Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co mi dolega ? tarczyca, anemia?

Polecane posty

Gość gość

Witam :) jestem młodą mamą 9 miesięcznego dziecka. Od dłuższego czasu niepokoją mnie dziwne objawy. Od zawsze byłam dość blada i pojawiały się mroczki przed oczami. Odkąd pamiętam miałam też wysoki puls (90-120 uderzeń na minute. Dodam że ciśnienie jest w porządku 120/80) i zimne stopy i dłonie. Od kilku miesięcy mam problemy z wypadaniem włosów (można zamiatac podłogę 3 razy dziennie i zbierać garściami), stałam sie bardzo zmęczona (pomimo, że staram sie spać z dzieckiem, kiedy tylko mogę co daje jakieś 12-13h na dobe). Jakieś 2 miesiace temu pojawiły się u mnie problemy z niekończącą się biegunka, a właściwie częstym oddawaniem bardzo luznego stolca (nawet do 5 razy dziennie), bólami brzucha w okolicach żołądka i utratą wagi (z 55 kg, które odzyskałam od razu po porodzie, do 50 kg przy 170 cm wzrostu). Narazie waga stanęła w miejscu. Stolec jest normalny, ale nadal pojawia się ok. 3 razy dziennie. Teraz natomiast pojawiły się pulsujące bóle z tyłu głowy, okropny nastrój (wszystko mnie denerwuje), dzwonienie w uszach, sporadyczne duszności (zwlaszcza w kuchni, podczas gotowania), a od niedawna także zaburzenia rytmu serca (przy normalnym cisnieniu i tak jak mówiłam stałym wysokim tętnie). Dodam, że w ciąży miałam bardzo dużo energii, w 8 miesiacu wieszałam firanki, malowalam razem z mężem pokój dla dziecka, w akcie 'depresji' spowodowanej nadmierna ilością czasu nawet fugi w łazience czysciłam ;) Synka karmilam piersią tylko 3 tygodnie, a 2 miesiące po porodzie zdecydowałam sie na tabletki anty. Odwiedziłam już lekarza ogólnego, który dał mi tylko tabletki na biegunkę, a pozostałe objawy wytłumaczył paleniem papierosów. Byłam też u ginelologa, który wykluczył moje podejrzenia o sktuki uboczne tabletek anty, jednak zainteresował się moją sprawą i polecił lekarza ogólnego, który dobrze zna sie w sprawach chorób tarczycy. Taeraz czekam na termin. Jednak martwi mnie ta sprawa, nie mogę patrzeć w lustro bo widzę cienie pod oczami, a do tego nie mam siły żeby spędzać czas z dzieckiem na zabawie i tego najbardziej mi szkoda :( ostatnio chciałam też pobiegać z mężem, ale męczę się już po minucie biegu (choć nigdy tego nie lubiłam) :/ Na początku myślałam, że może to anemia. Co wy o tym myślicie? Czy to wszystko objawy tarczycy?

Gość gość
Dodam też, że ostatnio nie mam ochoty na seks. Więc może spadło też libido :(

Gość gość
To nie musi być nic poważnego, ale musisz zrobić ogólne badania. Może warto wybrać się na badania. są specjalne programy w klinikach. ja byłam w medicoverze na przeglądzie świadoma kobieta. być może można zrobić takie badania też na nfz, ale sie nie orientowałam.

Gość gość
Niestety mieszkam w Niemczech :( nie znam zbyt dobrze języka, dlatego to bieganie po lekarzach jest dla mnie jeszcze bardziej stresujące. Praktycznie wszystko zalatwiam z mężem, bo jednak ten medyczny język on zna lepiej :(

Gość gość
no zrób cały pakiet badań tarczycowych, to będziesz wiedziała co i jak, bez tego ani rusz, a skoro jesteś po porodzie to z dużym prawdopodobieństwem szwankuje Ci tarczyca

Gość gość
Ja pisałam, mam umówioną wizytę u lekarza i zamierzam zrobić wszystkie konieczne badania. Niepokoi mnie raczej dość duży spadek wagi, w tak krótkim czasie (ok. 2-3 tygodni) bez zmiany odżywiania, a także objawy jeszcze sprzed ciąży (wysoki puls, bladość, mroczki przed oczami). Boję się, czy waga nie bedzie dalej spadać. Moja niedowaga jest już dosyć spora. :(

Gość gość
Dodatkowo z tego co mi wiadomo nie da sie tu zrobić badań na własną rękę. Każdy lekarz ma swoje laboratorium i nie istnieje tutaj coś takiego, jak przychodnia :( więc bez lekarza z miejsca nie rusze.

Skoro biegunka pojawiła się nagle, to może masz jakieś problemy jelitowe, póki czekasz na wizytę możesz wziąć jakiś probiotyk, ja biorę trillac w takich wypadkach, ale nie wiem co Wy w tamtejszej aptece dostaniecie. Oprócz tego musisz dużo pić - jedz coś słonego, żeby zatrzymać wodę w organiźmie.

Gość gość
no i co tam autorko, wiesz już coś?