Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moje dziecko maże być autystyczne?

Polecane posty

Gość gość
to ja - autorka. jestem mamą po raz pierwszy. jak córka była malutka i spokojnie sobie siedziała to na bieżąco sprawdzałam czy wszystko z nią ok. teraz wszędzie jej pełno, ciągle trzeba ją pilnować, bawić się z nią, do tego ząbkuje dość ciężko więc nie jest kolorowo, a wiadomo, że trzeba jeszcze poodkurzać (nie dla mnie ale dla zdrowia dziecka), wyprać jej ubranka i wyprasować, wyprać nasze ubrania (mąż ma taka pracę, że codziennie musi mieć czyściutką uprasowana koszulę) i wyprasować, wysprzątać z grubsza mieszkanie (dziecko jest tak mobilne że może dostać się wszędzie), od czasu do czasu trzeba coś ugotować i zrobić zakupy, jest zimno - muszę palić codziennie w piecu. trochę tego jest. nie narzekam, daję sobie nieźle radę ale po prostu nie siedzę z nosem w książkach, poradnikach czy na stronach internetowych o prawidłowym rozwoju dziecka. mój błąd wiem, ale stało się. moją córkę często widzi moja mama, moja teściowa, moi dziadkowie, kilka razy też ciotki i wujkowie i żadnemu (a wszyscy maja potomków) nie przyszło do głowy, że coś jest nie tak, dla tego też to zostało zaniedbane. ale napisałam już że oczywiście że pójdę do lekarza, ale nie chcę do byle jakiego tylko do takiego właśnie porządnego, cenionego przez środowisko lekarskie. jeden z członków mojej rodziny jest wysoko postawionym pracownikiem naszej służby zdrowia i wiem, że jak będzie potrzeba to na pewno pomoże mi znaleźć najlepszych w Polsce specjalistów. oczywiście, że nie mam zamiaru poprzestać na kafeterii. podświadomie jednak informacje o dzieciaczkach które też jeszcze nie gaworzyły w wieku 9ciu miesięcy a są zdrowe chwilowo mnie uspokajają. jestem również świadoma, że teraz może się okazać że wszystko jest ok a za dwa lata może być inaczej. dziękuję bardzo pani od autystycznego dziecka o cenne wskazówki, na pewno skorzystam, bo sama z doświadczenia wiem jak ważne jest wykrywanie chorób (różnego rodzaju) we wczesnym stadium. nie będę nad ta sytuacja rozpaczać, bo jeszcze nie wiem czy mam powód, ale na pewno tak tego nie zostawię.

Gość gość
Sory, ale żadne dziecko nie gaworzy w wieku 3 mcy :/ To się nazywa głużenie. Brak gaworzenia jako jedyny niepokojący objaw to jeszcze nie problem. Ja mam właśnie takie ciche dziecko. I co my się nabiegaliśmy po neurologach, logopedach, laryngologach... No i co? Pstro. Tylko nasza pediatra mówiła - dać se siana. Moje dziecko ma rok, nie mówi, ale jest super rozwinięte w innych dziedzinach. Czasem dzieci tak mają - skupią się na czymś i tyle. Wg mnie moje dziecko czeka, aż będzie miało coś ciekawego do powiedzenia ;) Możesz kupić książkę od zabawy do mówienia, coś może skorzystasz, bo są tam różne sposoby na wywołanie gaworzenia, ale 9 mczne dziecko raczej nie załapie i się nie skupi odpowiednio. Ale są fajne rady.

Gość gość
ale w sumie, czym jest gaworzenie? Wpisałam na youtubie i to, co robią inne dzieci i niby jest gaworzeniem, to mój synek to robi. (pisałam wczoraj o tym, że nie siada i nie raczkuje). No i reaguje na swoje imię od jakiegoś czasu już.

Gość gość
To ja nie wiem,jakie teraz sie dzieci rodza i jakie sa normy ? Sorry,ale wychodzi na to,ze rodza sie coraz mniej kumate. Poczawszy od rozumienia,mowienia i na nauce czystosci skonczywszy.Naprawde wasze 9-10 mies. dzieci nie rozumieja prostych slow,polecen ? Ja mam juz duze dzieci,no,za wyjatkiem ostatniego i to co piszecie,naprawde,bez urazy,ale wydaje mi sie dziwne...a nigdy nie uwazalam ani nie chwalilam sie,ze mam jakies wyjatkowe dzieci.Po prostu uznalam to za norme,ze dzieci rozumieja co do nich mowie,a tu sie okazuje,ze wg waszych norm,to one sa lata swietlne przed waszymi

Gość gość
A może durne baby wejdźcie na strone Synapsis i poczytajcie co powinno umiec dziecko między 12 a 18 miesiącem życia i starsze i sobie zobaczcie o pokazywaniu palcem, bo o tym jest mowa dopiero w okresie 18-24 miesiące. Dziecko w wieku 9 miesięcy WCALE nie musi pokazywać palcem. Dzieci zwykle zaczynają ok 12 m.ż., ale brak pokazywania palcem jest niepokojący dopiero PO 18 m.ż. Odsyłam na stronę synapsis jeszcze raz.

Gość gość
Gaworzenie w wieku 2 miesięcy, a to dobre :) Poczytaj może jaśnie oświecona czym jest gaworzenie - zwykle pojawia się ok. 6 m.ż., ale bywa, ze później. W wieku 2 miesięcy każde niemowlę na świecie głuży - głużenie na całym świecie jest takie samo. gaworzenie jest specyficzne dla języka kraju, w którym dziecko stale przebywa i sa tą ciągi sylab wypowiadane bez rozumienia ich znaczeni np. mamama, bababa, tatata, dadada itp.

Gość gość
Jak córka?

Gość gość
Jestes nienormalna czy co? Dzieci roznie sie rozwijaja. Moja corka swietnie kontaktuje, wykonuje polecenia, ale praktycznie nie mowi a ma 3 latka. Od kiedy jestesmy pod opieka logopedy robi ogromne postepy. Mowi, ale sie jej niechce. Autyzm? Zrob najpierw dziecku badania u specjalistow i wyciagaj wnioski.