Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Opony całoroczne problem!

Polecane posty

Gość gość

Kupiłam niedawno samochód z założonymi całorocznymi oponami które poprzedni właściciel założył w lipcu. Także opony są w niemal nienaruszonym stanie. Dziś spadło trochę śniegu i pojawił się problem bo samochód po prostu się ślizgał. Czy opony całoroczne są przereklamowane czy jak?

Gość gość
Nie. Po prostu jak jest ślisko to samochód się ślizga... Bez względu na opony.Na jednych trochę bardziej, na innych trochę mniej....

Gość gość
na zimowych też się ślizga

Gość gość
są przereklamowane

Gość gość
Ale to nie jest trochę tylko samochodem rzucało po całej drodze. Przy 30 km/h nie byłam w stanie opanować samochodu, nawet pod górkę nie mogłam podjechać!

Gość gość
jedż na zbierzność ,każde koło sobie idzie

Gość gość
To nie jest problem ze zbierznością kół bo w piątek byłam na przeglądzie. Problem są z oponami które wcale nie są przystosowane do jazdy w warunkach zimowych.

Gość gość
Po pierwsze "zbieŻność"...Po drugie na przeglądzie nie sprawdza się zbieżności.A po trzecie.Oczywiście zawsze mogą opony być wykonane z wyjątkowo śliskiej gumy w stosunku do lodu czy śniegu.Możesz w takim wypadku kupic 2 opony zimowe i złożyć je tylko na przednie koła lub cały komplet i na wszystkie koła.Czy to coś da?Pewnie niezbyt dużo, bo w większości wypadków chodzi o technikę jazdy a nie o to jakie są opony.Gdyby jeszcze były bardzo zużyte.. To może rzeczywiście byłyby bardziej śliskie niż zwykle.Ale skoro mają bardzo wyraźną rzeźbę bieżnika to powinny być w normie śliskości.Przypuszczam, że po prostu nie jesteś przyzwyczajona do śliskich jezdni a może też technika Twojej jazdy nie jest za dobra.

Gość gość
Zbieżność była sprawdzana bo ja o to prosiłam. Z moją techniką jazdy jest wszystko ok, dla porównania inny samochód z 5 letnimi oponami zimowymi (gdzie bieżnika już trzeba sie naszukać) zachowuje się normalnie. Na popołudnie jestem umówiona na zakup nowych opon i wymianę.

Gość gość
Kazda opona slizga sie na lodzie i sniegu. Opony zimowe troche mniej - opony caloroczne troche mocniej - opony letnie najbardziej. Kluczowa jest technika jazdy. Porozmawiaj ewtl. przejedz sie z kims doswiadczonym.

Gość gość
To może akurat trafiłas na wyjątkowo śliskie opony. Tak też może być. Zdarza się jeśli opony są marnej marki.

Gość gość
No mój mąż też jechał autem i też powiedział, że coś z tymi oponami jest nie tak. I później jadę na zmianę na zimowe.

Gość gość
Te opony są firmy Matador.

Gość gość
To czeskie opony mające w miarę dobre recenzje... Nigdy na nich nie jeździłem bo jednak pewniejsze są Pirelli..;)Ale dodam tylko jedno.Za komuny opony "zimowe" w zasadzie nie istniały.A jednak się na nich jeździło i nigdy nie miałem wypadku...

Gość gość
Opony wymienione i całkowita zmiana podczas jazdy.

Gość gość
Ja całorocznych nie polecam, najlepiej jest jeździć na sezonowych. W zimie dużo bezpieczniej. Wymieniałam ostatnio stare całoroczne na Continental zimowe, kupiłam je na http://speedgum.com.pl/ . Komfort podczas jazdy jest dużo większy.