Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta999999

pytanie do osób znających się na ćwiczeniach siłowych

Polecane posty

Gość Marta999999

witajcie. miałam operację przepukliny brzusznej, dodatkowo mam rozejście mieśni prostych brzucha po porodzie. W czasie operacji tych mięśni mi nie "naprawiono". Przed operacją miałam gigantyczny brzuch, po operacji jest dużo lepiej ale został brzuch obwisły i trochę tłuszczu na nim mam.. Wiem, że po operacji przepukliny nie mogę dźwigać czyli nie mogę ćwiczyć mieśni brzucha z obciążeniem? a co do rozejścia mięśni - czytałam sprzeczne opinie, jedne że ćwiczenia pomagaja, drugie że pogłębiaja problem. jak mam ujędrnić brzuch nie ćwicząc brzuszków i nie ćwicząc z obciążeniem?

Gość gość
Najpierw poczytaj tutaj: http://www.sfd.pl/%5BART%5D_Rozst%C4%99p_mi%C4%99%C5%9Bni_brzucha_diastasis_recti_w_ci%C4%85%C5%BCy_i_po_porodzie.-t900427.html Jeśli u Ciebie nie trzeba leczenia chirurgicznego, to polecam ćwiczenie zwane "plank" (deska). Fantastycznie wzmacnia nie tylko brzuch, ale cały "gorset" mięśniowy. Plus spinanie brzucha podczas innych ćwiczeń. Brzuszków nie powinien ćwiczyć nikt, nawet najbardziej zdrowy, bo to jest ćwiczenie szkodliwe dla kręgosłupa.

Gość gość
Wzmocnienie miesni a zrzucenie tluszczu z brzucha to dwie inne sprawy najgorsze jest to,ze nie mozna sobie wybrac gdzie sie chce schudnac chodzi o tluszcz,ale miesnie juz mozna cwiczyc jakie sie chce i teraz musi byc jakas dieta albo cwiczenia jak nie mozesz obciazac brzucha moze orbitrek jakies aeroby ,cardio i to na tyle schodzi Ci tkanka tluszczowa,ale miesnie na brzuch to niestety muisz je cwiczyc nie tylko brzuszki jest masa cwiczen na brzuch.

Gość Marta999999
bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i za ten link, bardzo mi się przydał. Wiem, że dieta jest ważna, jestem na diecie i chudnę, zresztą ja nawet nie mam nadwagi (BMI 23 więc jeszcze w normie), ale problemem jest ten brzuch. Deskę wypróbuję na pewno. Boję się po prostu, że jak jeszcze schudnę to mi zostanie flak, dużo się ruszam, ogólnie jest ok, ale boję się ćwiczyć cokolwiek gdzie napinane są mięśnie brzucha albo z obciążeniem. Sporo się wycierpiałam przez przepuklinę i boję się by nie wróciła :(

Gość gość
Kochana brzucha nie zrobisz nigdzie indziej jak w kuchni...dietą...jest to podstawa, dobrym ćwiczeniem jest plank, deska - różnie mówią...ale pod warunkiem, że wykonujesz je dobrze...jest pełno ćwiczeń na brzuch i możesz dobrać te które najbardziej Ci odpowiadają.