Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja33

Antybiotyk a tabletki anty

Polecane posty

Gość ja33

Witam. Biorę tabletki antykoncepcyjne od 3 miesięcy. W srodę zażyłam 3 tabletkę po 7-mio dniowej przerwie a wieczorem uprawiałam seks z chłopakiem, jednak nie był on pełny-partner nie skonczył we wmie. Następnego dnia strasznie bolało mnie gardło. Wczoraj byłam u lekarza i okazało sie, że to angina. Lekarz przepisał mi antybiotyk Taromentin, który jak sprawdziłam obniża skuteczność działania tabletek anty, pomimo tego, że lekarz mówił, ze nie powinien tego robić. Nie przyjęłam go jednak od razu i nie wiem czy mam to zrobić. Wiem, że podczas zażywania antybiotyku i 7 dni po kuracji powinno się dodatkowo zabezpieczać, ale jak jest ze stosunkiem przed zażyciem antybiotyku? Czy jeżeli wzięłabym antybiotyk dziś, 72 godziny po ostatnim stosunku, to jestem zabezpieczona? Czy antybiotyk działa wstecz? Czy jest ryzyko zapłodnienia ze stosunku ze środy, podobno plemniki są w stanie przeżyć kilka dni w ciele kobiety...

Gość gość
mysle ze najlepiej bedzie jak skonsultujesz sie z zaufanym ginekologiem, z tym nie ma zartow

Gość gość
Myślę, ze spokojnie możesz zazyć antybiotyk

Gość gość
Bez obaw, zanim antybiotyk zacznie dzialac to jakiekolwiek plemniki po ostatnim stosunku juz dawno padna. Zacznij brac antybiotyk, bierz probiotyki i zabezpieczaj sie dodatkowo podczas kuracji i tydzien po zakonczeniu antybiotyku. Bedzie dobrze :) Szybkiego powrotu do zdrowia zycze.

Gość gość
Niektore antybiotyki obnizaja skutecznosc tabl. antykoncepcyjnych, np amoxycilina. Poczytaj ulotke tam powinno pisac.

Gość ja33
Tak, napisałam, że sprawdziłam i antybiotyk, który mi przepisano obniża skuteczność tabletek anty