Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nowy etap

Polecane posty

Gość gość

Chcialabym uslyszec Wasze opinie, jakies rady. Mam 18 lat, chodze do klasy maturalnej. Moim celem jest wyjechanie z mojego miasta i wyjazd za granice. Niestety aby tak bylo musze skonczyc szkole a z tym mi ciezko gdyz ten rok zawalilam totalnie, mimo ze jest juz w sumie listopad. I teraz pytanie, czy jesli nie zdalabym w tym roku to jechac juz za granice (moja kolezanka wylatuje do UK i mialysmy wspolnie), czy zaczynac od nowa i jakos zaliczyc ta szkole...

Gość gość
Zdecydowanie skonczyc najpierw szkole w Polsce. Masz dopiero 18 lat ale decyzje, ktore podejmiesz teraz, beda mialy ogromny wplyw na to jak ci sie ulozy w zyciu. Wylatujac dzis za granice, bez ukonczonej szkoly, automatycznie skazujesz sie na porazke. Na poczatku moze ci sie wydawac, ze tak jest latwiej. Odczujesz ulge, nie bedziesz juz musiala przejmowac sie szkola i zasmakujesz "doroslego zycia". Ale jak juz pierwsza euforia minie, to moze sie okazac, ze to za malo do szczescia. Bedzie tak, ze zaczniesz prace w fabryce, na zmywaku, jako sprzataczka albo kelnerka. I tam tez skonczysz. Matura to niewiele, ale bez niej nie bedziesz miala szans na nic innego. A przede wszystkim, nie bedziesz miala podstaw do podjecia dalszej nauki za granica. Musialabys zaczynac wszystko od poczatku, a musisz wiedziec, ze edukacja w UK jest potwornie droga i nieraz bardzo trudno jest pogodzic nauke z jednoczesnym zarabianiem na zycie, nie wspominajac juz o zarabianiu na nauke dodatkowo. Krotko mowiac, jesli wyjedziesz bez matury to bedziesz na najlepszej drodze do zmarnowania sobie zycia. Jestes w klasie maturalnej wiec nieduzo ci juz zostalo. Postaraj sie tez o jak najlepsze oceny z biologii, matematyki i angielskiego. To jest naprawde bardzo wazne i bedzie mialo kardynalny wplyw na twoje dalsze losy. Albo, jesli twoje ambicje nie wychodza poza prace na zmywaku i zmudne wiazanie konca z koncem kazdego miesiaca, to mozesz zupelnie zignorowac wszystko co napisalem.

Gość gość
dzieki za tyle wyjasnien ;) sama wiem ze nawet srednie bez matury otwiera wieksze szanse na przyszlosc, niz wogole nic nie konczyc. tylko problemem jest dla mnie zaliczyc ta szkole gdyz mam troche problemow z nia. myslalam zeby np zmienic ta szkole na inna, byc moze tam w innym kregu poszloby mi latwiej, bardziej bym sie zmobilizowala do jej skonczenia (bo w tej cos mnie blokuje ) ale nie wiem czy teraz bylaby jeszcze mozliwosc na zmiane szkoly

Gość gość
Skończ najpierw szkołę, zwłaszcza że jesteś już na finiszu. Liceum nie trwa 10 lat a jak teraz skapitulujesz to zamkniesz sobie drogę do dalszej edukacji i lepszej pracy. Nigdy nie wiesz co będzie za jakiś czas, może wrócisz do kraju i gdzie będziesz pracować bez matury?

