Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwkowa 2015

przekąski sylwestrowe

Polecane posty

Gość sylwkowa 2015

organizuję w tym roku sylwestra na około 12 osób, typowa domówka :) jeżeli macie jakieś pomysły na przekąski, dania ciepłe, drinki, zabawy to bardzo proszę o rady :) myślę, iż wiele osób będzie mogło z nich skorzystać :)

Gość sylwkowa 2015
w zeszłym roku również organizowałam sylwestra i z doświadczenia wiem, że sprawdzają się wszelkiego rodzaju koreczki a z gier to TABOO. Ubaw przez pół nocy :)

karaoke :D karaoke w połączeniu z alkoholem, zawsze jest dobrą zabawą. a co do potraw na ciepło to stawiam na krokiety i oczywiście tradycyjnie sałatki jako przekąski.

Gość gość
Przekaski to tradycyjne koreczki, jak również sałatka włoska Capresse, u mnie sie spawdza.

Gość sylwkowa 2015
choćbym była nieprzytomna od alkoholu to karaoke nie zaśpiewam, tak się wstydzę swojego głosu i śpiewania przy kimś :D

Gość gość
Jajca faszerowane, muszle makaronowe nadziewane masa z tunczyka, ogorka kiszonego, kukurydzy i majonezu z malym dodatkiem musztardy

Gość gość
o muszle makaronowe- fajny pomysł. Ja planuje podać m.in standardową sałatkę jarzynową w malutkich porcjach na liściach cykorii :D

A tam jestem pewna, że na takich zabawach nikt nie zwraca uwagi czy ktoś śpiewa ładnie czy brzydko, bo przecież tu nie chodzi o to, żeby pokazywać czy ma się talent, tylko o dobrą zabawę.

Gość gość
u mnie najbardziej prawdziło się taca pokrojonych różności: serów różnego rodzaju ( pleśniowy, żółty, mocarella) szynek (surowych i gotowanych), kiełbasek różnego rodzaju (kabanosy, podwawelska itp), ogórek konserwowy, papryka, to wszystko pokroiłam w kostkę i każdy brał sobie wykałaczką. Musiałam dokrajać ciągle. Niby takie proste, a jakie smaczne.

Gość sylwkowa 2015
tak, deska serów obowiązkowo :) plus różne ogóreczki, kabanoski, grzybki. W tamtym roku zrobiłam małe kanapeczki z bagietek z pieczarkami, ale wolałabym się nie powtarzać z menu ;)

Gość gość
A na cieplo moze jakas zapiekanka, podudzia z piekarnika

O pieczone skrzydełka, nóżki czy inne części kurczaka zawsze spoko ;)

Gość gość
Ja lubię robić roladki-ślimaczki z ciasta francuskiego. Albo z samym serem albo z szynką i serem. Wpisz google ślimaczki i zobaczysz, bo tutaj link do spam :/

Gość gość
U nas zawsze pewniakiem są ślimaczki z serka almette, dodatków i placków do tortilli. Robi się je tak, że kroi się każdy placek tortilli na paski, pasek smaruje się serkiem almette i kładzie różne dodatki i zawija w ślimaka. Ja robię zawsze kilka rodzajów, np. 1) serek, krojone w kosteczkę kabanowy, krojony ogórek małosolny 2) serek, feta, ananas, szczypiorek 3) serek, łosoś, awokado, roszponka - można zawinąć co się tylko chce ;)

Gość gość
Fajny pomysl

Gość sylwkowa 2015
co do almette to ja robie koreczki tak- miksuje almette ziolowy z papryką i smaruje nim plastry sera żółtego i zawijam w koreczek :) co do tortilli to robiłam też w wąskich plastrach- smarowałam sosem czosnkowym troche salaty, ogórek, kurczak i wykałaczka. Mały kęsik łatwy do zjedzenia :)

Gość gość
fajny jest też przepis na paczuszki ze szpinakiem i fetą i jedna przekąska, która jest pyszna, ale trochę trzeba się z nią narobić ;) - prezenty z fety i ananasa. Kroi się fetę (ale z tych takich twardszych, mniej "mazistych" w kostkę, ananasa w podobnej wielkości kostkę. Kładzie się fetę na ananasa, bierzemy źdźbło (?;P) szczypiorku, przekrajany na pół i lekko przeciągamy po nożu/nożyczkach, jak Pani w kwiaciarki wstążkę ;). takim elastycznym szczypiorkiem zawiązujemy razem paczuszkę z fety i ananasa. Jak się komu chce - można zrobić kokardke ;). To jest naprawdę pyszne połączenie

Gość gość
a gdzie bigos?

Gość sylwkowa 2015
ja bigos podałam w tamtym roku, niestety nie kązdy do niego dotrwał :)