Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bardzo proszę gotujące mamusie o jakieś przepisy na dania dla 8miesięczniaka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy są tu mamusie, które gotują dla swoich dzieci ? Ja szczerze mówiąc nie mam pomysłów. Często gotuję jabłka lub marchewkę, potem blender i gotowe. Inne danie to zupka : dodaję trochę masła, piersi z kurczaka, marchewka, ziemniak, por i to gotuję, później rozdrabniam blenderem. Chciałabym gotować coś innego. Mogłybyście podać swoje przepisy?

Gość gość
mozesz robic rosolek i blendowac go np z brokulem, dynia. dodac zamiast kurczaka indyka, schab. w zasadzie tak jak robisz zupę dla Was. możesz też dodać do takiego dania ryż, albo jak za wodniste wychodzi zagęścić kaszką manną.

Ja gotuję mięso+ warzywa w szybkowarze na parze praktycznie wszystko , z ulubionych potraw to: - mięso ( indyk lub ryba) + dynia+ marchew+buraki+ makaron - mięso + dynia+ szpinak+ makaron Generalnie to nasz zestaw obiadowy mięso + (dynia, szpinak,brokuły,fasolka, marchew,cukinia,por ect) + makaron/ryż/kasza . Od ok 8 miesiąca przestałam blendować trochę tylko dziobię widelcem

Gość gość
a dodajecie przyprawy ?

Gość gość
jakieś zioła tak, natomiast nie soliłam. warto własnie nie blendować na papkę, tylko zostawić jakieś kawałeczki, przecież maluch już może troszkę sobie gryźć :)

Gość gość
Tylko, że moje dziecko jak widzi kawałek marchewki czy mięska to pluje tym wszystkim, więc blender musi być :)

Gość gość
A ile tego mięsa i warzyw? Zaczynam gotowac młodemu.

ja kupuję świeże mięso np z indyka kroje w kostkę , porcjuje i mrożę. Jedna porcja to taka garść wielkości dużej śliwki, kawałek dyni , 1 marchew, garść szpinaku, 2-3 różyczki brokułów. Do tego trochę wody , makaron i wychodzą mi 2 słoiki po 220 g na dzień bieżący i następny

Gość malinoowka
x marchewka pietruszka ziemniak i cukinia x pietruszka ziemniak seler i buraczek x dynia, marchweka pietruszka ziemniak kilka plasterkow pora x w sumie ja mieszam warzywa dowolnie. zawsze daje pietruszke, marchewke a pozniej dodaje albo jakies warzywa z powyzszych albo jeszcze np brokul, kalafior, slodki ziemniak, kalarepa, zielony groszek itp itd. Warzywa zawsze blenduje, a do tego daje miesko (krolik, kurczak indyk cielecina) ale to juz kroje na male kawaleczki, no i co drugi dzien do zupy idzie polowka ugotowanego zoltka.

Gość malinoowka
a jesli chodzi Ci o dania nie obiadowe, to np ja na drugie sniadanie zawsze robie manne, kasze jaglana albo owsianke i albo do tego gniote widelcem pol banana albo wcieram jablko, gruszke, mango- co tam mam pod reka. Drugich dan jeszcze nie robie bo moj maly ma dopiero 2 zeby.