Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Czy da si臋 nauczy膰 matematyki?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Po latach troch臋 olewania jej (bo mnie wrzucili w worek humanistki-artystki)? Czy mo偶e faktycznie mog臋 nie mie膰 do niej zdolno艣ci i zawsze b臋d臋 z niej przeci臋tna? Bo my艣l臋 o studiach matematycznych..

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
No to inaczej sformu艂uj臋 pytanie : czy mog臋 zrozumie膰 matematyk臋 i by膰 w niej dobra, je艣li do tej pory nie przejawia艂am wi臋kszych zdolno艣ci w jej kierunku + mam zaleg艂o艣ci?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak jak kto艣 wcze艣niej napisa艂, matematyk臋 trzeba zrozumie膰. Ja przez ca艂膮 szkol臋 jecha艂am ledwo na 2 i 3 z matmy, a偶 w liceum znalaz艂am 艣wietn膮 nauczycielk臋, u kt贸rej bra艂am korepetycje. Potem mia艂am 80 procent na maturze podstawowej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ma艂a_mi_1
Mo偶na:-) dobry korepetytor na pewno Ci臋 nauczy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przez ca艂e 2 lata liceum nie zagl膮da艂am do ksi膮偶ek z matmy. NIe uwa偶a艂am na lekcjach, a matur臋 pr贸bna zdawa艂am na 20-15 %. na ocz膮tku 3 klasy powiedzia艂膮m sobie: do艣膰 tego. Przez 4 miesi膮ce uczy艂am si臋 tylko matmy, z tym 偶e stara艂am si臋 j膮 zrozumie膰. Po tym czasie wszystkie mamtury zdawa艂am na 80-90%, g艂贸wn膮 w tym roku (dla mniej najtrudniejsza ze wszystkich wcze艣niejszych) na 72%, do tego bywa艂o 偶e udziela艂am korepetycjii z matmy. odpowied藕 na pytanie: MATMY da sie nauczy膰, ale nie polecam kucia na blache a zrozumienie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a tak btw. NIGDY nie choodzam na 偶adne korepetycje, nie straci艂am ani grosza na przygotowania do matury. Jedynym korepetytorem by艂 MATEMAKS. Go艣c super t艂umaczy, nie jeden nauczzyciel powinien si臋 od niego uczyc. Druga sprawa to systematyczno艣膰. Codziennie godzina lub dwie tylko na matematyk臋.

Udost臋pnij ten post

Matematyka i fizyka s膮 wspania艂e bo logiczne. Tu nie ma miejsca na p*****ly co poeta mia艂 na my艣li. Tu jest, albo nie ma. My艣l膮c logicznie zrozumiesz regu艂y i potem (dalej my艣l膮c logicznie) b臋dziesz je umia艂a wykorzysta膰. Matematyka i fizyka to logiczne my艣lenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wczoraj W jaki konkretnie spos贸b j膮 zrozumiala艣? Powiedzmy; mamy wst臋p do dzia艂u, tam s膮 dane r贸偶ne wzory i wyja艣nienia do wzor贸w, ale mi i tak niewiele to m贸wi...w wi臋kszo艣ci dzia艂贸w, nie m贸wi膮c o zastosowaniu w praktyce! (w wi臋kszo艣ci przypadkow w zadaniach nie wiem, z czym to si臋 je, opr贸cz prostych przypadk贸w, a moja nauka to niemal kucie na pami臋膰 schemat贸w rozwi膮za艅 - i cz臋sto potrafi臋 zrobi膰 cz臋艣膰 zadania, a p贸藕niej - 艣ciana, je艣li nie nauczy艂am si臋 dobrze schemat贸w zad艅 )jak to zrozumie膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
rokokowa panna, zgadzam si臋 z tym i w艂a艣nie dlatego pytam, jak zrozumiec j臋zyk matematyki ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja tez zawsze by艂am w "worze" humanistki, ale z matm膮 nie mia艂am specjalnych problem贸w. Wystarczy艂o, 偶e bylam na lekcjach i robi艂am zadania domowe- zreszt膮 zajmowa艂o mi to chwil臋 i og贸lnie by艂, to dla mnie chyba najmniej pracoch艂onny przedmiot i zawsze l膮dowa艂am z ocen膮 4 lub 5 na koniec roku. Studia matematyczne? Wszystko jest mo偶liwe, ale raczej na podrz臋dnym uniwerku i p贸藕niej co najwy偶ej kariera nauczycielki w podstaw贸wce.. Wg mnie je偶eli nie jeste艣 w 艣cis艂ej czo艂贸wce swojej klasy pod wzgl臋dem wynik贸w z matmy, to raczej sobie daruj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale s艂ysza艂am, 偶e matma na studiach to zupe艂nie inna bajka..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Odradzam, sama jestem dobra z matmy chocia偶 tak jak ty m贸wisz nigdy nie zagl膮da艂am do ksi膮偶ki a do matury nie uczy艂am si臋 bo pr贸bn膮 napisa艂am na 80 % i ogl膮da艂am arkusze w internecie z poprz. lat i uzna艂am 偶e nie b臋d臋 marnowac czasu na takie proste zadania i uczy艂am si臋 z rozszerzonej chemii i biologii bo zdawa艂am z matur臋 z obu tych przedmiot贸w dodatkowo. Musisz by膰 zdolniach膮 tak jak ja, mie膰 dobr膮 pami臋膰 i logicznie my艣le膰, matma na poziomie liceum a matma na studiach to dwie r贸偶ne bajki...te偶 my艣lalam o matematycznych studiach,ale arczej robotyka co艣 zw z ni膮 bo po samej matmie to tlyko kariera nauczyciela Ci臋 czeka. Gdyby艣 lubi艂a matm臋 uczenie si臋 jej sprawia艂o by Ci rado艣膰 je艣li masz na si艂臋 si臋 jej uczy膰 i pr贸bowa膰 wyuczy膰 na pami臋膰 (nie da si臋, tu liczy si臋 logika, nauczy膰 to si臋 mo偶esz wzor贸w czy schemat贸w rozwi膮zania ale to poziom liceum tak jak ju偶 pisa艂am ) lepiej id藕 na studia kt贸re odpowiadaj膮 twoim pasjom, zainteresowaniom. Powodzenia, zesz艂oroczna maturzystka ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale ja LUBI臉 si臋 uczy膰 matmy, wol臋 jej ni偶 polskiego milion razy, tylko mam zaleg艂o艣ci i nie wchodzi mi a偶 tak 艂atwo do g艂owy. B膮d藕 po prostu ucz臋 si臋 z艂ym systemem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kk

