Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jeśli na l4 kończy mi się umowa mogą mi przedłużyć ją na innej stawce?

Polecane posty

Gość gość

Czy orientujecie się jak to jest: jestem w ciąży w 20 tyg. i w listopadzie kończy mi się umowa. Wiadomo z racji ciąży muszą mi ją przedłużyć przynajmniej do dnia porodu. Zastanawiam się jednak czy taka umowa przedłuża się automatycznie do dnia porodu czy dostanę nową umowę i np. za inną stawkę np. za mniejszą ?? Czy mogą zrobić coś takiego, że zmniejszą mi zarobki? Albo np. przedłużą umową ale na inne stanowisko?

Są dwie opcje. Albo do istniejącej umowy dostaniesz aneks z informacją, że umowa została przedłużona albo dostaniesz nową umowę na tych samych warunkach. Umowa nie może zostać przedłużona na gorszych warunkach, bo to nie byłoby zgodne z kodeksem pracy.

Gość gość
l4 80%, jeśli ciąza 100%, muszą ci przedłużyć umowę.

Gość gość
Dzięki, bo obiło mi się o uszy, że planują zmienić mi stanowisko pracy. Ale skoro nie mogą to pewnie to tylko jakieś odległe plany

Gość gość
"Wspomniane przedłużenie umowy o pracę następuje z mocy prawa. Pracodawca nie ma więc obowiązku dokonywania zmian w umowie o pracę. W praktyce, w takim przypadku wystosowuje się zwykle do pracownicy pisemną informację nt. przedłużenia umowy do dnia porodu. Z jednej strony, pismo od pracodawcy pozwala pracownicy zorientować się co do swojego statusu w zakładzie pracy. Z drugiej strony, dzięki umieszczeniu drugiego egzemplarza takiej informacji w aktach osobowych można szybko zorientować się co do przebiegu zatrudnienia pracownicy (co bywa istotne zwłaszcza, gdy do akt osobowych sięga się po dłuższym czasie)." Więc tu zmian nie będzie bo jest to przedłużenie z mocy prawa.

Gość gość
Przedłużyć ci będą musieli na tych samych warunkach. Jak chcą zmienić stanowisko pracy i przy tym dać niższą stawkę, to muszą cię zatrudnić jeszcze raz. Wtedy wystarczy, że zadbają o brak ciągłości. Jeśli jednak cię w firmie zostawią z ciągłością, to stanowisko mogą zmienić, natomiast stawki nie.