Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stolswiatloibiurko

Trwały związek, kłótnie rodziców

Polecane posty

Gość stolswiatloibiurko

Dzień Dobry. Moi rodzice bardzo często się kłócą. Może przedstawię swoich rodziców: Mama jest kobietą, która chce dojść do porozumienia, złota kobieta, która chce wszystkiego dobrego dla rodziny, za tatę wyszła myśląc bardziej o jego charakterze, który okazał się być zupełnie inny. Jej wadą jest gderliwość i gadulstwo. Kobieta pracująca, wykszałcona, "sukcesu". Mój tato jest człowiekiem dobrym, jednak uważa, iż jest najmądrzejszy, że każdy go atakuje i że może sobie na bardzo dużo pozwolić. Wychował się w rodzinie, w której mężczyzna był dominujący, mógł bić rodzinę (jednak on stawał po stronie matki, ale chyba tym trochę przesiąkł). Sam nigdy nie użył przemocy fizycznej, jednak wydaje mi się, że używa jej w psychicznym znaczeniu. Kiedy byłam młodsza nie mogłam znieść kłótni rodziców, często płakałam. Teraz mają bardzo ciche dni ... Uważam, że to małżeństwo jest bardzo nieudane. Nie wiem co zrobić, moja mama bardzo cierpi, bo chciałaby dojść do porozumienia ... Moim kolejnym pytaniem jest to, czy istnieją związki trwałe przez całe życie? Bardzo się o to boję, ponieważ chciałabym znaleźć człowieka, z którym byłabym szczęśliwa do końca życia ... Bardzo proszę o pomoc psychiczną, może chciałybyście mi opowiedzieć o swoich przeżyciach, doradzić, dać rady ...

Gość gość
na malzenstwo rodzicow nie masz wplywu .To oni ukladaja je wedlug swojej" wizji", wyobrazen , mozliwosci, umiejetnosci przystosowawczych .Mama - mozliwe , ze nie dopasowala swoich wyobrazen do konkretnego kandydata na meza , moze tata ja zwiodl pozorami .Niezaleznie od wszystkiego ciagnie to malzenstwo . Mozliwe , ze cierpi, ale chce trwac w nim jednak .I powody sa jej zapewne znane .Pewnie wielkorotnie latami probowala wypracowac kompromis , ale moze tata nie jest skory, nie umie , nie chce pojsc na kompromisy . Nie pomozesz im , sami musza, albo przezyc swoje zycie w ten sposob , albo kiedys komus sie znudzi . Na pewno sa zwiazki trwale , ktore moga byc wzorem dla innych .Mowi sie , ze klotnie oczyszczaja atmosfere .Potem podobno godzenie jest cudowne . Czy tak ? Kwestia pewnie spojrzenia na problem .Ja uwazam , ze klotnie oslabiaja ludzi , zabieraja i sile i radosc , moga zniechecic do partnera .Umiejetnosc rozmowy, umiejetnosc rozwiazywania konfliktow , dojscie do wspolnego stanowiska jest wielkim wyzwaniem dla ludzi , ktorzy chca spokoju , szacunku i poszanowania wlasnych pogladow . To "mistrzostwo swiata".A jeszcze wiekszym mistrzostwem jest( wedlug mnie) umiejetnosc sluchania drugiego czlowieka i pochylenia sie nad jego spojrzeniem na zycie . Przezylam wiele lat juz i nigdy nie poklocilam sie z partnerem . Nie znam takiego problemu , nigdy tez nie podejmuje "rekawicy " i nie wchodze w jakiekolwiek utarczki slowne . Przedstawiam swoje racje , staram sie zrozumiec druga strone i z przyjemnoscia przyjme argumenty , ktore nie godza w moje dobro . Zrezygnowac z czegos dla madrych idei moge bez problemu . Moze to droga do sukcesu ? U mnie sie sprawdza doskonale . Nie mysl za duzo , bo na noc bardzo trudny temat do przemyslen sobie postawilas. Pozdrawiam .Elena.

Gość gość
Do programu Tv poszukujemy osób które kłócą się o wychowanie dziecka, osoby w separacji, po rozwodzie lub w związku które nie mogą dojść do porozumienia w wychowaniu dziecka. Czekamy na kontakt !