Gość gość
No prawda. Tylko smuci mnie to ze moge siedziec w niej kolejny rok ;( i dlatego szukam rozwiazania abym mogla ja juz skonczyc a nie powtarzac..dlatego mysle nad zmiana ale nie wiem czy to jeszcze mozliwe

Gość gość
"dzieki za tyle wyjasnien oczko.gif sama wiem ze nawet srednie bez matury otwiera wieksze szanse na przyszlosc, niz wogole nic nie konczyc." Nie, zupelnie nie to mialem na mysli. Za granica, a na pewno w UK nikogo nie interesuje twoje srednie wyksztalcenie Polski. Za to kazdego interesuja twoje oceny z matury. Nawet jesli bedziesz chciala zostac dajmy na to fryzjerka, kosmetyczka czy kimkolwiek innym, to zawsze padnie pytanie o twoje oceny na swiadectwie ukonczenia szkoly sredniej i matury. Bez nich na zaden kurs nawet sie nie dostaniesz. I to nie dotyczy tylko mlodych osob na wczesnych etapach edukacji zawodowej, ale kazdego kto ma zamiar podjac jakakolwiek forme edukacji, ktorej ukonczenie zapewnia kwalifikacje niezbedne do podjecia pracy w danym zawodzie. Jesli przeraza cie perspektywa spedzenia dodatkowego roku w szkole, to pomysl sobie, czym jest ten jeden jedyny rok w zestawieniu z kolejnymi 70 latami twojego zycia. A jakosc tego zycia moze w duzej mierze zalezec wlasnie od tego jednego roku.

Gość gość
szkoła ! konkretny zawód ! nie studia a zawód trochę praktyki doświadczenia w zawodzie a potem możesz jechać za granicę ! jak chcesz tam zarabiać to zacznij od zawodu jak chcesz na szmacie jeździć ...to jedź ,wierz mi szybko twe wyobrażenie o cudach i wiankach za granicą szlag trafi ! a realia życia tam przejadą ci tyłek !

Gość gość
no prawda...lepiej sie jak cos przemeczyc ten jeszcze jeden rok, wysluc***ac przy tym irytujace komentarze rodziny...ale miec pewniejszy start z ukonczona szkola i matura

Gość gość
musisz mieć wcześniej jakiś zawód. To nie o maturę chodzi, tylko o coś, dzięki czemu się utrzymasz w obcym dla ciebie miejscu. No chyba, że ktoś miałby cię utrzymywać. W przeciwnym wypadku skończysz jak wiele Polek za granicą, sprzedając siebie. Chcesz tego?

Gość gość
ciezko o zawod po liceum. teraz zaluje ze nie poszlam np do technikum, tam i matura i zawod...no ale teraz moge tylko zalowac bo na zmiane juz za pozno

Gość gość
Nie masz czego zalowac. Zawod to ci sie przyda w Polsce. Za granica sa inne wymagania i trzeba posiadac kwalifikacje, ktore mozna zdobyc tylko przez nauke/trening prowadzone przez scisle okreslone instytucje. Zawod z Polski to w UK przyda ci sie tylko do tego, zeby na rozmowie o prace moc pokazac, ze mniej wiecej wiesz o co chodzi i ewentualnie masz juz jakies doswiadczenie. Z formalnego punktu widzenia zawod z Polski jest zupelnie bezuzyteczny. Ty masz 18 lat i zamiast kombinowac, powinnas jak najlepiej wykorzystac fakt, ze masz dostep do darmowej edukcaji i skonczyc przynajmniej ta mature, tym bardziej, ze mamy teraz ten przywilej, ze wyniki z naszej matury sa brane pod uwage przez instytucje edukacyjne za granica. Ale musisz tez pamietac, ze twoja matura za granica przyda ci sie wylacznie wtedy, jesli bedziesz miala okreslone oceny z przedmiotow takich jak matematyka, chemia, biologia, angielski.

Gość gość
Leniu po co chcesz wyjechac za granice jak jestes leniwa? Myslisz, ze za granica beda przed toba dywaniki rozkladac? Conajwyzej ciapakowi ssac loda bedziesz, bo do innej pracy jedtes za leniwa, jak nawet sredniej szkoly z zenujacym poziomem ci sie nie chce... Po co wyjedziesz? Burdele w Polsce tez sa, a tak to moze z czarnym dzieckiem wrocisz, bo na biologii pewnie tez spalas...