Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WieczornaLala

Ginekolog prywatnie czy państwowo dla kobiety w ciazy?

Polecane posty

Gość WieczornaLala

Doradzcie jakie sa Wasze opinie? Jestem w 3 mies ciazy i moja pryw ginekolog jest b ok dokładna poświęca mi czas itd ale droga , same badania morfog mocz i inne zlecane przez nią juz szarpia po kieszeni plus comiesięczną wizyta. Za wizytę bierze 150-200zl zalezy jakie badania wykonuje. Razem z pobraniem krwi 300-350 co mies. Jak pomyśle ze mogłabym mieć to refundowane to sie zastanawiam czy w przychodni nie poszukać ginekologa. Ponoć sie długo czeka w ciagu dnia bo mln babek umówionych ale ja prywatnie jak idę to tez wychodzę o 14 i jestem na 19 w domu. Wiec czekam tak czy siak. A czy chodząc z NFZ to te badania na różyczki huby i Tokso tez sa bezpłatne?

Gość gość
Ja akurat mam taka umowę z moją lekarką, że po skierowania na badania przychodzę do jej gabinetu na NFZ. Ale za część badań i tak musiałam płacić. Np. tokso. Na różyczkę jeszcze mnie nie kierowała.

Gość gość
szkoda kasy prywatnie . Ja obecnie chodze prywatnie bo terminy na nfz były bardzo odległe . Chciałam chodzic prywatnie do czasu terminu nfz ale okazalo sie ze zalapie sie na trzy wiec dalam sobie spokoj i do konca bede chodzic prywatnie .

Gość gość
Ja druga ciaze chodze do lekarza na nfz, fakt czekam w kolejce ale mam dobrego lekarza w przychodni i badania bezplatne. Rowniez jestem w ciazy trzy miesiace i na nfz mialam badania morfologia, mocz, tsh, obciazenie glukoza a rozyczke zrobilam odplatnie dodatkowo. W poprzedniej ciazy chyba placilam tylko za toxo ale to chyba tylko ja tak trafilam. Musisz zdecydowac, jesli ciaza przebiega bez powiklan itd warto poszukac lekarza na nfz a zaoszczedzone pieniadze wydac na cos innego.

Chodzę prywatnie głównie po to żeby nie czekać. Dłużej niż 20minut jeszcze nie czekalam a wizyt już sporo za mną . Minus jest taki ze za wszelkie badania place ale na NFZ też wszystkiego za darmo nie zrobią. Usg mam na każdej wizycie a nie trzy razy w całej ciąży, sprzet porządny i już znam płeć dziecka. Lekarz ma na mnie czas i wizyta nawet 20 minut trwa.

Gość gość
No niby nie sa płatne- nie wszystkie, ale ja bym nie oszczedzala. Na NFZ lekarze nie sa tak dokładni, mają zapisanych kilkanaście pacjentek i spiesza się jak moga. A poza tym podobno wcale nie przepisuja wtedy tych wszystkich badań. Faktycznie Twoj lekarz jest drogi, ja płace 120/ wizyta. Ale moj lekarz jest na zawołanie, moge dzwonić w nocy i swieta i przyjmuje natychmiast jak się cos dzieje. Ostatnio bylam u niego na oddziale na usg bo nie pracowal juz w gab, a ja mialam kłopot. Wiec ja optuje za prywatnym bo na NFZ nikt nad Toba skakal nie będzie.

Gość Wieczornalala
Ja po 1 wizycie morfologia mocz różyczka grupa krwi i inne zapłaciłam chyba z 170zl w laboratorium. Teraz znowu idę na morfo mocz HIV tokso i cos tam jeszcze i ciekawe ile wydam. Czeka mnie jeszcze wymaz z pochwy i przegląd jamy ustnej u dentysty. Ale tego na razie nie robie zrobię w styczniu. Jak byłam w 1 ciazy to mogłam sobie pozwolić na pryw lekarzy ale teraz budżet rodzinny przy 1 dziecku i tak sie juz skurczył a jeszcze dochodzi pryw lekarz.

Gość Wieczorlala
No jest droga ale ma b dobre opinie. Chodzi mi o to tez ze 1 ciąże przeszłam normalnie. Teraz póki co odpukać jest podobnie . Wiec nie muszę mieć super specjalisty za mln złotych.

