Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek rodzinny

Polecane posty

Gość gość

witam,w pazdzierniku składałam w niosek o zasiłek rodzinny i dodatek za urodzenie dziecka.Dzis dostałam decyzję odmowną-jestem zaskoczona bardzo.napisali,ze przekraczam dochod o 106!zl.czy ktos moze mi obliczyc ,czy rzeczywiscie tak jest?jutro zadzwonię do gops,i upewnię się czy to nie pomyłka,ale proszę kogoś,kto wie jak to policzyc: moj dochod-17 777,18,podatek nalezny-51,00,skł na ubezp spoleczne 935,75 meza;22998,0,podatek nalezny-1441,skł na ubezp społ-3203,73. rodzina 4osobowa.

Gość gość
A Ty nadal pracujesz? Albo wróciłaś już do pracy po porodzie? Bo jeśli nie, twój dochód wpisujesz jako dochód utracony i nie wliczasz go do całości dochodów rodziny. Jeżeli macie oboje dalej dochody to owszem, przekraczacie próg, dochód netto na osobę wynosi ponad 732 zł. z tego co mi wychodzi. Jeżeli obecnie pracuje tylko mąż, to owszem, łapiecie się, dochód wynosi w takim przypadku ponad 382 zł. na osobę. Jeżeli nie pracujesz, musisz skorygować wniosek, z tym że dodatek rodzinny stracisz kiedy wrócisz do pracy co musisz zgłosić. Ale dodatek za urodzenie dziecka się należy, bo jakoś nie wierzę że pracowałaś już dzień po porodzie.

Gość gość
nie pracuję ,w listopadzie 22 skonczyl mi sie roczny macierzynski,teraz wykorzystuje zalegly urlop wypoczynkowy do marca.

Gość gość
jezeli dostane zasilek rodzinny,to do niego przysluguja dodatki,czyli tysiac za urodzenie dziecka,i 100za dojazd starszego syna do szkoly,ale to tylko jesli dostane rodzinny.

Gość gość
powiem szczerze,ze liczyłam na te pieniadze.

Gość gość
Należy ci sie musisz powiedzieć ze nie pracujesz i nie masz zasilku wiec dochód tylko teraz twojego męża

Gość gość
Na pewno dalej przysługuje Ci 1000 za urodzenie dziecka? Czy to nie jest aktualne w ciągu roku po urodzeniu? Bo kiedy ja 4 lata temu składałam wniosek to właśnie tak było. Idź tam, zrób korektę, wpisz swój dochód jako dochód utracony i wtedy policzą tylko zarobki męża. Z tym że kiedy wrócisz do pracy będziesz musiała to zgłosić. W tym momencie zasiłek należy Ci się.

Gość gość
Ale jak nie pracuje ? Wykorzystuje zaległy url o p wypoczynkowy wiec autorka jest pracownikiem i mało tego - dostanie za ten urlop wynagrodzenie. Wiec mimo tego że do pracy nie chodzi pozostaję w stosunku pracy z pracodawcą i jej dochody się liczą.

Gość gość
Teraz przeczytałam że składałaś wniosek w październiku, czyli rok od urodzenia nie minął jeszcze, ale z drugiej strony, więc jeśli to niedopatrzenie z ich strony to trzeba powalczyć, ale jeśli to był twój błąd i źle wypełniony wniosek, oba dochody wpisane jako aktualne, nie wiem czy będziesz miała prawo dochodzić o "becikowe".

Gość gość
A z urlopem inna sprawa, fakt, tyle że autorka opisywała sytuację na dzień składania wniosku. Tak w ogóle- czemu dopiero teraz wniosek o rodzinne i becikowe? I zaległy urlop aż do marca? Jakim cudem? Na wychowawczym można się później znowu po zasiłek zgłosić.

Gość gość
W pazdxierniku skladalam wniosek,nawet pani z gopsu mi tak poradzila,bo dochod przypadajacy na czlonka rodziny mial w tym roku sie podniesc,a w tamtym roku przekroczylam tez tyle ze o 48zl i jeszcze maluszka nie bylo,wiec liczone bylo na3osoby.dlatego jestem zszokowana odmowa,bo ta urzedniczka sama mi powiedziala,ze bedzie dodatkowa osoba juz-niemowle,wiec zapewne dostane te zasilki. a dzis dostalam to pismo,ze przekraczam 106zl.nie rozumiem,jak to jest liczone.a sprawa druga-zanoszac wniosek,pani sprawdza czy jest dobrze wypelniony.skad mialam wiedziec,ze swoje dochody mam wpisac jako utracone?czy to nie ona powinna mnie pouczyc,powiedxiec,ze wniosek jest zle wypelniony? w pazdzierniku skladalam,urlop macierzynski mi sie skonczyl 22listopada. Czyli mialam placone.czy to mozna uznac jako dochod utracony?pytam, bo ja sama nic nie wiem. urlop wykorzystuje teraz,bo mialam zalegly.

Gość gość
Ale to ze urlop wykorzystuje teraz to chyba nie ma znacxenia?bo do rodzinnego wykazuje sie dochody za zeszly rok.a w zeszlym roku bylam w ciazy na zwolnieniu lekarskim.mialam placone za to.w listopadzie urodzilam.i za ten rok wykazalam dochod.

