Gość gosposia62 Napisano Grudzień 9, 2014 Robiłam po raz pierwszy wędlinę z szynkowara tak: 1,2 kg szynki 3 łyżeczki żelatyny(bo chciałam mieć galaretkę) 3 płaskie łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 szklanki wody przegotowanej zimnej Mięso 1/2 część zmieliłam przez sitko o dużych oczkach drugą połowę pokroiłam w kosatki i rozbiłam tłuczkiem w wodzie rozpuściłam peklosól,pieprz,żelatynę i wlałam do masy mięsnej,dodałam czosnek przepuszczony przez praskę,bardzo dokładnie wymieszałam,ubiłam w woreczku też b.dokładnie.Wózyłam woreczek do szynkowara i zamknęłam,umieściłam na 24 godziny w lodówce.Po tym czasie włożyłam szynkowar do wody i w temp.80 stopni gotowałam 3 godziny.Wędlina wyszła smaczna - ale nieco twardawa,co zrobiłam nie tak?Może wypowiedzą się gospodynie,które robią domowe wędliny z szynkowara i mają już wprawę,proszę też o sprawdzone przepisy.Z góry dziękuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach