam N25 jak zaszłam w ciążę dała mi N50 ale ciąże straciłam, leki nadal biorę bo niedługo zacznę znów się starać. Pytanie czy brała bym leki gdyby nie było ciąży i następnych planów, mój endo powiedziała że raczej bez tych planów by mi nie wprowadzał leków że jeszcze mam dobry stan, dlatego nie wiem jak by to było, pewnie starała bym się sama dieta zbić.

Gość gość
Ja właśnie sie zastanawiam nad drugim dzieckiem :-) boje sie ewentualnych konsekwencji nie brania lekow takich jak pporonienie. Hashimoto wyszlo mi przy staraniach o poprzednia ciążę. Wcześniej nie moglam dlugo zajsc , jak wyszla cchoroa i rozpoczelam leczenie to w ciazy bylam po trzech miesiącach.

Gość gość
Może sam selen ci wystarczy, jak masz wątpliwości to skontaktuj się z endo, a starasz się o dziecko?? Ja gdyby nie te starania pewnie bym selenem się leczyła no i dieta choć tu by było trudniej mi, nie jestem taka dietową kobietą jem rozsądnie ale nie lubię ograniczeń:P

Gość gość
Ja starałam się o dziecko 5 miesięcy ale ok miesiąca przed staraniami już zaczęłam brać leki, jeśli masz takie plany to idź do endo na ten okres warto brać leki one nie zaszkodzą, a poco potem pluć sobie w brodę. Widzisz u mnie i tak się skończyło źle i nadal w to nie mogę uwierzyć ale wiem że w tej kwestii się starałam i nie zawiniłam.

Gość gość
Jeszcze się nie staram ale napewno w najbliższym czasie zacznę. Tylko najpierw muszę siebie ogarnąć i przygotować dlatego zapytalam. Przy poprzednich straniach mialam tsh poza normą i nie bylo wątpliwości że trzeba sie leczyc. Boję sie bardzo popronienia bo wiem że przy hashi sie one zdarzają. Ostatnio przyjaciółka stracila ciążę( nie z powodu tarczycy) i przeżyłam to bardzo .

Gość gość
Dla mnie to było najgorsze co przydarzyło w życiu, ale z tego co wiem jeśli bierze się leki to szanse na zdrowa ciążę są takie same jak u zupełnie zdrowej kobiety, nie martw się na zapas.

Gość gość
Tak jak mowilam mam juz jedno zdrowe dziecko wiec wiem że wszystko moze sie skonczyc szczęśliwie.

Gość gość malina miód
tez mam hashimoto a przed ciążą miałam tsh 5! szybko wziełam wiekszą dawke leku i od razu zaszłam teraz jestem juz w 18 tc i mam letrox 100 brac a pod koniec ciazy moge miec nawet 200! trzeba w ciąży to bardzo kontrolowac, niby raz w miesiącu robic tsh i ft4 ale ja juz ze strachu robie to co dwa tygodnie! By w razie podniesienia sie zareagowac póki co ciaza przebiego dobrze moja siostra tez ma ta chorobe i dwóch synów urodziła a ja tez jakoś zaszłam mimo że przeciwciał TPO mam bardzooooo duzo nawet jedna pani endokrynolog się zapytała jak to sie stało że przy takich przeciwciałach zaszłam w ciaże! Jest jakis przesąd że to zależy od ilości ale ja uważam że to bardzo indywidualna sprawa nie bójcie sie zachodzić a ryzyko poronienia jest zawsze nawet jak sie ma 20 lat i sie jest super zdrowym a kobiety które wiedzą o chorobie bardzo się badają, dbają, to zwiększa szanse ja chodze co tydzien do lekarza np. płacę prywatnie ale nie żałuje

Gość gość
U mnie przyczyną poronienia raczej nie była tarczyca, w 8 tyg po prostu miałam puste jajeczko i było łyżeczkowanie :( Moje wyniki sprzed leczenia się, czyli te pierwsze to: TSH 1,440, antyTPO 47,60 norma 0,00-5,61 AntyTG 5,58 norma 0,00-4,11 i tak jak mówiłam najpierw dostałam N25 w ciąży N50.