Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wer26

Badanie echa serca płodu...

Polecane posty

Gość Wer26

Jak w temacie. Jestem w 31 tygodniu ciąży i paru dniach i od początku wszystko było dobrze, jeździliśmy na badania prenatalne ,które za każdym razem wychodziły na prawdę bardzo dobrze. Badania krwi moczu i te inne też bez wielkich problemów poza lekkim spadkiem hemoglobiny z wiadomych przyczyn. Jednak w ten poniedziałek byliśmy na 3 usg prenatalnym, na którym Pani doktor nie zauważyła żadnych nieprawidłowości poza tym,że w odpływie lewej komory serca mamy wartość 105 cm/s ...nie mam pojęcia co to oznacza , powiedziała nam tylko,ze do 100 jest norma i żeby się nie martwić bo dzidziuś jest zdrowy, kazała nam tylko przyjechać za dwa tygodnie na kontrole. Ja jednak jak wyszłam od razu wpadłam nie okropna panikę, pierwsze długo wyczekane dziecko...nie mogłam powstrzymać łez i wiecie jak to jest ...od razu internet. Nie znalazłam ani jednego przypadku podobnego do mojego. Jednak jak zaczęłam czytać o zwężeniu przepływu do lewej komory to zbladlam i dopadła mnie wręcz depresja ,nie byłam w stanie nic jeść ;( wiem, że nie mogę tak przezywać bo jestem w ciąży, ale to silniejsze ode mnie. Dlatego choć jest trochę późno postanowiliśmy z mężem umówić sie na badanie echa serca płodu w klinice w Krakowie. Badanie mamy jutro rano. Ja jednak nadal odchodzę od zmysłów ,staram sie myślec pozytywnie ale jak pomyśle,ze nasze dzieciątko mogłoby miec jakaś wadę serca to umieram z przerażenia i nie mogę powstrzymać sie od łez. Dlatego błagam jeśli któraś z was lub ktos z was moze mi powiedzieć coś na temat tego co Pani doktor mi napisała : LVOT : 105 cm/s ...co to oznacza i jakie niesie konsekwencje albo czy która kolwiek miała podobny przypadek jak my ,błagam napiszcie ...ja oszaleje do jutra. Te pare dni od poniedziałku są dla mnie najgorszymi w życiu i trwają całą wieczność ;( ....

Gość gość
Nie ma nikogo kto mógłby mnie pocieszyć ?:(

Gość gość
Przede wszystkim uspokój się!!! Szkodzisz tym swojemu dziecku. Skoro lekarka powiedziała żeby się nie martwić to tez tak zrób, ja wiem ze to nie jest latwe ale nie masz innego wyjścia. Będzie dobrze

Gość gość
Gdyby podejrzewali wady u dziecka skierowaliby cie do szpitala. :) spokojnie.

Gość gość
Dziękuje za słowa otuchy ...dziś jest trochę lepiej, staram się dziś uspokoić i myśleć pozytywnie. Jutro badanie echa serca po 10 rano...wtedy na pewno będę odchodzić od zmysłów ,ale nie byłabym w stanie czekać już dłużej bo taka niepewność jest straszna. Trzymajcie kciuki proszę ...

Gość gość
Daj znać jak badanie jutro. Syn czy córka?

Gość gość
Synuś :) Dam wam znać na pewno.

Gość gość
Najlepszym specjalistą od wad serduszek płodu jest prof. Dangel w warszawie. Zadzwoń tam i probuj z nią porozmawiać. Albo zadzwon np. do centrum zdrowia dziecka w Międzylesiu, bo pewno jest tam poradnia kardiologiczna i spróbuj porozmawiać z jakimś lekarzem. Nie daj się zbyć. Albo poszukaj jakiegoś lekarza na znanylekarz.pl.

Gość gość
Jestes autorko?

Gość Wer26
Przepraszam,ze pisze dopiero teraz,ale ...byłam wczoraj taka szczęśliwa,ze zapomniałam. Okazuje sie,ze serduszko jest zdrowiutkich. Wczoraj ten przepływ przez lewa komorę utrzymywał sie w normie. Pani doktor powiedziała nam,ze dzidziuś w brzuszku mam układ krążenia płodowy,ktory jest nieregularny i czasami takie lekkie odchylenia od normy sie zdążają ,ponieważ rytm serca i przepływy nie sa uregulowane. Ważne, ze w czasie następnym badań spada i jest w normie a nie rośnie ani sie nie utrzymuje. Choć nawet gdyby sie utrzymał na tak niewielkiej wielkości pozywaj normy to i tak nie jest to nic groźnego. Po porodzie układ krążenia zmienia sie z płodowego w niemowlęcy i wszystko ulega uregulowaniu i czesto takie rzeczy znikają. Dla pewności samego siebie po porodzie mozna zwrócić neonatologowi na to uwagę,by po 2 dobach to sprawdzić. Jednak w razie czego nie jest to nic złego :). Pani doktor utrzymuje,ze nasz malutki jest jak najbardziej zdrowy. Resztę informacji na wszelki wypadek przekazała mi po moich pytaniach ,była bardzo wyrozumiała i pięknie wszystko mi wytłumaczyła :) tacy właśnie powinni byc lekarze. Ja byłam w http://www.nzoz-arka.eu u Pani doktor Dr n. med. Magda Rybak-Krzyszkowska, która bardzo gorąco polecam głownie ze względu na cudowne podejście do pacjentek zwłaszcza dociekliwych i zestresowanych. Opinie rownież ma bardzo fajnie. Dziękuje wam za zainteresowanie :*

Gość kamelia90
Właśnie tak chodzę po forach i szukam informacji na temat tego badania. Jestem zapisana do Pani dr Rozmus Warcholińskiej i trochę się obawiam. Wiem, że jest wybitną specjalistką, ale i tak jest strach co może wyjść. Tak się chciałam podzielić...