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to jak lubisz to id藕, ;) Ja te偶 lubi臋 rysowa膰 ale mi to nie wychodzi ... Ale studia to nie tylko matma labo polski ,jest du偶y wyb贸r, mozesz i艣膰 na ta matm臋 najwy偶ej przerwiesz studia i tyle ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie, 偶e mo偶na, nie jest trudna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak p贸jdziesz na studia matematyczne na uniwersytet to nie b臋dzie takiego przedmiotu jak matematyka. B臋dziesz mia艂a sze艣膰dziesi膮t godzin tygodniowo zaj臋膰 z matematyki w r贸偶nych przedmiotach i dzia艂ach. Uniwerytet to polecam Moskiewski. Hardcor! Ale gdzie mi nie palnie sobie pojecha膰 to z miejsca mam prac臋 i p艂ac膮 ile chc臋. Bo sko艅czy艂am matematyk臋 na Uniwersytecie Moskiewskim :classic_cool:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 matfesz
Oczywi艣cie,偶e da si臋 nauczy膰 matematyki na studiach. To nie jest absolutnie zale偶ne od predyspozycji intelektualnych (chocia偶 w sumie humanista powinien si臋 interesowa膰 wszystkim,a nie tylko j臋zykami i sztuk膮 :P) tylko od narz臋dzi. Takie same cuda jak dobry korepetytor mo偶e zdzia艂a膰 https://www.taskbook.pl/ To serwis, kt贸ry upraszcza rozwi膮zywanie zada艅 z matematyki,statystyki,algebry oraz wielu innych przedmiot贸w 艣cis艂ych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dla tych co sa tacy dobrzy z matematyki mam zadanie jest iczba x ktora na koncu ma cyfre 5, jesli przestawimy cyfre 5 na poczatek otrzymamy liczbe y ktora jest 2 razy wiksza od x znajdz liczbe x

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
i co takie orlice tutaj matematyczne ze sie w ogole nie ucza i mature pisza na 90% ,a takiego zadanka nie wiecie jak rozwiazac?;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maffol
Hmmm... jak to si臋 m贸wi dla chc膮cego nic trudnego tak? Ja poza lekcjami w szkol臋 matematyki ucz臋 si臋 ze stron typu http://aztekium.pl/ gdzie za darmo mo偶na rozwi膮zywa膰 ciekawie przygotowane zestawy 膰wicze艅, a w dodatku kilka fajnych metod nauki mo偶na si臋 nauczy膰. Odwiedzacie takie strony?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Elwira123345
Oczywi艣cie ze si臋 da :) Trzeba tylko uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰. Wiem co m贸wi臋, bo zar贸wno starszy syn jak i m艂odsza c贸rka mieli od pocz膮tku problemy z matematyk膮. Ale dzi臋ki http://aztekium.pl/aztekium.py uda艂o nam si臋 pokona膰 t臋 barier臋. Poza tym warto od czasu do czasu uczy膰 dzieci przez zabaw臋, zeby nie obrzydzi膰 im nauki na dzie艅 dobry:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Oczywi艣cie 偶e da si臋 nauczy膰 matematyki. Trzeba mie膰 tylko dobrych nauczycieli, kt贸rzy nas tego naucz膮. 聽Moja c贸rka sobie z matematyk膮 kompletnie nie radzi艂a. Zapisa艂am j膮 do http://kam-an.edu.pl/ w Podkowie Le艣nej na kurs matematyki. Tam wszystkiego si臋 nauczy艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

zrozumie膰 tak, nauczy膰 nigdy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Podstaw膮 matematyki jest zrozumienie ja potrzebowa艂em miesiecy aby zrozumie膰 pewne r贸wnania ale to nieroz艂膮czny element zycia budowy, relacji ,nawet w kosmos wys艂ano r贸wnaina matematyczne poniewa偶 chodzi艂o o zrozumienie przekazu. nie jego uczenie si臋

Udost臋pnij ten post