Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kornelia23

Ludzie litości, nauczcie się mówić

Polecane posty

Gość Kornelia23

1. Przynajmniej i bynajmniej to nie to samo. Bynajmniej oznacza "wcale", jest to zaprzeczenie, np. "Bynajmniej nie mam zamiaru się żenić". Jeżeli z kontekstu wynika, że komuś chodziło o "przynajmniej", brzmi to po prostu głupio. Tak jakby ten ktoś na siłę udawał mądrego. Chciał użyć bardziej wyszukanego słowa, ale nie bardzo mu to wyszło. 2. WZIĄĆ, a nie żadne wziąść. 3. PÓŁTORA roku, miesiąca itp. a nie półtorej roku. Rok czy miesiąc to rodzaj męski, dlatego tak należy to odmienić. Jeżeli mamy do czynienia z rodzajem żeńskim to mówimy półtorej, np. półtorej szklanki wody. 4. POWIEDZIEĆ KOMUŚ, a nie powiedzieć dla kogoś. 5. POWIEDZ MI, a nie powiedz mnie. 6. NIEDŁUGO, a nie za niedługo. 7. WYŁĄCZAĆ i WŁĄCZAĆ, a nie wyłanczać, czy włanczać. To zapewne tylko niektóre z często popełnianych błędów. Aż uszy bolą jak się tego słucha. Nie piszę tego złośliwie, ale dla waszego dobra. Może ktoś tutaj popełnia takie błędy i zastanowi się nad tym. Przez to nawet niegłupie osoby nieraz brzmią jakby miały braki w edukacji. Przychodzą wam na myśl jakieś inne błędy?

Gość gość
wykształciuchu a wiesz co to neologizmy :D

Gość gość
ja bym wolal zeby niektorzy nauczyli sie raczej milczec

Gość gość
milczenie to jest wyższa szkoła jazdy :P a skoro już ludzie rozmawiają czy piszą, to niech na bogów, robią to poprawnie!

Gość gość
ja bynajmniej nie mam zamiaru się uczyć, a za niedługo muszę się wziąść za sprzątanie pokoju i nie będę dla ciebie dłużej konwersować , bye, keep loose

Gość gość
[ gość dziś wykształciuchu a wiesz co to neologizmy smiech.gif ] no ty nie masz zielonego pojęcia co to jest neologizm :O

Gość gość
ktos mi moze powiedziec skad sie wzielo to "poltorej roku"? Mowia tak nawet ludzie niby wyksztalceni

Gość gość
dobry temat

Gość gość
Nie czuję litości i piszę/mówię jak mi się podoba. Ty sobie załóż zatykacze do uszów i nie czytaj.

Gość gość
A ja jestę wykrztałcona i mówię i piszę jak chcę. A ludzią nic do tego :P

Gość gość
Moja wspolpracowniczka non stop używa slowa tudzież w zastępstwie lub. Uszy mi więdną, a ona myśli, ze jest cool

Gość gość
Najlepsze jest "ubrac buty". Tylko w co ci ludzie buty chca ubierac? Jak choinke chca je przystroic?

Gość Kornelia23
Dokładnie, ubrać to kolejny, często popełniany błąd. Jest różnica pomiędzy neologizmami, a błędami. Zamiast od razu się wkurzać, stawiać na swoim, warto po prostu przyjąć to, co druga osoba ma do powiedzenia. Myślicie, że jesteście fajni, bo robicie błędy, albo dlatego, że tak mocno stawiacie na swoim, że nawet nie można wam nic powiedzieć? Jeżeli bliska osoba powie wam, że robicie coś źle i warto to zmienić, to też waszą odpowiedzią będzie: "Będę robić tak jak chcę i koniec"? I może jeszcze uważacie się za inteligentnych?

Gość gość
wyczuwam że jesteś chory od środka

Gość paluina
A ja znam dziewczynę, która studiuje architekturę, niby taka wykształcona, a nie powie inaczej niż "ino", zamiast "tylko" :)