Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znam angielski, a nie umiem się nim posługiwać

Polecane posty

Gość gość

Wspaniale mi się rozmyśla po angielsku, prowadzę w głowie wyimaginowane rozmowy i jestem mistrzem ciętej riposty. Słyszę błędy, które inni Polacy popełniają próbując rozmawiać po angielsku. A sam co? Ani be, ani me. Rozumiem gdy ktoś do mnie zagada, a potrafię jedynie powiedzieć: okej i kiwać głową jak niedorozwinięty, przez co Anglicy myślą, że udaję zrozumienie, a tak naprawdę nie rozumiem ani słowa. Tragedia.

Gość gość
Ja umiem mowic z bledami i czytac co 10 slowo wiec zazdroszcze ci

Gość gość
a po co Ci angielski :o olej to

Gość gość
Typowy Polaczek.

Gość gość
Typowy Polaczek nie umie sobie sam doładować karty w telefonie, a ja nie dość, że potrafię, to umiem sobie nawet to doładowanie kupić, więc proszę mi tu nie polaczkować. Chodzi mi o to, że skoro już mieszkam w innym kraju, to warto byłoby poznawać ludzi innych narodowości. A jak poznawać gdy się nie umie rozmawiać? Cały świat rozmawia po angielsku, tylko ja zamykam się w polskim getcie razem z polaczkami, żeby mieć do kogo gębę otworzyć. Anglicy mną gardzą jako tym, który nie zna języka. A przecież znam go do cholery! Rozumiem wszystko - mówiących do mnie ludzi, czy w radio czy w tv. Tylko odpowiedzieć nie umiem. Nie mam refleksu by na szybko ułozyć sensowną odpowiedź i dukam coś bez ładu i składu, albo uśmiecham się głupio i potakuję przez co Anglicy w pracy mają mnie za pożytecznego idiotę i często już nawet nic nie mówią do mnie, tylko pokazują na migi jak coś chcą ode mnie.

Autorze,potrzebujesz normalnej, spokojnej konwersacji. Przydałby siè kolega, obcokrajowiec,( nie Anglik), zebys z nim zaczął w swoim tempie mówic. On też mówiłby wolniej, bo to nie jego ojczysty jèzyk. Blokadą jest obawa przed blamażem. Najlepiej, jak obaj rozmówcy startują z podobnej pozycji. Pamiètam, jak na luzie rozmawiałam z Francuzką po..niemiecku:) Zero stresu.