Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prośbowa

Czy osoba otyła może odchudzać się w ciąży?

Polecane posty

Gość prośbowa

Hej Jak w temacie- jestem osobą otyłą i właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Generalnie za 2 tygodnie mam wizytę u ginekologa. Wiem, że waga może zaszkodzić mojemu dziecku, bo powoduje komplikacje w ciąży jak i przy porodzie. Oczywiście nie chcę jeść za mało, ale przerzucić się na lekkie i zdrowe potrawy, mięso gotowane i pieczone, kasze, ryże, warzywa, owoce jogurty. Nie wiem tylko czy spadek wagi w czasie ciąży bardziej nie zaszkodzi niż pomoże.

Gość gość
Odchudzac sie nie mozesz ,ale mozesz jesc dietetycznie ,zdrowo aby wage utrzymac i nie tyć,jezeli kg zleca podczas zdrowego i prawidłowego odżywiania to nie masz sie czym martwic ,spróbuj sobie ulozyc odpowiednie menu albo idz do lekarza po podpowiedz ,pij duzo wody i jedz duzo warzyw ,szczegolnie zielonych zapobiegaja anemii.

Gość gość
Lekkie i zdrowe potrawy są w ciąży jak najbardziej wskazane, nie wiem jednak jak odchudzanie wpłynie na dziecko. Może ktoś bardziej w temacie się wypowie.

Gość gość
odchudzać nie, zdrowo odżywiać jak najbardziej, jeżeli masz wątpliwości możesz iść do dietetyka, który ułoży Ci dietę odpowiednią dla Twojego stanu

Gość prośbowa
Z tym, że jak będę odżywiać się zdrowo to i zacznę chudnąć- to w sumie logiczne. Nie wiem tylko czy spadek wagi jest korzystny. Zapytam ginekologa za 2 tygodnie i skontaktuje się z dietetykiem, ale w sumie chciałabym już zdrowiej jeść

Tylko pod kontrolą lekarza. Polecam raczej zmianę nawyków żywieniowych. Gotowanie na parze, dużo warzyw, chude mięso, trochę dziecko pomoże i waga powinna spadać bez uszczerbku na waszym zdrowiu. Jak dużą masz nadwagę?

Gość prośbowa
97 kg przy 170 wzrostu. Bardzo dużo. Ja tu zresztą piszę o zdrowej diecie, a nie głodzeniu się. Tylko o lekkim jedzeniu. Chodzi mi tylko o to czy tak wolno. Czy wolno schudnąć w ciąży, bo wiem, że jak zacznę tak jeść to schudnę. Ostatnio jak tak jadłam to schudłam 16 kg w 3 miesiące samą dietą, a nie byłam głodna. Najadałam się, ale jadłam często i lekko. Boję się, że jak tu też zmienię nawyki to się coś stanie.

Gość gość
Odchudzać nie, ale może zacząć sie zdrowo odżywiać co samo w sobie będzie już stanowiło dietę dla osoby, która wcześniej jadła co popadło.

Gość prośbowa
A zdrowa dieta to niby co innego jak nie odchudzanie skoro wtedy kilogramy lecą na łeb na szyję?

Gość gość
Nie koniecznie zaczniesz chudnąć a juz na pewno je jakos dramatycznie ,wiec jedz zdrowo dostarczaj Wam odpowiednich witamin i bedzie dobrze,A jak spadnie c***are kg to tylko dobrze .

Gość prośbowa
Zobaczymy... na razie postaram się jeść lżej, a po wizycie u ginekologa będę wiedzieć więcej

Ciąża to nie choroba. Lekarz z pewnością zaleci Ci zmianę nawyków żywieniowych i więcej ruchu, a lekki i systematyczny spadek wagi wyjdzie wam obojgu na zdrowie. Jak napisałaś, zapasów macie sporo. Pomyśl, ile bez odpowiedniej diety będziesz ważyć po porodzie, nawet jeśli nie schudniesz tylko utrzymasz wagę to i tak odniesiesz sukces. Trzymam kciuki.