Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie biore kwasu foliowego. czy jestem wyrodna matka?

Polecane posty

Gość gość

ale tak serio, o to z tym chodzi?

Gość gość
a dlaczego go nie bierzesz? ani to nie boli ani nie ma skutków ubocznych, a może uratować życie dziecka, wiesz czym skutkuje rozszczep cewy nerwowej?

Bierz, nie ryzykuj. Przecież to nic prawie nie kosztuje. Do tego stosuj zdrową dietę. Nie poczujesz się lepiej wiedząc, że dajesz swojemu dziecku wszystko co najlepsze?

Gość gość
Do wad cewy nerwowej należą ciężkie wady wrodzone mózgu i rdzenia kręgowego: bezmózgowie (anencephalus), rozszczep kręgosłupa (spina bifida), przepuklina mózgowa (encephalocoele). Wady te powstają we wczesnym okresie wewnątrzmacicznego rozwoju dziecka. Istnieją różne postacie rozszczepu kręgosłupa: przepuklina oponowa, przepuklina oponowo-rdzeniowa, przepuklina rdzeniowa. Zwykle rozszczep kręgosłupa powoduje u dziecka znaczne zaburzenia: może występować porażenie kończyn dolnych, współistnieją problemy z trzymaniem stolca i moczu, często rozszczepowi kręgosłupa towarzyszy wodogłowie. Bezmózgowie jest wadą rozwojową polegającą na częściowym lub całkowitym braku mózgu oraz braku kości czaszki. Dzieci z tą wadą umierają jeszcze przed porodem lub wkrótce po nim. Przepukliny mózgowe objawiają się uwypukleniem tkanki mózgu przez ubytek kości czaszki i często wiążą się z upośledzeniem umysłowym.

Gość gość
ojej, ja tez nie bralam i zyjemy:) na drugim dziecku to juz w ogole mi nie zalezało, bo to wpadka była, nic nie bralam a i tak urodzilo sie calkiem zdrowiutkie, jak to sie mówi: jak pacjent ma zyc to nawet medycyna nie pomoze:D

Gość gość
chyba nie ma co komentować wypowiedzi kogoś, komu na dziecku nie zależało, bo było ono wpadką

Ja przy pierwszych dwoch ciazach tez nie bralam kwasu foliowego,nawet nie wiem czy w aptekach on byl,lekarz nie przepisywal,kiedys nikt tego nie bral,a dzieci rodzily sie o wiele zdrowsze niz teraz.Przestancie w koncu panikowac,odzywiajcie sie zdrowo i tyle.