Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie bardzo wierzę w monogamię, małżeństwo

Polecane posty

Gość gość

A przynajmniej uważam, że rzadko zdarzają się monogamiczni ludzie. Mam wrażenie, że ludzie zostali niejako wkopani w ten mit "miłości aż po grób", na własne nieszczęście. Nie dla każdego jes taki typ relacji. Więc zupełnie nie wierzę w coś takiego jak małżeństwo (a przynajmniej praktykowane tak masowo, wręcz obowiązkowo w pewnym wieku), bo wydaje mi się, że z wieloma związkami jest tak, że muszą się skończyć po pewnym czasie, trzeba wtedy iść każdy we własną stronę, nieskłócony, z pięknymi wspomnieniami, wejść kiedyś w inny związek, może na 8 miesięcy, a może na 4 lata, tudzież 9? Oczywiście nie wyklucza to tego, że o każdą relację trzeba dbać, tak jak o wszystko w życiu musimy się starać. Jestem jednak niesamowicie smutna, kiedy widzę, jak ludzie wokół mnie męczą się w związkach, byleby w nich być. Małżeństwach. Już nie mówę o osobach, które do tego posiadają dzieci. Bo wiem, że mogłyby żyć lepiej, ale nie zrobią tego albo zrobią o lata za późno, będą to stracone lata. Życzę wam wszystkim szczęścia w miłości, odrobiny zdrowego rozsądku i trzeźwego patrzenia na pewne sprawy (wiem, że z tym często jest trudno, ale da się tego nauczyć) i nie ważcie się kłócić w tym wątku etc, założyłam go, inspirując się niedawno o***tą rozmową.

Gość gość
zgadzam sie, ja w milosc nie wierze

Gość gość
W stałym związku jest się tylko po to żeby spłodzić ładnego i inteligentnego syna, który będzie po mężczyźnie dziedziczył. W ten sposób myślą przynajmniej dojrzali mężczyźni. Jeszcze się nie nauczyłaś? Tym jest właśnie to całe, przywoływane przez Ciebie, trzeźwe myślenie - wybrać w końcu partnerkę, która z dużą dozą prawdopodobieństwa zagwarantuje pomyślne rozwiązanie i wychowanie syna-dziedzica.

Gość gość
haha, jais patriarchalny wielbiciel ten wyzej ?

Gość gość
ja sie zgodze, wiekszosc tych rzeczy to fikcja

Gość gość
Ależ to sama prawda, przynajmniej ja postępowałem w ten sposób. ;) A, że większość moich 30+ znajomych nie ma w ogóle dzieci i co jakieś 2 lata tworzy ,,związek'' z inną kobietą niczego nie dowodzi albo... właśnie to czegoś dowodzi. ;)

Gość gość
I co z tego, że co 2 lata? Zakładając, że są to szczęśliwe związki, nie ma w tym nic dziwnego. Ale oczywiście masa ludzi tworzy pseudozwiązki, tu się zgadzam.