Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rene31

jestem za tym żeby znów było średniowiecze

Polecane posty

średniowiecze to jedyny okres gdzie ludzie doceniali swoje życie i patrzeli inaczej na sprawy życia i śmierci w średniowieczu gwałt na kobiecie nie był przestępstwem ale kazirodztwo i sex z mężatka karano śmiercią w średniowieczu były proste kary np kara śmierci wieszanie ścinanie śmierć szybka i bezbolesna wiezień nie musiał czekać latami na kata co dzis potęguje jego stres ludzie byli o wiele czyściejsi niz dzisiaj w każdej wiosce miesicie byly łaźnie kazdy czlowiek umial czytac nie to co dzisiaj smród nedza i ubustwo w sredniowieczu tez bylo wiecej dni wolnych kazdy cech mial swojego swietego i w ten dzien byl wolny dzien :) w siumie tych cechów bylo kilkanascie wiec w roku bylo kilkanascie dni wolnych a dzis 10-14 dni wolnych w roku oprocz niedziel ktora naprawde jest wolna wbrew pozora jak wielu sadzi w sredniowieczu ludzie byli wolni kazdy siebie szanowal kazdy mial swoja role nie bylo panów Chlop robil na siebie i mial 15-45 hekatarów srednio na glowe dla siebie albo w dzierżawie dla swojego zwierzchnika

nie bylo głupiej telewizji nie bylo glupiego radia ani internetu czas płynął inaczej

Gość liczba pi gość
swietnie zapraszam na tron tortur wobec tego co powiesz na lamanie kolem?

Gość gość
Takie debilizmy moze wymyslic jedynie facet!

Gość gość
to co bylo to juz nie wroci

Gość gość
...w wypadku zgwałcenia panny , życie przestępcy zależało od łaski poszkodowanej i jej przyjaciół (czyli zapewne jej krewnych lub opiekunów). Mogli oni nawet bezkarnie zabić sprawcę przestępstwa. Jestem za. I nijakiej łaski nie mógłby oczekiwać drań, gdyby moje dziecko skrzywdził.

Gość gość
"ludzie byli o wiele czyściejsi niz dzisiaj w każdej wiosce miesicie byly łaźnie kazdy czlowiek umial czytac " Jasne . I jeszcze k/u/r/w/a darmowe wi fi mieli :o

Gość gość
ja też uwielbiam średniowiecze, ale wolałabym być facetem wtedy :) ale fakt, że to jednak epoka, która strasznie przyhamowała z postępem i rozwojem, wszystko musiało być jednak zatwierdzone przez kościół, gdyby nie ta bogobojność, religijność prostych ludzi, kler dobrze to wykorzystywał , omamiał, ogłupiał, tak żeby było pod kościół wszystko...czasem odnosi się wrażenie, że oni nadal chcieliby żeby tak było... Reszta dotycząca średniowiecza mi się podoba, może gdyby bardziej dbano o higienę, byłoby super ;)

ja też uwielbiam średniowiecze, ale wolałabym być facetem wtedy usmiech.gif ale fakt, że to jednak epoka, która strasznie przyhamowała z postępem i rozwojem, wszystko musiało być jednak zatwierdzone przez kościół, gdyby nie ta bogobojność, religijność prostych ludzi, kler dobrze to wykorzystywał , omamiał, ogłupiał, tak żeby było pod kościół wszystko...czasem odnosi się wrażenie, że oni nadal chcieliby żeby tak było... Reszta dotycząca średniowiecza mi się podoba, może gdyby bardziej dbano o higienę, byłoby super oczko.gif No chYBA CIE PORYPALO TO CO PISZESZ TO NAJWIEKSZA BZDURA W HISTORII SWIATA LUDZIE W SREDNIOWIECZU BYLI O WIELE BARDZIEJ OCZYTANI NIZ W OSWIECENIU WYDAWALI WIECEJ KSIEG WIECEJ PISM KOBIETY NAPRAWDE MOGLY SIE REALIZOWAC A KOSCIOL KOSCIOL NO CÓZ ORGAN DORADCZY A NIE SPRAWUJACY WŁADZE !!

