Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćona29lat

Dysfagia depresja pomocy

Polecane posty

Gość gośćona29lat

Proszę o rade kogokolwiek kto ma jakiś pomyśl. Pod roku ponad mam problem z przelykaniem. Ostatnio pogorszylo mi się na tyle ze jem same kleiki dla dzieci i jogurtu. Juz sama myśl o tymże mam cos przekonać powoduje niewyobrazalny strach. Mam wrażenie ze przy polkaniu jedzenie przykleja mi się do gardle. Przez to trzy mam jedzenie w ustach i się ślinie i nie umiem przekonać. Jestem coraz slabsza. Schudlam dużo i mam wrażenie ze dlugo tak nie pociąg ne. Boje się endoskopii. Czasem myślę ze to grzybica a czasem ze może depresja. Ostatnie dwa lata byly dla mnie pelne koszmarnych przeżyć, wlasciwie do tej pory mam strasznego dola a problemy zdrowotne powodują myśli samobójcze. chcialabym normalnie żyć, na jeść się wreszcie do żyta, nie mam silny juz żyć, kompletnie nie wiemco mam rrobić.

Gość gość
to nerwica lękowa w czystej postaci. Marsz do psychiatry potem psycholog. I już, nie kombinuj, nie zastanawiaj się zapisz się prywatnie żeby długo nie czekać. Problem nie jest fizyczny tylko psychiczny, samo nie przejdzie/.

Gość gośćona29lat
Nie ze chcialabys tak mieć, ja czuje się jak brzydki kosciotrup, nie chodze na spotkania bo nie umiem nic zjeść w towarzystwie. Wszystko mi staje w gardle. Celu dzień myślę tylko o tym cz następnego uda mi się zjeść by przeżyć. Ale mam juz dość. Fizycznie i psychicznie. Czy to rak czy cos innego czy psychika chora. Czuje się beznadziejnie. Nie umiem przelknac nic poza papka. A ostatnio nawet herbata jest problemem.

Gość gość
W Anglii dysfagia podlega pod leczenie logopedyczne. Logopedzi (speech and language therapists) zajmuja się nie tylko poprawieniem wymowy małych dzieci ale szeroko pojetymi zaburzeniami komunikacji, wrodzonych, nabytych, na tle fizycznym i psychicznym. Nie wiem, może w Polsce tez ktos się w tym specjalizuje i z tej strony moglabys uzyskać pomoc.