Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmywarka nie domywa szklanek i kubków

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie. Od miesiąca jestem posiadaczką zmywarki Bosch, z której jestem bardzo zadowolona. Używam soli do zmywarek (ustawioną na wodę twardą), tabletek Finish powerball no i oczywiście nabłyszczacza (z lidla- w5). Zauważyłam jednak ostatnio, że moje szklanki i przezroczyste kubki nie błyszczą już jak dawniej :/ Widać to zwłaszcza na przezroczystych naczyniach. Tak jakby ślady po dotykaniu itp. Z naczyniami, sztućcami i talerzami nie ma takiego problemu. Myję zawsze na programie automatycznym (45-65 stopni) Nastawiłam wczoraj pustą zmywarkę na 70 stopni z tabletką, wyczyściłam filtry, a dzisiaj znowu wyciągnęłam średnio wyczyszczone kubki. Miał ktoś podobny problem? Zgłaszać do serwisu, czy po prostu tak ma być i raz na jakiś czas trzeba umyć ręcznie? Dziękuję z góry za pomoc :)

Gość gość
wyczyść filtry :D

Gość gość
Napisałam powyżej, że wyczyściłam filtry (które były nawet czyste) i nastawiłam pustą zmywarkę (bez naczyń), z samą tabletką na 70 stopni.

Gość gość
Właśnie problem w tym, że ten problem mam od 3 dni, wcześniej naczynia błyszczały jak w reklamach :P

Gość gość
zmywarka niestety nie ma rąk i nie myje niczego, jedynie płucze pod ciśnieniem, też nie wiem po co ludzie kupują ten beznadziejny sprzęt kiedy i tak wiadomo że trzeba potem myć ręcznie

Gość gość
Kiedyś miałam zmywarkę Bosch'a teraz mam Beko. Może trzeba uzupełnić poziom soli ? W mojej czasem tak jest, że nie domywa właśnie z tego powodu.

Gość gość
zobacz czy w dyszach (nie wiem czy to się tak dokladnie nazwa)z których leci woda nie są zatkane dziurki przez kamien lub inne dziadostwo . ja tak miałam , Myslalam że naczynia są źle umyte przez złe środki myjace , kupowalam inne i dalej nic nie dalo . dopiero przetkanie tych dziurek i wyplukanie dysz rozwiązało problem :)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi :) Sól uzupełniałam w niedzielę (również z Finisha, chociaż słyszałam, że w przypadku soli marka nie ma znaczenia). Tak jak wspominałam, miałam ustawione na wodę twardą (mam trzy poziomy na twardej i był ustawiony na pierwszej, więc teraz podręciłam jeszcze i zobaczymy :) Tak jak wspominałam, mam dopiero miesiąc zmywarkę, więc na razie posiadam same produkty z Finisha (nie znam się, nie miałam jeszcze czasu, by eksperymentować) Filtry i dysze z dołu przeczyszczone, z góry nie umiem rozmontować, ale dziękuję bardzo za sugestię, spróbuję się temu przyjrzeć, bo faktycznie coś w tym może być, bo dół lepiej myje niż góra :)

Gość gość
Piszesz, że masz zmywarkę dopiero od miesiąca. Przygotuj się na to, że po pewnym czasie użytkowania na naczyniach pojawią się, niestety, rysy po proszku z tabletek myjących. Zamiana tabletek na żelowe kapsułki nie zda raczej egzaminu przy twardej wodzie, naczynia będą kiepsko domyte.

Gość gość
Wiesz, tu nie chodzi o rysy, nie chodzi o to, że mam jakieś zarysowania czy zdarty druk z kubków. Chodzi o to, że one są jakby niedomyte. Nie ma brązowych plam po kawie czy herbacie, ale takie jakby "uciapkane" palcami, takie w sumie mgliste. Jak umyłam to ręcznie, to znowu śliczne i czyściutkie. Zastanawiam się, czy to nie wina nabłyszczacza, który zmieniłam. Ktoś mi przed chwilą radził umycie dysz. Umyte (również czyściutkie były), wszystkie drożne. A może być tak, że jak nastawiam tryb automatyczny, bo one dla zmywarki są "za czyste" i spryskuje je zimniejszą wodą? Bo zawsze wkładam do zmywarki naczynia oczyszczone z resztek czy np. fusów do herbaty. Na dole mam gary, które są brudniejsze i może tam myje cieplejszą wodą? No nie wiem sama.

Gość gość
Ja tez mam ten problem... I znajomi tez. Tak jakby taka mgla, matowe, czy zaparowane...

Gość gość
U mnie tak zaczęło sie dziać gdy zaczęłam zmieniać środki Kupować tańsze np z Lidia czy cafffoura Ostatniokupilam te żelowe finisha i czyszczą ładnie ale nie znoszę tego chemicznego zapachu Gdy na próbę włożyłam raz kostkę z cafffoura od razu na szklankach pojawiły sie mętne slady

Gość gość
A ja kupuje tylko dobre srodki i tez mam ten problem, uzywam finish,fairy, somat plus zawsze sol i nablyszczacz jesli nie ma w kapsulce

Gość gość
Przecież wiadomo, że masz twardą wodę i w niej tkwi problem. Moja żona tez tak narzekała i narzekała na swoją zmywareczkę, że jej kubeczków nie domywa i nie mogłem już słuchać tych jałowych gadek więc kupiłem urządzenie, które tą wodę zmiękcza. Od tego momentu słyszę tylko pochwały, macie link http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3419,zmiekczacz-wody-polecany-przez-profesjonalistow może się ktoś zdecyduje, ja uważam, że warto nawet jeśli miałoby to być tylko dla świętego spokoju.

Gość gość
Tak się frajerów nabija w butelkę dumna posiadaczko maszyny zmywającej :D

Gość gość
Ja też cale szklo mam metne od kiedy mam zmywarkę, wstyd komuś coś podac w takiej metnej szklance czy kieliszku. Teraz myje w zmywarce tylko takie codzienne szklo, a to co dla gości to jade recznie.

Gość gość
Miałam taki problem zaczęłam plukac talerze i resztę też przed włożeniem i po problemie nie ma śladu Nie mówię że myje ale zmywam resztki obiadów ketchupu sosy

Gość gość
Znalazłam coś super jesli chodzi o nasze szklanki i to zeby nie było białych osadów zerknijcie http://www.finish.pl/multimedia/artyku%C5%82y/szklane-naczynia/nalot-na-szkle-dlaczego-powstaje/

Gość frania34

pozbyłam się tego problemu jak zmieniłam tabletki do zmywarki na enzymatyczne ze sklepu biozym