Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamusiaSynusia1982

Dzieci NN

Polecane posty

Gość MamusiaSynusia1982

Kochani! Nie wiem, czy wybrałam dobry wątek, ale moje pytanie dotyczy dzieci właśnie... Przeczytałam niedawno artykuł o cmentarzu, na którym są małe grobki dzieci, a na tabliczkach są informacje: Dziecko NN albo Dziecko NN 2009-2011 albo po prostu mały grobek z napisem NN. Co to są za groby? Dlaczego te dzieci nie mają imion?

Gość gość
NN -to skrót, który w Polsce się tłumaczy jako nazwisko nieznane. Czyli pochowane sa tam osoby o nieznanym imieniu i nazwisku.

Gość MamusiaSynusia1982
Tak, wiem... ale to są ciałka dzieci. Można o tym przeczytać na Bez Śladu na blogspot. Dlaczego te dzieci są NN? Dlaczego to nie Adaś Kowalski, czy Ewcia Nowak, tylko NN? :(

Gość gość
bo nikt sie nie chce do bachorka przyznac? :classic_cool:

Gość gość
Czasami są to grobki dzieci, które urodziły się martwe, na różnych etapach ciąży, a rodzice nie zdecydowali się sami na pochówek, tylko pozostawili w szpitalu.

Gość gość
Nie robi się wtedy zbiorowych mogił?

Są to groby dzieci, które zmarły, a rodzice nie zdecydowali się na pochówek. W wielu miastach są zbiorowe groby dzieci, których rodzice po śmierci nie zdecydowali się pochować ale są to raczej miejsca symboliczne.

Gość gość
Jeżeli ,,matka,, wyrzuca noworodka na śmietnik to jest nn

Gość MamusiaSynusia1982
Te grobki są malutkie i nie wyglądają za zbiorowe mogiły. Podobno w Świdnicy i powiecie nie miały miejsca takie sytuacje jak porzucenie noworodka gdzieś na śmietniku.