jesli ktos nie spal na lekcjach histori to wie ze ludzie w sredniowieczu sie myli a w oswieceniu nie w oswieceniu zaczol sie fanatyzm religijny katolicki jak i muzlumanski !!

ość wczoraj ...w wypadku zgwałcenia panny , życie przestępcy zależało od łaski poszkodowanej i jej przyjaciół (czyli zapewne jej krewnych lub opiekunów). Mogli oni nawet bezkarnie zabić sprawcę przestępstwa. Jestem za. I nijakiej łaski nie mógłby oczekiwać drań, gdyby moje dziecko skrzywdził. NO WLASNIE A MI SIE TO ZABIJANIE NAJBARDZIEJ PODOBA : BO CHCIALBYM BYC KATEM :) MIALBYM DUZE PRZYWILEJE MOGLBYM BRAC SOBIE WSZYSTKIEGO PO GARSCI NIE PLACAC ZA TO I JESZCZE INNI BY DO MNIE PRZYCHODZILI ZEBYM IM POMAGAL A MOJA ZONA PROWADZILA BY AGENCJE TOWARZYSKA ;)

Na mnie mówią średniowieczny. W średniowieczu liczył się człowiek. Był wolny, silny i samowystarczalny. A co mamy teraz? Aż żal porównywać.

fakt w sredniowieczu bylo kilka problemów miedzy innymi medycyna nie radzila sobie z pewnymi problemami ale nie ma dzis problemu mozemy polaczyc wspolczenosc z sredniowieczem :) przywrocic wiele praw ze sredniowiecza karac smiercia za cudzołostwo wprowadzic pojedynki itp

Gość gość
rene mylisz się jak cholera, oczytani? no błagam cię ! na pewno nie zwykli, biedni ludzie...kobiety się spełniały? buhahaha, tylko jako żony i nałożnice królów i innych możnowładców, nie ośmieszaj się :)

Gość prawictwo pospolite 125
ale bzdury . SZubienice i zawód kata wprowadzono w pozniejszej epoce we Franciji.. W Sredniowieczu nie było katów .. Tylko kary cielesne kamieniowanie , palenie żywcem

hahha prawictwo pospolite ale ty glupi jestes w sredniowieczu nikt nie palil ludzi to pomysl oswiecenia a kochanki no cóz zawsze byly sa i beda

Gość Bubulina1
Co do tego, że wtedy niby kobiety były przymuszane do "uległości"... A dzisiaj, jak cos chce załatwić - to wielokrotnie te,ż jest "przymuszona". Jakkolwiek dziwnie to brzmi... czasy się zmieniły, ale obyczaje pozostały i to w wersji gorszej, bo zakamuflowanej :( Coś w tym sentymencie do tamtych czasów jest... ale bez przesady. Skupmy się na poprawianiu tu i teraz, a nie snujmy marzeń o średniowieczu, które naprawdę nie było "lekiem na całe zło". Wręcz przeciwnie.

Gość gość
Powinieneś być zadowolony..W polsce średniowiecze dalej trwa :) :D

Gość przeszłyczas
Ja chce żyć w średniowieczu tam nie było głupich terrorystów i ludzie kochali się naprawdę i wtedy chodziło się w pięknych sukniach i radością były codzienne przyjemności : jazda konna , spacer po lesie i wycieczki rodzinne , a teraz cudem jest by rodzice mieli choć godzine dla dziecka i nie robili tyko kłótni o tym że brakuje pieniędzy czy że dziecko nie pomaga rodzicom a nie siedzi tylko przy komputerze i telefonie i robi rzeczy które są oburzające jak mój brat gdy przychodzi do stołu to nawet na chwile nie może schować telefonu . # Jeżeli ktoś wydzieli takie miejsce gdzie wszystko się dzieje od początku i nie ma niczego więc wszystko od podstaw to rezerwuje sobie tam życie . :)