Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćsfsfsfs

Niedobór żelaza u niemowlaka. Actiferol Fe

Polecane posty

Gość gośćsfsfsfs

Witam, moja 5 miesięczna córka ma mały niedobór żelaza. Kupiłam jej Actiferol Fe (saszetki 7mg) i lekarka zaleciła podawanie 2 saszetek dziennie. Nie jestem przekonana co do tej dawki, ponieważ na ulotce jest napisane, że niemowlęta i dzieci do 3 roku życia lekarz ustala dawkę, a dla dziecka POWYŻEJ 3 roku życia 1 saszetka dziennie... Czyli, że 5 miesięczne dziecko ma dostawać więcej niż 3 latek? Podawała któraś z was ten Actiferol swojemu dziecku?

Gość gość
Tak, podaję moim wcześniakom Actiferol 15mg, w dawce 1 saszetka dziennie. Dzieci miały niedokrwistość do około 4 miesiąca - wtedy dostawały 2 saszetki 7mg na dobę , teraz w wieku 10 miesięcy mają wyniki w normie pomimo to lekarka poleciła podawać żelazo profilaktycznie.

Gość gość
U kazdego niemowllaka jest niedokrwistosc. To fizjologiczny etapw rozwoju. Najlepiej poczekaj lub daj ala dawke bo zatwsrdzenia sa jeszcze gorsze

Gość gość
Witajcie mam jedno opakowanie actiferolu ktore niepotrzebnie kupilam. I teraz nie mam co z nim zrobic. Moze ktos by chcial odkupic? Bo szkoda zeby sie zmarnilo a pytalam w aptece to nie mozna zwrocic

Gość mmmm

Może zerknij sobie na taką opcję jak Captafer. W aptece mi polecili, że dzięki temu lepiej będzie wyglądać przyswajanie żelaza i rzeczywiście efekty są u mnie pozytywne. Staram się szukać posiłków, które będą to poprawiać.