Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boje sie jak ja to ogarne...

Polecane posty

Gość gość

Mam w domu 2 latke. Fajna, kochana, przytulasta. Nigdy nie byla zazdrosna o dzieci, ale jak bedzie miala 2.5 to urodzi jej sie braciszek. Jak ja do tego przygotowac? Poswiecalam jej dotychczas bardzo duzo czasu, nie chce aby odczula jakos ten brak.

Gość gość
mialam ten sam problem ale ja mam 5latke - powiem tak mozna dwoic sie i troi ale nie da sie tak w 100% zazdrosc mniejsza lub wieksza bedzie a i czasu tyle juz nie bedziesz miala niestety - ale nie jest zle. Natomiast poczucie winy jrest codziennie ze za malo czasu ma sie dla tej starszej :(

Gość gość
Kup lalke i ucz ją przez zabawe przeijania, karmienia. Niech robi te wszystkie rzeczy ktore sie przy dzieciach robi.

Gość gość
moja córka (wówczas 3 letnia dziewczynka) również z początku była zazdrosna, ale jak zajmowałam sie synem to robiłam to z "jej pomocą":-)tłumczyłam że trzeba dzidzusia nakarmic wykapać, a ona wtedy nie miała poczucia że jest na boku, tylko uczestniczy w wychowaniu swojego braciszka:D stała się bardziej odpowiedzialna i słodko patrzec teraz jak prowadzi swojego braciszka za rączke i całuje w czółko:-)

Zazdrość prędzej czy później bedzie - mniejsza lub większa. Nie da się tego całkowicie zlikwidować , nawet jeśli dziecko by miało 10 lat. Po prostu angażuj małą w "pomoc " - by była ważna np. niech pomoże przygotować kąpiel,niech poda pieluszkę , kiedy noworodek / niemowlak będzie spał - zajmij się w 100 % starszym dzieckiem etc

Gość gość
U nas będzie trzy lata i też jestem trochę przerażona. Ale już tłumaczę że będzie sostrzyczka że będzie mamie pomagać. Oby ryków o mamę nie było

Gość gość
Moja siostra ma syna 6 lat, syna 17 mies i córkę 5 mies. Jak mała się urodziła to jej młodszy syn miał 13 mies. Radzi sobie znakomicie. Starszy syn poszedł teraz do pierwszej klasy, malutka potrzebuje uwagi, a 1,5 roczny synek też chce skraść czas rodziców dla siebie. Jednak dają sobie świetnie radę. Dzieci się kochają, bawią się razem. Chłopcy dla siostry zrobiliby wszystko. Wiadome, że niekiedy wszyscy chcieliby naraz uwagi rodziców, ale nie z takimi rzeczami sobie można poradzić.

Gość gość
Tak napewno 1,5 roczny chłopiec zrobiłby dla siostry wszystko:> Hahahahaha dobre:D

Gość gość
ta od 5latki - tez tak sobie mowilam ze jak maly bedzie spal to w 100% czas dla corci - ale nie da sie = bo i spac sie chxe, obiad ugotowac, posprzatac, pranie itp... albo zwyczajnie sie nie chce :(