Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sheworse

wysoki testosteron i torbiele na jajnikach

Polecane posty

Witam, zwracam sie z prosba o porade - mam 23 lata, problemy z nadmiernym owlosieniem - poza nienaturalnie bujnym owlosieniem w okolicach lonowych, podbrzuszu, nogach etc od kilku lat pojawiaja sie czarne, grube wloski na piersiach, brodzie i szyi. Aktualnie do tego stopnia, ze gdybym na jeden dzien zrezygnowala z pensety mialabym, najzwyczajniej w swiecie, brodę. Do tego problemy z tradzikiem na twarzy i plecach, ze wzrastajaca waga, przy takich samych nawykach zywieniowych i wysilku fizycznym przez ostatnie 3 lata przytylam 20 kg. Dodatkowo chroniczne zmeczenie i sennosc, moglabym spac 10 h a po dwoch godzinach juz nie daje rady. Nie radze sobie z potliwoscią, wystarczy, ze wyjde po schodach i jestem cala mokra. Rozdraznienie, nerwowosc, placz na zawolanie, wysokie tetno - to juz na porzadku dziennym. 3 lata temu wykryto u mnie torbiel na prawym i lewym jajniku około 3,5 cm. Lekarz zalecil antykoncepcje hormonalna, po pol roku odstawilam, teraz przyjmuje od roku ale ze wzgledu na nawracajace infekcje jestem zmuszona odstawic, bo juz nie daje rady. Zrazilam do siebie ludzi z najblizszego otoczenia, jestem w fazie wiecznej wojny o glupoty z chłopakiem i najblizszymi o błahostki. Zrobilam badania tarczycy, tsh, ft3, ft4, przeciwciala - wszystko ok. Mam jednak podwyzszony testosteron pomimo rocznego przyjmowania antykoncepcji. Przeszukalam internet i wiele wskazuje na policystyczne jajniki. Czy ktoras z Was cierpi na te chorobe? Bylybyscie mi ewentualnie w stanie zasugerowac inne badania hormonow, ktore rozwialyby moje obawy i w ogole co dalej, isc z wynikami do ginekologa czy endokrynologa? Musze cos z tym zrobic, bo juz naprawde nie jestem w stanie dalej funkcjonowac i zaczynam sie martwic o sama siebie nie tylko fizycznie ale i juz pod wzgledem psychicznym. Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i pomoc.

Gość gość
Musisz przede wszystkim poszukać dobrego ginekologa. Najlepszym rozwiązaniem byłaby laparoskopia, która wyjaśniłaby Twoje objawy. Ta torbiel 3,5cm była dość duża kwalifikująca się do laparoskopii. Możesz mieć także endometriozę. Ja właśnie mam podobne objawy do Twoich i choruję na endometriozę. Jedynie dodatkowym objawym moim jest ból jajników. Ja zanim zdiagnozowano u mnie endometrioze leczyłam się wiele lat na zapalenie jajników. Wydałam mnóstwo pieniędzy i zdrowia zanim trafiłam na konkretnego lekarza. Od razu poszłam na stół operacyjny.

Gość gość
Mam laparoskopie od czasu do czasu aby zlikwidować torbiele i pęcherze endometrialne. Mam 4 stopień endometriozy i zaatakowany już pęcherz. Oprócz tego muszę być cały czas na hormonach. Brałam zastrzyki zoladex i tabletki vissane, aby wywołać sztuczną menopauzę. Niestety ból jajników jest duży. Mam oprócz tego dużo innych objawów. Poczytaj sobie o endometriozie, jeśli chcesz. Ja radzę Tobie poszukać ginekologa, które wykona Ci laparoskopie diagnostyczną. Wtedy będzie wszystko jasne na 100% co Tobie dolega. Zwykłym USG nic nie zobaczy oprócz torbieli. Szkoda Twoich nerwów i objawów