Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

UK.Czy można żyć normalnie z prac fizycznych bez socjalu?

Polecane posty

Gość gość

W każdym poście pada pytanie o socjal. A ja mam pytanie odnośnie pracy fizycznych:sprzątanie,fabryka itp., czy dwie dorosłe osoby pracujące przy jednym dziecku poradzą sobie z wydatkami? Nie pytam o socjale,z tego co czytałam,i słyszałam,to teraz po 4 latach będzie można się o socjal starac (ciekawe ile uczciwych zostanie). W Polsce mamy pracę,ale ledwo żyjemy . WYnajem strasznie drogi,bo do wynajmu do mojej pensji dokłada jeszcze mąż ze swojej.....za kawalerkę :( Chcę pracować,pracy się nie boję. Nawet mając dziecko w Polsce nigdy na tyłku nie siedziałam.

Gość gość
można - ja na sprzątaniach mam 10-12/h a mój mąż jest kierowcą i ma 2,5 - 2,8 tys/mies ale przede wszystkim język angielski!!!

Gość gość
Masz neta, wejdz sobie na ogloszenia o prace w UK, bedziesz miala odpowiedz...

Gość gość
Dzieki. No ja mam doświadczenia w pracach fizycznych, ostatnio na sprzataniu. Zresztą pracy sie nie boje. A o socjal nawet nie chciałabym iść. Tam juz o tyle taniej , ze za książki do szkoły nie placilibysmy, wynajem na pewno tańszy jak w Polsce z tego co widziałam.

Gość gość
Nie. Z takich prac nie ma wiecej jak 6.50 max 7 na godzine brutto po jakies czasie, wiec daje to max 800-1000 mc, na 2 osoby 1600-1800 do 2000 - cieniutenko. Sprayed sobie ile kosztuje w UK wynajem, bilety, prad, gaz, council tax, opieka bad dziecmi itd itp

Gość gość
ty się pracy nie boisz - a twój mąż? i co z językiem?

Gość gość
Oboje sie pracy nie boimy. W Polsce tez pracujemy fizycznie cały czas. Angielski ja znam trochę. Jak pracowalam w sklepie, mialam klientów co nie znali polskiego i sie dogadywalam.

Gość gość
tylko czasem nie jedźcie do Londynu - tam pracami fizycznymi nie zarobicie nawet na rachunki

Gość gość
rozumiem, że mąż po angielsku ani be ani me?

Gość gość
Etam. Moj maz na budowie pracuje. Ja sprzatam. Mamy córkę. Mieszkamy w Londynie. I nie narzekamy. I mieszkamy sami.

Gość gość
not napisz ile zarabiacie i ile płacicie za rachunki

Gość gość
A kto karze jej sie do Londynu pchać. Sa fajne miasteczka i tańsze. Ja rok temu tu z rodziną bez języka przyjechałam. Do pl nie wracam. Nie pale itp wiec zycie mam tańsze.

Gość gość
jak znacie angielski to spoko

Gość gość
W londynie lipa

Gość gość
czy przenioslam sie w lata 50-te… nie - to polska wspolczesna bo zniszczony przez komunizm kraj musi nadrobic jakies 60 lat 333 www.youtube.com/watch?v=s9hkMOSlMtU

Gość gość
troche czasu minie i uk bedzie zniszczone przez polskich chlopow tak jak i pl 333 www.youtube.com/watch?v=s9hkMOSlMtU

Gość gość
nie jest to możliwe nigdzie ani w UK ani DE ani NL ani PL wszędzie jak się ma marnie płatną pracę trzeba mieć dodatki od państwa inaczej zdychasz albo łoisz ponad siły

Gość gość
Tak jak mowily inne - nie wpadnijcie przypadkiem na pomysl wyjazdu do Londynu. Ja mieszkam w Szkocji juz prawie 10 lat i bardzo sobie chwale zycie. Szkoci nie sa tak nastawieni do polakow jak anglicy. Mieszkam w stolicy wiec ceny mieszkan sa wyzsze - ale nie zarabiamy min wiec na wszystko spokojnie nam wystarcza - do polski latamy (ja, maz i corka) przybajmniej 3-4 razy w roku) do tego przynajmniej raz na dalsze wakacje zagraniczne i jakies tygodniowe gdzies blizej jak wyspy kanaryjskie czy gdzies w Europie. A jak sie zatrudnicie w cateringu na kuchni to dodatkowo bedizesz mogla zjesc wiec tez Ci odejdize kasa na jedzenie powodzenia

Gość gość
No ale przeciez w Londynie tez sa osoby, ktore sprzataja, sprzedawcy, kelnerzy itd wiec niby jak oni zyja? Czy moze maja wiecej placone?

Gość gość
No właśnie

Gość gość
skromnie żyją z dnia na dzień z ciężkiej pracy mają na podstawowe środki życia

Gość gość
a dlaczego zakladasz, ze kazdy sprzedawca czy kelner sam sie utrzymuje? Wiekszosc albo mieszka z rodzina, kobiety maja facetow, ktorzy wiecej zarabiaja, wiec one nie musza sie utrzymac od A do Z za 6.5funta na godzine. Poza tym osoby samotne tez dostaja jakies benefity, dodatki do mieszkania itp.

Gość gość
Benefity, dodatki do mieszkania - trzeba spełniać szereg warunków by cokolwiek dostać, a zazwyczaj i tak są to grosze !