Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do poloznej

Polecane posty

Gość gość

Urodzilam syna sn, kiedy mialam 10cm rozwarcia pomyslalam 'no to przemy'. Tymczasem polozna powiedziala ze nie i ze ten etap moze potrwac nawet 3h. Wiec stalam tak i sie bujalam ryczac z bolu. Parlam tak po 1.5h od pelnego rozwarcia. No i stad moje pytanie dlaczego pomimo pelnego rozwsrcia nie moglam przec? Myslalam ze tak to wlasnie wyglada, masz 10cm i rodzisz.

Gość gość
W szkole rodzenia przestrzegali nas, że są talię sytuacje że mimo partych nie wolno przeć, pewnie chodzi o ułożenie dziecka.

Rzeczywiście jest taki moment w którym polozna zabrania przec, ale to jest chyba przy 'prawie'10cm rozwarciu .. juz nie pamiętam, w każdym bądź razie to trwalo chwile (ten zakaz)a potem jak poszlo to 10min i po wszystkim. Kurde ja po 30min parcia balabym się ze udusze dziecko ;) z reszta chyba nie pozwalają by skorcze parte dlugo trwaly?

Gość gość
Moja koleżanka parla 3godziny. Ale nie o tym. Mi po 1,5 h na sali położna po badaniu powiedziała pani Magdo mamy pełne rozwarcie będziemy rodzic i dach ciach było po sprawie. To zależy czy dziecko jest juz nisko w kanale czy nie. Pomoc jak jest wysoko to nie wolno przec. A żeby zeszło pomaga kucanie mi przy pierwszym pomogło po 21h skurczy...

Gość gość
ja miałam taką sytuację, że gdy osiągnęłam wyczekane i wymęczone 10 cm rozwarcia to nie miałam żadnej nawet namiastki żeby skurcze parte miały nadejść a położna powiedziała, że musimy poczekać bo synek jeszcze "nie zszedł".. ale lekarz dyżurujący oznajmił, że on mnie uczuć przeć nie będzie i sobie poszedł. Bolesność skurczy osiągnęła apogeum ale nie byłam w stanie przeć i dopiero po 2h 56min moje ciało zaskoczyło i wypchnęłam z siebie synka. I tak się teraz zastanawiam, czy ja naprawdę nie umiałam przeć, czy było to spowodowane tym, że syn nie wstawił się od razu w kanał rodny... ale raczej w grę wchodzi druga opcja, no bo w końcu przecież go wyparłam ;P

Gość gość
Czyli wszystko jasne. Rzeczywiscie wspomniala cos o kanale rodnym ale jej nie wierzylam w tym amoku :P skakalam tez na pilce. Brzuch mialam bardzo wysoko, nawet do zz nie umialam prawidlowo sie wygiac. A i tak nie zadzialalo. Faktycznie nie czulam boli partych, zaczelam przec bo juz mialam dosc tego bolu, polozna mi nie wierzyla :P i za sekund 5 synek sie pojawil na swiecie;) do konca czulam ten sam bol, jakby cos mi uwieralo na biodrze, przeszlo po ur lozyska. Boli partych tez nie czulam.