Gość gość
Ja chodzę na nfz lekarz dobryy nie spieszy sie nawet jesli zajmuje mu to dluzej niż ma otwarty gabinet. Za badania nie place usg tez ma dokładne.( dodam ze nie pracuje w szpitalu) Wiec ja za NFZ ale w dużej mierze zalezy od lekarza i gabinetu

Gość gość
Ktoś tu dobrze napisał ze lepiej te pieniądze wydać na co innego, z 2 strony na zdrowiu sie nie oszczędza. Sama nie wiem. A Ci z NFZ to co tydz przyjmują czy raz na mies?

Gość gość
Ni to skoro nie musisz to w czym problem? Idz na Nfz, ja "bezpieczniej" czuje się prywatnie.

Gość gość
Co mnie jeszcze irytuje to ze pryw moja lekarka raz powie tyle za wizytę in razem inna kwotę poda równie wysoka. I nie wiem na co sie przygotować. Takie trochę widzimisie. Tak mi sie wydaje. I tak hitem była dermatolog tez z super opiniami która spojrzała na blizne zapewniła ze to nic takiego zapewnianie trwało 4 minuty i wzięła za to 100zl:)

Gość gość
No wlasnie to jest najgorsze ze teraz za wizyte u gina to juz 100 zl za malo. A przeciez dla lekarza to czasem 10 min albo i mniej.

Gość gość
witam ja tez chodze prywatnie wizyta z usg 120zł,plus dodatkowe badania,w pierwszej ciazy chodziłam na nfz wizyty były co dwa miesiace

Gość gość
Moja ma średnie Usg jak zdj płodu wydrukowala i zobaczyła to moja rodzina to było widać plamę w środku i plamę na zewn dookoła:) a ta ginekolog mi tłumaczy tu jest główka tam tulow a ja nic nie widze :)

Gość gość
Powiem ci ze swojego doświadczenia i innych bliskich z mojej rodziny...że jaka masz pieniądze, to na dobrym lekarzu prywatnie nie warto oszczędzać, tego jestem pewna, dla mnie taki ginekolog też musi mieć dobrą pozycję w szpitalu...To że twoja ciąża pierwsza była książkowa i teraz druga podobnie jest bez powikłań, nie da c***ewności, że dalej tak będzie, czego oczywiście ci nie życzę....ja np. w 38 tygodniu miałam ciężkie przeżycia, wtedy szybka reakcja ginekologa z prawdziwego zdarzenia jest bezcenna...

Gość gość
ja w pierwszej ciąży chodziłam na nfz i niestety lekarz wiele rzeczy przeoczył,trafiłam do szpitala w 35 tyg.w ciężkim stanie i urodziłam wcześniaka.Drugą ciąże postanowiłam powierzyć lekarzowi który uratował mi życie podczas pierwszego porodu ale chodziłam już prywatnie.Lekarz znał mój przypadek,wiedział że nie będzie lekko,bardzo mnie pilnował,poza tym pracował w szpitalu także wiedziałam że jak tylko byłoby coś nie tak to od razu weżmie mnie na oddział.Byłam bardzo zadowolona.Gdybym miała coś doradzić to właśnie to żeby wybrać sobie lekarza który pracuje w szpitalu w którym planujesz rodzić,to na prawdę duży kąfort

Gość mikusia90
Myślę, że prywatnie opieka jest lepsza. Ja myślę o otwarciu gabinetu ginekologicznego. Znalazłam nawet fotel do badań na http://www.juventas.pl/fotele-ginekologiczne/ i inne sprzęty. Lokalu jeszcze szukam ale myślę, że to kwestia kilku tygodni.

Gość Jedynaczka4
Topik jest archiwalny ale odpowiem.Uważam że najlepiej chodzić prywatnie do ginekologa.Podczas porodu miałam wspaniałą opiekę.Gdyby nie mój lekarz do którego chodziłam przez całą ciąże nie wiem jak by się skończyło?Chciałam rodzić ale nic z tego nie wyszło.Pan doktor zdecydował cc i mam śliczną i zdrową córeczkę, za kilka dni ma roczek:D