Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niejadki w żłobku w przedszkolu

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio "postraszyli"mnie, że w żłobku czy też maluchy w przedszkolu jeśli są niejadkami i nie chcą jeść to nikt przy nich nie siedzi, nie zabawia żeby zjadła tylko po prostu takie dziecko nic nie jest przez całe 8-9 godzin. Czy rzeczywiście tak jest ? Mój synek ma niecały rok i niedługo idzie do żłobka, muszę się trochę nakombinować żeby zjadł., zabawa w samolocik itp, je ale z łaską.

Gość gość
ja bardzo przepraszam, ale jak ty sobie to wyobrazalas? niech 15 dzieci w grupie jest niejadkami, to jakby jedna pani karmila po 10 minut dziecko to juz po sniadaniu musieliby zaczac karmic, by skonczyc obiad przed podwieczorkiem.

Gość gość
moje dziecko w przedszkolu w maluchach, pani powiedziala, ze moze pomoc ale nie karmi, nie ma mowy o zabawianiu podczas jedzenia, nie je to nie

Gość gość
moj trzylatek tez czesto nic nie je w przedszkolu... Ale nawet nie marze o tym zeby nauczycielka sie z nim w samolocik bawila, bo to nierealne

Gość gość
malo dzieci w wieku od roczku do kilku lat wcina chętnie wszyustkie potrawy, ty autorko naprawde myslalas, ze pani bedzie kazde dziecko zabawiac przy karmieniu????

Gość gość
taaa, jasne pani robi samolociki w pzedszkolu/zlobku, padlam...

Gość gość
bardzo dobrze cie ktos postraszyl

Gość gość
Zaloza mû sonde gastryczna i beda karmic amiksowanym schabowym!

Gość gość
Nie dramatyzujcie, do żłobka idą już kilkumiesięczne maluchy i oczywiście że panie pomagają przy jedzeniu (zmuszać nikt nie będzie). A ja dzisiaj od pani w przedszkolu (dodam że publicznym) usłyszałam że pomogła mu przy obiedzie bo zupy jadł malutko i nie chciała żeby głodny był... zdziwiłam się, tym bardziej że ja to właściwie olewam, mały nie chce to nie je. Ale fakt że w domu zawsze może zjeść coś innego albo poprosić po godzinie o kanapkę, a w przedszkolu nie. Mimo to nie przypuszczałam że komuś się chce do tego stopnia pilnować dzieci.

Gość gość
Mój niejadek w żłobku bardzo się "poprawił " W domu jadł tylko kolację a po 4 miesiącach w żłobku wskoczył z 25 centyla na 50. Pani powiedziała, że przez 20 lat pracuje w żłobku i tylko raz spotkała niejedzące dziecko. Wierzyć na słowo nie muszę, ale widzę po wadze że zjada posiłki.

U nas panie pomagaja. Zawsze wiedza ile dane dziecko czego zjadlo (badz nie). Moj maly to niejadek, i jak pani widzi ze nie smakuje mu przedszkolny posilek, to daje mu to co ja mu przygotowalam. Codziennie mam napisane na kartce co zjadl. I zazwyczaj je to co ja mu daje, lub wcale ;)

Gość gość
Ja jako nauczycielka z publicznego przedszkola mogę powiedzieć, że staram się, aby każde dziecko zjadło cokolwiek. Najmłodszym, jeszcze nie do końca samodzielnym pomagamy razem z panią woźną, karmimy, no ale "cudów na kiju" raczej nie praktykujemy ;) Raczej próbujemy łagodnej perswazji ;) Niektórym "leniuszkom" też trzeba czasem pomóc - bo lubi, umie sam zjeść, ale nie potrafi się na tym skupić. To wtedy dokarmiamy. Czyli zasadniczo prowadzimy "dozór" :) Inna sprawa to po prostu upodobania kulinarne - ma je dorosły, ma je także i dziecko. Więc jeśli ewidentnie czegoś nie lubi, to oczywistym jest, że ani nie przekonam, ani nie zmuszę do zjedzenia. Ale tak jak na początku pisałam - u nas ważne jest, żeby cokolwiek do brzuszka trafiło. Zje zupę - odpuszczamy z drugim daniem. Nie zje zupy - staramy się, aby zjadło drugie. Nie lubisz mięska - zjedz ziemniaki i surówkę itd. Zwykle się to sprawdza. Pracuję dopiero 10-ty rok i przez ten czas też trafił mi się tylko jeden skrajny niejadek. Nic nie działało, choćbym te "samolociki" wykonywała na rzęsach stojąc. Jadł tylko "suchy chleb" (bez masła nawet) - ale w domu było podobnie i był to głębszy problem.

Gość gość
te niektóre złośliwe wypowiedzi np 15:15, 15:18, 15:19 - jak żałosne muszą być wasze życia, jak bardzo musicie być nieszczęśliwe, że zamiast dawać jakieś rady komuś kto pyta tylko obrzucać go błotem i złośliwie kąsać....

Gość Arielkaaaaaaaaaaaaa
W grupie moje córki ( 3 latki ) sa dzieci ktore mało jedzą. Panie czesto karmia te dzieci zeby cokolwiek zjadły . Nikt nie robi z tego powodu problemow .

Gość gość
Mój 14 miesieczny syn jest co prawda jadkiem i wszystko chetnie zjada ale Panie mówia ze w żłobku dzieci chetnie jedza bo widza jak inne jedza i naśladuja. Poza tym u nas harmonogram posilkow jest tak ulozony ze dziecko ma czas zeby zglodniec i wszystkie pałaszuja z apetytem. :-)

Gość gość
dzięki za odpowiedzi dziewczyny, niektóre z was podniosły mnie na duchu :)