Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zimowa_czapka

Umowa zlecenie dla studenta, porada prawna

Polecane posty

Gość zimowa_czapka

Dzień dobry. Tak wygląda moja sytuacja: będąc u lekarza okazało się że nie jestem ubezpieczona. Oczywiście poruszyłam sprawę z moim pracodawcą, okazuje się że on nie płaci za mnie składek gdyż jestem studentką. Aktualnie w szkole również nie jestem ubezpieczona, bo też nie wszystkim się należy. Moje pytanie brzmi: czy pracodawca ma prawo zawierać taką umowę gdzie nie płaci żadnych składek ani emerytalnych ani również zdrowotnych, czy jeśli tak to nie będę się rozliczała w ogóle z PITu z tej pracy? W ogóle to SKANDAL!! żeby takie umowy wchodziły w życie.

Gość gość
na umowę o zlecenie nie płaci się składek

Gość gość
Umowa zlecenie nie wywoluje stosunku pracy. W prawie pracy nie istnieje umowa zlecenie- jest to umowa cywilnoprawna.

Gość zimowa_czapka
ale czy pracodawca może mnie nie ubezpieczać??

Gość gość
od umowy na zlecenie nie są odciągane składki dopiero od 2016 wejdzie to dlatego to są śmieciówki :)

Gość gość III _ ona
Jesteś studentką i na pewno nie masz skończonych 26 lat. I dlatego pracując na umowę zlecenie zleceniodawca nie odprowadza za ciebie żadnych składek, tylko zaliczkę na podatek dochodowy. Ty powinnaś byc zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego u któregoś z rodziców w ich zakładzie pracy. Rozliczac będziesz PIT, bo tam rozlicza się podatki, a to za ciebie jest płacone do US.

Gość gość
Śmieciowe umowy zlecenie, http://knab.pl/zlecenie.html teraz takich pełno. Pracodawca nie ubezpiecza pracownika, pracownik musi się sam martwić, jak zachoruje to lipa

A dlaczego w szkole Ci się nie należy? Z tego co wiem, to do 26. roku życia, jeśli się uczysz, to powinnaś być na ubezpieczeniu rodziców, a jeśli rodzice nie mogą cię ubezpieczyć, bo np. nie pracują, to wtedy uczelnia powinna Cię ubezpieczyć. Tak samo, jeśli masz powyżej 26 lat, ale nadal studiujesz, też uczelnia powinna Cię ubezpieczyć.

Gość gość
no wlasnie, cos krecisz, masz ubezpieczenie na uczelni na 100%