Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość11111111111111111111111111

Zaczęcie nowej pracy a ciąża i L4!!

Polecane posty

Gość gość11111111111111111111111111

Witam. Miesiąc temu zaczęłam nową pracę za którą dostaje 3000 zł. Okazało się że jestem w ciąży i mój lekarz każe mi iść na L4 bo mam plamienia i zagrożenie poronieniem. Moje pytanie - jak będzie wyglądała moja wypłata i macierzyński skoro tylko miesiąc pracuje w tej firmie? Wcześniej jakieś 4 mc temu skończyłam pracować w innej firmie. Moje zarobki wtedy 1200zł. Jestem tym wszystkim trochę przerażona. Bardzo walczyłam o to stanowisko a tu taka niespodzianka :) Bardzo się cieszę że będę mamą ale boje się również o nasz byt. Pozdrawiam i czekam na odp! :)

Gość gość
bedziesz dostawala 100% czyli 3000zł/ mies

Gość jdhdvbsb
Przygotuje sie na kontrolę z zusu bo to na kilometr smierdzi fikcyjnym zatrudnieniem. Licz się z tym, ze ZUS Ci szybko grosza nie da.

Gość gość
Szykuj się na walkę z ZUS-em. Zarzut- pozorność zatrudnienia.

Gość ubvc
ZUS będzie weszyl w papierach i możliwe tez ze w samej firmie. Potrwa to długo zapewne. I w tym czasie oczywiście zasiłek wstrzymany będzie. Jesli nic nie znajdą to wyrownaja Ci zaległe Zasilki a jeśli znajdą to nie dostaniesz ani grosza:/ Sama poszlam na zwolnienie po 1,5 miesiaca pracy i 3 miesiące prowadzili "postępowanie" wyjaśniające. U mnie nie mieli się czego czepic, bo rzeczywiście pracowalam, w zawodzie i w ogóle ale dwie moje znajome nie dostały ani grosza przy zatrudnieniu krótszym niz 6miesiecy (a takie zawsze kontrolują). ZUS to banda złodziei także przygotuj się na nerwy...

Gość jdbs
Sprawdza tez Twoje kwalifikacje, doświadczenie i czy rzeczywiście hylas w tej firmie potrzebna oraz czy inni pracownicy na takim stanowisku tez zarabiają az 3tys. Nic przyjemnego Cie nie czeka, licz się z tym.

Gość gość
A to nie jest tak ze liczą z 12 miesięcy srednia

Gość gość111111111111
Boże to teraz mnie nastraszyliście. Jestem z zawodu higienistką stomatologiczną i wcześniej pracowałam w gabinecie. Ale pieniądze żadne więc zaczęłam prace jako menager w restauracji sushi więc - nie mój zawód wyuczony.

Gość gość
dokładnie przeprawa z zus-em murowana. Szybko kasy nie dostaniesz.

Gość gość
z 12 miesiecy licza jak przepracujesz te 12 miesiecy. jak nie to z tylu ile przepracowalas :)

Gość gośćula
zaczęcie :D:D

Gość gość
tym gorzej dla ciebie praca poza branżą, wysokie zarobki, tylko m-c przepracowany... bez dobrego adwokata nie dasz sobie rady.... smierdzi na km

Gość dbhshs
Uoo jeszcze jak całkiem inny zawod to juz w ogóle przesrane. Tym bardziej ze 3tys to juz duża strata dla zusu. Jeśli to zatrudnienie na lewo tylko dla pieniędzy to daruj sobie bo szkoda nerwów. A jeśli masz czyste sumienie to probuj może Ci się uda - w najgorszym razie w sadzie ale to z kolei będzie trwało baaardzi dużo czasu:/ Niestety tak juz jest z zusem - skladeczki jak wpływają to jest super ale jak juz maja Tobie zapłacić to jest problem...

Gość gość
ja też to czarno widzę. nic tu nie widzę na twoja obronę.

Gość autorko ja też pracuję
w restauracji i też na stanowisku managera i byłam w ciąży. Pierwszą ciążę poroniłam, w drugiej plamienie, strach, więc poszłam na zwolnienie, ale nie na całą ciążę tylko 2 tygodnie. Musisz od razu brać L4 na 9 miesięcy?