Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do kobietek z PCOS

Polecane posty

Gość gość

Mam takie pytanko, z czystej ciekawości i dociekliwości kobiecej chyba :) Czy u Was w usg od razu widać było policystyczne jajniki?U mnie stwierdzono pcos a na usg nigdy nic nie było widać i do tej pory nie widać zmian.

Gość ajsjdjdjdjdjdjd6
U mnie zawsze było widać pęcherzyki na jajnikach

Gość gość
Kurcze to ja jestem dziwnym przypadkiem.A przepraszam że zapytam ale jak z ciążą w Twoim przypadku?

Gość gość
Autorko na jakiej podstawie zdiagnozowano u Ciebie pcos? Jakie miałaś badania? u mnie ostatnio ginekolog stwierdził, że mam policystyczne jajniki na podstawie usg tylko oraz tego że mam plamienia w 2 połowie cyklu. Miesiączki mam regularne co 26 dni. Czy powinnam wykonać dodatkowe badania? Gin nic nie mówił.

Gość gość
mam pęcherzyki na jajnikach, pco stwierdzono na podstawie obrazu usg i badań hormonalnych

u mnie równiez ginekolog stwierdził pcos. Długie lata żyłam z tą diagnozą i zawsze gdzies siedziała w mojej głowie. Potem miałam zlecone badania hormonalne testosteron i androstendion i ten 2-gi wyszedł podwyższony o 0,5 czyli niewiele, a lekarz na podstawie tego uznał że nie mam owulacji i zalecił "leczenie" tabletkami anty:-/ całe szczęście się nie zgodziłam. Jak zawiódł moje zaufanie dośc powanie udałam sie do innego lekarza i nowa pani ginekolog nie stwierdziła żadnych nieprawidłowości, nawet pokazała mi rosnący pęcherzyk :-).

Gość gość
Ja mam zrobione wszystkie badania hormonalne i na podstawie tego plus długie cykle ale obfite poza tym częste infekcje co też jest objawem pcos, trudności z zajściem w ciąże.Teraz miałam robione usg jajników ale wizytę mam dopiero pod koniec grudnia.Tak przyglądałam się zdjęciu z usg porównywałam do tego co jest na necie ale nie jestem specjalistą chociaż obraz lewego jajnika odbiega od prawego, jeden obraz jest prawie czysty że tak napiszę a drugi jakieś kreseczki, poza tym endometrium 3,68 następny problem

Gość gość
Dodam zaufanie do lekarza mam, wybrałam endokrynologa ginekologa który ma doświadczenie i jest ordynatorem więc mimo braku zmian na poprzednich usg diagnoza postawiona na pewno poprawnie, ale wydaje mi się że teraz właśnie na jednym z jajników widać już zmiany, dowiem się dopiero na wizycie a boje się bo chce zajść w ciążę

Gość gość
ja mam policystyczny tylko jeden jajnik- tylko na nim są pęcherzyki, a co najlepsze, to właśnie z niego jest cały czas owulacja ( bo mimo pco mam regularne cykle i prawie co miesiąc owulację)

Gość gość
Słuchajcie a czy można poznać czy się ma owulację czy nie bez testów i monitoringu? Czy jeśli mam zawsze śluz płodny to jest on jednoznaczny z owulacją? Zapytam jaśniej. Czy możliwy jest śluz bez owulacji?

Gość gość
nie, na 100% owulację może potwierdzić lub wykluczyć wyłącznie usg- innej opcji nie ma, a śluz jest w czasie dni płodnych, więc nie jest równoznaczny z samym pęknięciem jajeczka, tak samo jak jego brak ( bo może być wyłącznie przy szyjce) nie oznacza braku owulacji

Gość gość
Z tym śluzem to trzeba dobrze znać swój organizm, nie zawsze da się po tym stwierdzić.Ja nie mam jajeczkowania przy pco a śluz jak przy owulacji mam często

Gość gość
A podpowiecie może co mam myśleć o opisie usg drobne pęcherzyki endometrium 4 mm?

Gość gość
I jeżeli nie pojawi się jeden dominujący pęcherzyk to taki obraz potwierdza pcos?

Gość gość
nie, jeżeli nie pojawi się dominujący pęcherzyk to świadczy o braku owulacji w danym cyklu

Gość gość
No tak ale brak owulacji albo nie pęknięty pęcherzyk jest też objawem pcos

Gość gość
ale równie dobrze może nie byc objawem pco, każda kobieta miewa 1-2 bezowulacyjne cykle w roku, a niepękające pęcherzyki mogą być objawem LUF

Gość gość
u mnie były pecherzyki

Gość gość
Stwierdzone pcos właśnie mam po wynikach hormonalnych ale zastanawia mnie po czym na usg można poznać policystyczne jajniki

Gość gość
na podstawie pęcherzyków na jajnikach i badań hormonalnych stwierdza się pco

Gość gość
Na opisie usg mam napisane drobne pęcherzyki.Od 3lat mam problemy i przewinęłam się przez paru lekarzy i nikt nie zauważył w usg nigdy takiego problemu, dopiero po wizycie u ginekologa endokrynologa postawiono diagnoze

Gość gość
lepiej późno, niz wcale

Gość gość
Mam nadzieje że nie za późno bo staram się o dziecko

Gość gość
u mnie bylo widac pecherzyki, ale hormony idealnie, brak tez innych symptomow jak nadwaga, nadmierne owlosienie, itd

Gość gość
I dziś nadal na usg pęcherzyki ale większe i jest ich mniej , endometrium ponad 5 mm a było nie całe 4 i nadal wzrostowe 12 dc teraz mam usg 17 dnia a mam 42 dniowe cykle oczywiście przy pcos.Może szybko uda się zajść w ciąże jak zacznę brać od nowego cyklu leki

Gość gość
Pęcherzyk 11 mm drugi 8 mm.Już nie mogę doczekać się wizyty u mojego lekarza.Taka ciekawa jestem co powie, czy są spore szanse przy braniu odpowiednich leków

Gość gość
Wiem że truje ale jeżeli któraś z Was tu zajdzie to proszę napiszcie jak to było u Was z tymi pęcherzykami w prawym i lewym nie rosły?Było dużo małych czy dwa trzy średnie a może dominujący ale nie pękał?