Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto się szybko budował? Kto się budował bo chciał się szybko wprowadzic do domu?

Polecane posty

Gość gość

Budujemy mały dom 115m2 , mamy już stan surowy otwarty, podłączoną wodę i zamówione okna. Ile może się zejśc jeszcze do wprowadzenia się jeśli mamy kasy tyle ile trzeba? Cały czas płynnośc gotówki. Jak myslicie damy rade w czerwcu sie wprowadzic?

Gość gość
Myślę, że w połowie września.

Gość gość
dom musi odstać, tynki powinny "wyleźć" ze ścian, nawet te agregatowe. my mieliśmy kasę na całość. ale budowaliśmy powoli na spokojnie, żeby było ok, a nie na łapu capu. stan surowy mieliśmy w 6 miesięcy, bo po zalaniu fundamentów i stropów odczekiwaliśmy, po położeniu tynków znów stop, wprowadziliśmy się po ok roku od startu.

Gość gość
Jak sie pospieszycie to i niedlugo. Moi rodzice.mieli stan surowy otwarty i tak sie zlozylo,ze musieli soe doscvszybko wprowadzac. Przed swietami bozego narodzenia zalozyli centralne ogrzewanie i piec,zamontowali kibelek,umywalke i wanne taka tymczasowa. Przeniesli sie po nowym roku i robimi etapowo,tzn lazienka,kuchnia,podlogi,potem sciany. I robil im jeden czlowiek i mial majstra do pomocy,moi rodzice tez duzo sami robili i na wielkanoc wszystko juz bylo zrobione.

Gość gość
Oczywiscie zapomnialam wpsomniec ze ten stan surowy juz byl wczesniej zakonczony:) na jesieni tylko podlogi byly wylewane i okna wstawiane. Pozniej na rowni z hydraulika kladziona byla elektryka.

Gość gość
Ja postawiłam dom w 9 miesięcy od momentu wytyczenia i wykopania fundamentów po pełne wykończenie pod klucz, czyli wszystko wykończone i pomalowane łącznie z zewnętrznym wykończeniem budynku , wszystko skończone na 100 %. Dom o powierzchni zabudowy 124 m2, jednopiętrowy sześciopokojowy z garażem. Miałam pełną płynność finansową i trafiłam na dobrego majstra budowlanego. Jednocześnie cały czas pracowałam na etacie chociaż sama zajmowałam się tą inwestycją i wykorzystałam cały urlop na załatwianie wszystkich spraw związanych z budową. Ułatwieniem było to że miałam dostęp do wody i elektryki od sąsiadów. Dodam że budowa trwała w czasie od wczesnej wiosny przez lato do końca listopada., więc pogoda umożliwiała szybki postęp prac .

Gość gość
zazdroszcze tak szybkiej budowy. Mozecie podac jaki projekt wybralyscie albo wkleic fotki z budowy?

dom trzeba projektowac z architektem samodzielnie, te projekty z internetu powinny byc jedynie wskazowka co sie chce otrzymac.

Osobiście bardzo podobają mi się takie małe, przytulne domki. Mam już nawet na oku jeden projekt z pracowni Dobre Domy. Nam się nie spieszy z przeprowadzką, więc będziemy budować na spokojnie. To chyba najlepsza opcja, żeby uniknąć głupich błędów.

"dom musi odstać, tynki powinny "wyleźć" ze ścian' dokładnie się z tym zgadzam. Każdemu zależy na tym by się wprowadzić jak najszybciej ale kolega który prowadzi sprzedaż domów mówi, że dom musi postać jakiś czas a nie do takiego świeżo postawionego pchać się. A swoją drogą jak się już wejdzie do domku to dopiero jest zabawy. Pamiętam jak z partnerem zaczeliśmy zabawę z łazienką i kuchnią. Usługi hydrauliczne - kilka dni zabawy, potem instalacje sanitarne też kilka dni (chociaż Panowie - korzystaliśmy z usług Instal Thermu oddziału Łódzkiego - sprawnie sobie poradzili) potem kafelki w obu pomieszczeniach też przycinanie, doklejanie itp ;) Najwięcej z tym roboty zeszło.

Gość gość
Być może się uda. Zawsze warto próbować zaoszczędzić trochę pieniedzy i zaopotrywać się w różnych hurtowniach. My z mężem np. kable do insalacji kupowaliśmy w http://www.algrakrol.pl/ i wyszło taniej