Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

świąteczne zamieszanie, co robić ?

Polecane posty

Gość gość

Zacznę od tego ze od kiedy pamiętam święta w mojej rodzinie wyglądały tak ze do babci zjeżdżała się cała rodzina mojej mamy czyli brat mamy z rodziną, siostra mamy z rodziną i moja mama z tatą i nami - w sumie jakieś 25 osób, wigilii bardzo często była u babci ale z czasem jak zmarł dziadek zaczęła być u każdego po kolei, nigdy tego nie lubiłam, bo bywało ze miejsca było naprawdę mało a ludzi ogrom ale... całe kuzynostwo dorosło, ja wyszłam w zeszłym roku za mąż i chciałam w tym roku zrobić wigilie u nas w mieszkaniu. Sęk w tym ze chciałam zaprosić tylko rodziców, teściów, brata męża z żoną, moją siostrę z mężem i mojego brata (być może z narzeczoną już wtedy) , czyli jakieś 12 osób razem z nami. Szczerze nie mam ochoty robić świąt dla jakiś 40 osób które musiałabym zaprosić jak robiłabym wigilie "po staremu" + rodzina męża, poza tym najzwyczajniej w świecie nie mam tyle miejsca, tyle stołów, krzeseł, nakryć .... W rodzinie już zaczynają się krzywe komentarze ze wyszłam za mąż i przełamuje rodzinną tradycje, że nie chce nikogo na wigilii widzieć itp. Babcia ma pretensje ze mojej mamy nie będzie na wigilii u nich przez moje widzimisię. Nie wiem co mam zrobić, przecież nie zaproszę na wigilii 40 osób bo to jakiś kosmos ! Wyszłam za mąż i moja rodzina się powiększyła, przecież normalne ze mój mąż woli spędzić święta ze swoimi rodzicami a niżeli z moją ciotką czy wujem ! Przecież nie wywalę rodziny męża z wigilii żeby zrobić miejsca mojej rodzinie! Nie wiem co mam zrobić, nie wiem jak się zachować ! Pomocy !

jeste sdorosła? bo jesli tak? to czemu inni mają ci dyktowac jak masz spędzac świata?:P co ma do tego jakaś tam ludzka tradycja? Powiedz rodzinie że chetnie odwiedzisz ich w świeta a wigilie planujesz robic tylko w najbliższym gronie ;)

Gość gośćautorka
wiesz można się śmiać, ale problem jest naprawdę poważny bo wyobrażasz sobie święta w 40 osób ? na 60 metrach ? chyba standing party i szwedzki stół

Gość gość
wydaję się, że dobrym pomysłem będzie przedyskutować tę sprawę i podzielić się rodziną, wytłumaczyć podobnymi słowami, które tu napisałaś i chyba wszyscy powinni zrozumieć a Babcia jako osoba najstarsza i ta która robiła te wielkie Wigilie niech sobie wybierze u kogo chce ją spędzić dla mnie to byłby jakiś horror 40 osób choć mam swój dom i salon 45 m 2 podziwiam Babcię, że przez lata jej się to udawało rozmawiaj i działaj, masz jeszcze trochę czasu może niektórych to zszokuje na poczatku ale jak przemyślą - przyznają Ci rację

gośćautorka dziś wiesz można się śmiać, ale problem jest naprawdę poważny bo wyobrażasz sobie święta w 40 osób ? na 60 metrach ? chyba standing party i szwedzki stół xxx smieje sie bo miałam podobnie :) uciełam to krótko wigilia tylko w moim najbliższym gronie i od lat robie wigilie dla siebie swoich dzieci samotnego brata i mojej siostry z córką rodzinę odwiedzam ewentualnie w świeta :P pomarudzą i się przyzwyczają :D

Gość gość
to każde święta to ludzi jak na weselu !!! No miłych to tych świąt nie macie...

Gość gość
gośćautorka dziś wiesz można się śmiać, ale problem jest naprawdę poważny bo wyobrażasz sobie święta w 40 osób ? na 60 metrach ? chyba standing party i szwedzki stół xxx smieje sie bo miałam podobnie usmiech.gif uciełam to krótko wigilia tylko w moim najbliższym gronie i od lat robie wigilie dla siebie swoich dzieci samotnego brata i mojej siostry z córką rodzinę odwiedzam ewentualnie w świeta jezyk.gif pomarudzą i się przyzwyczają xxx Dobrze wiedzieć ze ktoś miał podobny problem ze świętami :p głupie komentarze zbywam i nawet nie komentuje bo i po co, mam to gdzieś, najgorzej mi szkoda ze moja ostatnia babcia jaka mi została odwala takie cyrki i się obraza, mogłabym ja zaprosić ale to równa się temu ze zjedzie się cała reszta wiec odpuszczam. Normalnie mam dosyć tej sytuacji