Gość gość
Zasiłki, w tym macierzyński, nie wliczają się do dochodu. Z tym że ja mam informację sprzed 4 lat, ale bratowa składała wniosek w zeszłym roku i było tak samo. Jakim cudem rok temu nie było dziecka, a w tym roku się pojawiło? Masz roczny urlop od listopada, czekałaś 11 mcy na złożenie wniosku- dlaczego? Fakt że co roku w październiku (albo wrześniu nawet, już nie pamiętam) trzeba składać nowy wniosek, ale pierwszy można złożyć bezpośrednio po urodzeniu dziecka, ja składałam w marcu, bratowa w zeszłym roku- po półrocznym urlopie macierzyńskim- w kwietniu. Owszem, panie mogą poinformować o tym jak wypełnić wniosek albo że jest wypełniony błędnie, ale skąd one mogły wiedzieć o tym że jest błędnie wypełniony? Tzn. że Ty już nie osiągasz dochodów? Wpisałaś że osiągasz. Dopytywałaś jak trzeba wniosek wypełnić, jak policzyć dochód, sprawdzałaś to wcześniej? Sama powinnaś o tym wiedzieć. I co innego zasiłek, co innego wypłata- w tym momencie jesteś na urlopie, płatnym, dostajesz wypłatę od pracodawcy i dochody masz, więc niewiele ugrasz właściwie... Składałaś wniosek w październiku, prawdopodobnie był sprawdzany dopiero w listopadzie, jest szansa że możesz walczyć o to żeby przyznano Ci na tamten jeden miesiąc zasiłek rodzinny i do tego dodatek za urodzenie dziecka, ale też nie wiem czy nie trzeba spełniać kryteriów chociaż jeden pełny miesiąc, a tu takiego nie było- wniosek złożyłaś później niż z początkiem miesiąca, urlop skończyłaś przed upływem listopada. A na pewno "bieżący" zasiłek rodzinny z dodatkiem na dojazdy dziecka już Ci się nie należy skoro masz dochody, możesz spróbować wrócić do tej sprawy jeśli będziesz na urlopie wychowawczym.

Gość gość
Pytam tutaj dlatego,ze nie wiem czy jest sens tam jechac wogule.ja sie na tym nie znam,wypelnilam wniosek,zanioslam,pani sprawdzila i juz.dlatego prosze o opinie osoby,ktore wiedza jak to obliczyc.bo jezeli one sie pomylily przy obliczaniu?to nie sa takie znow grosze,zeby odpuscic. w zeszlym roku tez obliczyly mi,ze przekroczylam dochod o 48zl,gdzie byla nas trojka,dochody w zasadzie te same.no to jak teraz jest nas czworo,dochod sie nie zmienil,to jak moge przekraczac juz o 106zl?chyba raczej powinnam sie lapac,skoro doszla jedna osoba?

Gość gość
Skladalam wniosek teraz,bo pani w gopsie mi tak doradzila.poniewaz w zeszlym roku tez przekroczylam dochod,o 48zl.i pani powiedziala,zebym od nowego okresu zasilkowego znow zlozyla ten wniosek,bo juz bedzie dziecko,wiec bedzie dzielony na 4osoby,wiec sie zalapie na to becikowe ktore daja do rodzinnego.dlatego skladalam,zeby zdazyc,zanim minie rok.

Gość gość
W zeszłym roku jeśli pracowałaś jeszcze składając wniosek to rzeczywiście, przekraczałaś wniosek. Miałaś dokładnie takie same dochody? Nie płaciliście mniejszego podatku, nie mieliście mniejszych odliczeń? Bo przy identycznych dochodach niemożliwe żebyście przekraczali rok temu dochody na osobę o 48 zł, z grubsza licząc wychodzi sporo ponad 900 zł. na osobę a to grubo przekracza minimum... Owszem, możesz jechać, dopytać, nic Cię to nie kosztuje, na pewno tak jak piszę obecnie nie należy Ci się zasiłek, ale jest szansa że należał Ci się za październik jeśli go biorą pod uwagę i listopad, a co za tym idzie- wyrównanie zasiłków jeśli od razu złożyłaś wniosek o dodatek z tytułu urodzenia dziecka i dodatek na dojazdy. Ale tylko za ten okres i tylko w przypadku jeśli nie muszą to być pełne miesiące, jeśli muszą- nie masz już na co liczyć. Nie wiem też czy nie wygląda to różnie w różnych miastach/gminach, ja u siebie składałam wnioski w Urzędzie Miasta i to też była droga przez mękę, żeby chyba petenta zniechęcić, kilkukrotnie chodziliśmy poprawiać źle poinformowani przez urzędników, albo po błędnych informacjach z ulotek bądź strony internetowej. Jedyne czego jestem pewna to to że pani z gopsu prawdopodobnie zbyła Cię po prostu mówieniem żebyś złożyła wniosek w nowym okresie zasiłkowym, można było to zrobić od razu i wszystkie zasiłki należałyby Ci się do tej pory.

Gość gość
Jezzzzxuuuu jakie wy tu kwoty wypisujecie... Bieda z nedza i jeszcze dzieci rodzicie?...

Gość gość
Dziekuje za odp.czyli pojade jutro i zrobie korekte wniosku.skladalam wniosek 8pazdziernika.22list skonczyl mi sie macierzynski. Czyli powinnam dostac za ten mc? i musze powiedziec,ze od 23list wykorzystuje urlop wypoczynkowy?

Gość gość
byłam w gopsie,pani powiedziała,ze wszelkie zasiłki,w tym chorobowe-bo cała ciaze byłam na zwolnieniu-wliczaja sie do dochodu~!ze te pieniadze dostawalam i to byl dochod,ze z urzedu skarbowego dolaczylam zaswiadczenie o dochodach,a urzad skarbowy nie rozdziela na mce,w ktorych pracowalam a kiedy bylam na l4. czyli rodzinnego nie dostane.