Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w altance działkowej mogę urządzić łazienkę i WC?

Polecane posty

Gość gość

Wiecie może, czy jest to legalne, by w altance działkowej o przepisowych wymiarach poniżej 25 m2 urządzić sobie kuchnię, łazienkę i kibel oraz zainstalować przy niej szambo? W internecie są rozbieżne informacje na ten temat, według jednej interpretacji altana to ażurowa konstrukcja i ma max. 3 ściany, ale np. na ogródkach w mojej miejscowości nie ma ani jednej takiej altany. Są natomiast małe budki typu "składzik" (ale zawsze z 4 ścianami), aż po najprawdziwsze wille (nie wierzę, że można było nie zauważyć, że ktoś coś takiego buduje). Jak na razie nie mam swojej własnej działki, ale chciałabym mieć, jednak bez łazienki i WC to bym nie chciała, bo przecież na działkach przebywa się wiele godzin, a przy kopaniu grządek można się nieźle ubrudzić i przydałby się prysznic.

Gość gosiaczek1567
kibel tak i kran, z reszta bedzie ciezko bo tam jest mały odpyw zwykle

Gość gość
A tak co do ogródków działkowych to jeszcze jedno pytanie: ponoć nie można tam "stale zamieszkiwać". Co to oznacza? Czy istnieje jakaś definicja "stałego zamieszkiwania"? Bo wydaje mi się, że o ile mam stały meldunek w normalnym mieszkaniu, to mogę przebywać w swojej działkowej altance ile tylko zechcę, nawet przez całą zimę. Nie mówię o sytuacji, że ktoś nie ma własnego domu i ciągle siedzi na działce - to rzeczywiście byłoby złamanie prawa. Ale co jeśli np. ja mieszkam w domu z rodzicami i mamy działkę z altanką ogrzewaną i wyposażoną w łazienkę, to - bez zmiany meldunku - na co dzień, także w zimie, sypiam, gotuję, myję się itp. w tej altance? Oczywiście nie robiąc przy tym niczego, co naruszałoby charakter ogrodu działkowego, np. nie jeżdżąc tam samochodem czy motocyklem. Nigdzie nie znalazłam definicji "stałego zamieszkiwania", więc zastanawiam się czy np. sypianie w altanie działkowej jest naruszeniem jakiegoś przepisu.

Gość gość
na szambo zawsze potrzebne jest zezwolenie. a czy wolno, to trzeba znać status prawny działek... trzeba pytać u siebie w zarządzie, bo działki są rożne... Z mojej wiedzy, mało prawdopodobne, by mozna bylo coś takiego zrobić legalnie

Gość gość
Nie można robić szamba, czyli trzeba sikać do rowu. Już nie wspomnę, jak komuś się zachce numeru 2... I to wcale nie mam na myśli nielegalnego mieszkania na działkach - przecież zwłaszcza latem ludzie tam przebywają wiele godzin dziennie! Byłam kiedyś u swojej znajomej na działce, to toalety nie miała i musiałam iść pod krzaczek. :(

Gość gość
a później zdziwienie, że krzewy usychają

Gość gość
Rob co chcesz. Peowcy niedługo działki i tak zabiorą .

Gość gość
Ludzie mają i łazienki i kible z szambami. Zakładaj i sie nie przejmuj. Działek nie zabiora bo działkowcy to zorganizowana grupa i potrafi się postawić. W odróżnieniu od reszty społeczeństwa, która pozwala się robic w konia. A PO i tak odpłynie w najblizszych wyborach - tylko debile i ich pociotki na nich głosują

Gość gość
te z tak myśle, jesli wszystko jest zgodnie z przepisami, to mozesz zakładać bez obaw. U mnie na działce jest przenośne wc - www.toyka.pl i sprawdza się świetnie.