Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zupa zupie nie równa

To chyba oszczędzacie skoro taką tanią zupę gotujesz...

Polecane posty

Gość zupa zupie nie równa

Koleżanka jak się dziś dowiedziała że mam na obiad pomidorówkę to stwierdziła, że chyba przed świętami chyba oszczędzamy skoro takie tanie zupy gotuję...:O Może lepiej by było wziąć pożyczkę i sobie potem spłacić? No myślałam, że opluję ją kawą :O Ale powiedziałam jej tylko, że po 1 nie uznaję zapożyczania się, a po drugie czemu niby pomidorówka ma być biedną zupą? Na to ona mi odpowiedziała, że przecież to 1 kostka rosołowa, litr wody, pół słoika koncentratu i trochę ryżu... u nich zawsze jest pomidorówka jak kasy nie mają... No cóż u mnie ta zupa wygląda zdecydowanie inaczej, jak powiedziałam jej jak robię zupę to stwierdziła, że niemożliwe żeby ktoś tak gotował ... Ja nie wiem co ci ludzie mają w głowach że uważają, że zupa na obiad to woda z kostką?

Gość gość
zmien znajomych :P

Gość kupa kupie nierówna
jak robisz tom pomidorufke?

Gość gość
Ja uwielbiam pomidorowa. Nie te z kostki na wodzie, ale te domowa na prawdziwym rosole. Zapros kolezanke na obiad. Jesli nigdy takiej nie jadla, to duzo stracila.

Gość zupa zupie nierówna
Ok mój błąd nierówna powinno być. Trudno byłoby ją zmienić - pracujemy razem, więc to nie jest koleżanka z wyboru. Pomidorówkę robię na wywarze warzywnym z dużą ilością marchewki, pietruszki i selera, z pomidorów, z ziołami i czosnkiem.

Gość gość
jesli nie nagotowujesz jej na miesie to rzeczywiście taniocha i niedobra ta zupa

Gość gość
Nie gotuję pomidorówki na mięsie, bo my bardzo mało mięsa jemy - 1 max 2 razy w tygodniu. Do tego 3 razy ryby pod różną postacią, a w pozostałe dni właśnie jakieś zupy, czasem pizza, albo coś na mieście.

Gość gość
Pomidorowka na samych warzywach bez miesa? No to oszczednie...

Gość gość
Nie musicie jest miesa ale mozecie robic zupe na kostce. Ja tak zawsze gotuje

Gość gość
Ja też nie robię pomidorówki na mięsie i nie widzę w tym nic dziwnego. Zupy wolę na wywarach warzywnych, jedyna jaką jem na mięsie to rosół. Nie wyobrażam sobie ogórkowej, dyniowej czy pomidorówki na mięsie. Dla mnie zupa to właśnie taka odskocznia od mięcha. Z tym, że my właśnie mięsa jemy dużo - zupa jest raz w tygodniu czy nawet raz na dwa tygodnie - jako taki odpoczynek od mięsa :)

Gość zupa zupie nierówna
Ja nie używam kostek, robię wywar warzywny i on jest bazą do zupy.

Gość gość
ewidentnie kolezanka chciała ci dowalić musisz byc jakas strasznie irytujaca babą

Gość gość
Ja tez nie gotuje pomidorowki na miesie. Wole wywar warzywny.

Gość gość
Szczerze to jakbym zobaczyla ze ktos tylko na warzywach gotuje zupe to tez bym pomyslala ze to z oszczednosci. Ale niech kazdy gotuje jak chce ja bym glosno tego nie powiedziala

Gość zupa zupie nierówna
Ona ma taki styl bycia - wszystkich krytykuje i wszystko robi lepiej.

Gość gość
Głupie pytanie ale moze ktos odpisze ....możecie napisac jak dokładnie gotujecie zupe na wywarze z warzyw? ile tych warzyw i jakie ?

Gość gość
To porównajmy zupę na korpusie i na wywarze warzywnym korpus - 1zł włoszczyzna - 3,5zł To sorry ale to na korpusie będzie tańsza :D ja nienawidzę pomidorówki bo moja babcia zawsze robiła na rosole i takie wielkie oka tłuszczu pływały - ble :O do dziś nie wezmę do ust pomidorówki.

Gość gość
Ale kto powiedzial ze jak robimy na miesie, kostce to juz bez warzyw:) widze za masz zerowe pojecie o gotowania.

Gość zupa zupie nierówna
Ale właśnie jaką oszczędnością jest gotowanie na wywarze warzywnym? Ja kupuję pęczek włoszczyzny ok 3 zł. Myję, obieram warzywa, selera kroję w kostkę, pora w krążki, marchewka, kapusta, pietruszka w całości, opalam cebulę, wrzucam do wrzątku, dodaję czosnek podsmażony na maśle, odrobinę soli i gotuję wywar. Szykuję 4 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki lub 1 pasternak, ścieram na tarce - warzywa z wywaru najczęściej idą na sałatkę warzywną, warzywa starte na tarce wrzucam do czystego wywaru, dodaję puszkę pomidorów, słoik przecieru, zioła prowansalskie. oddzielnie gotuję makaron.

Gość gość
Ja robie zawsze na zeberkach i jest nie tlusta a bardzo smaczna ale oczywiscie warzywa tez daje

Gość gość
Autorko ty myslisz ze jak z miesem to bez warzyw:)

Gość gość
Chyba kazdy wie jak sie robi wywar warzywny:)

Gość zupa zupie nierówna
Ja nie napisałam, że jak ktoś robi na mięsie to robi bez warzyw :D Choć moja koleżanka tak właśnie robi - używa pół słoika koncentratu, kostki i ryżu.

Gość gość
No ja nie wiem :) i dziekuje za przepis :)

Gość gość
My czesto jadamy zupy wiec dlatego robie je na miesku zazwyczaj jest to udko albo zeberko. Moj maz nie najadl by sie bez "wkladki"

a ja każdą zupę robię na kurpusie kurczęcym ze skrzydełkami tylko skórę obieram, bo nie lubię tłuszczu i na warzywach czyli marchewka, pietruszka, seler, opalona cebulka, potem pomidory z puszki, warzywa odcedzam, pomidory blenduje. i tyle. z makaronem lub ryżem...

Gość gość
Ja robię tak, akurat wczoraj robiłam :D 2 podudzia zalewam zimna woda, daje liscia i bobka, zagotowuje, zbieram szumy, daje sól, wrzucam marchew, pora, pietruszke, seler, potem dziki ryż lub razowy makaron, pomidory z kartonika z oliwa i czosnkiem, na koniec zielona pietruszke. Wyszedł średni garnek dla mnie i dwójki dzieci. Obiad jak obiad, może niezbyt wyszukany ale smaczny i zdrowy

Gość gość
Danie twojej kolezanki nie nazwalabym w ogole zupa tylko zabarwiana woda

Gość gość
Niiiie no ale padne zagraja debili... jak można tak debatować o pomidorówie... zupa jak każda inna przecież Wpie_dalając codziennie schabowe zgrzebło by to w ch_j każdemu

Gość gość
ile kosztuje 1 kostka? pewnie ze 40 groszy wyjdzie, więc faktycznie jak na kostce to na bogato :D no ludzie bez przesady, że komuś by ubyło 40 groszy na kostkę czy złotówkę na gnata. nie każdy po prostu lubi zupy na wywarze mięsnym. ja to w ogóle nie gotuję zup, bo nie lubię. od czasu do czasu zamówimy w restauracji jakiś krem z porów, pomidorów czy inną zupkę i na dłuuuuugo potem mi wystarcza.