Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość twoja opinia pomoże mi

Dlaczego nie oceniają?

Polecane posty

Gość twoja opinia pomoże mi

Uruchomiłem swoją stronę, której ideą jest porównywanie poglądów na bieżące wydarzenia i upodobań (film, książka, muzyka). Ocenia się prezentowane wiadomości: pozytywnie, negatywnie lub neutralnie. Na podstawie tych odpowiedzi serwis określa podobnych do siebie - dla przykładu ja z moją siostrą jesteśmy "styczni" na poziomie 55-60%. Z innymi osobami wychodzi mi na poziomie poniżej 50%. Ale nie w tym rzecz - rzecz w tym, że zarejestrowani użytkownicy nie kwapią się do oceniania wiadomości... Co może być powodem? Myślicie, że pomysł jest ciekawy? W sumie osoby, które możemy znaleźć w sieci nie są nam znane, ale dokonując subiektywnej oceny bieżących wydarzeń, odnosząc się do tego jakie filmy, książki i muzykę lubimy można porównywać nasze poglądy i upodobania - krok bliżej do poznania wartościowych ludzi. A może nie chcą oceniać bo trzeba przeczytać (nieraz dłuższą wiadomość) i ją ocenić? Nie wiem gdzie jest błąd - jak ktoś może niech wyrazi swoją opinię... Nie podaję adresu strony, żeby nie wyszło, że chce się reklamować

Gość gość
Podaj strone, bo ciezko cos powiedziec tylko na podstawie powyzszego opisu.

Gość gość
Powody mogą być różne, np nic z tego nie mają, nie chce im sie, teksty sa za długie, nie czuja sie kompetentni w ocenie danej rzeczy jesli sie na niej nie znają, za dużo ocen muszą wystawić, procedura jest za dluga/nudna... Nie wiem, ciężko napisać nie znając dokladnie strony

Gość gość
strona daje jedną zasadniczą rzecz - można poznać kogoś podobnego do siebie przewidziałem, że mogą się nie znać: są trzy oceny wiadomości: w sensie pozytywnym, negatywnym i neutralnym (wręcz podane jest "nie obchodzi mnie to"). Zdaję sobie sprawę, że są rzeczy które nie obchodzą cześć ludzi - ale to właśnie też ich łączy i ich poglądy w tej sprawie sa zbieżne

Gość gość
napiszcie czy chceilibyście poznać osoby o podobnych poglądach? jeszcze jedno - na podstawie udzielonych ocen tworzony jest profil "statystycznego" użytkownika (decyduje największa liczba danej coeny) - więc mozna się przyrównać do przecietnego,statystycznego czy też większościowego "użytkownika"

Gość gość
Bardzo podoba mi się twój pomysł i myślę, że jak dasz temu trochę czasu to się rozkręci

dodałem adres (bez www) do stopki i proszę Was nie traktujcie jej jako reklamy wasze opinie naprawdę pomogą mi w dopieszczeniu serwisu albo do zarzuceniu prowadzenia go!

Gość gość
Z pewnością miałbyś więcej ocen bez obowiązku rejestracji na stronie. Powód jest prosty lęk z wyrażaniem własnego zdania już jako osoby nie incognito.

Gość gość
no sory ale ta stronka śmierdzi PRLem, wygląd jak stronek z lat 90. albo zrobiona przez amatorów, uczniów informatyki z gimnazjum Nie przyciąga wizualnie, to i też nikt sie w treść nawet nie zgłębia

w PRLu były stronki? :) napisz bardziej konkretnie co ci się nie spodobało: kolory, rozmieszczenie, czcionki, układ...?

Gość gość
Wszystko jest do d**y:classic_cool:

odnośnie oceniania bez logowania się - myślałem nad tym, tylko że wyniki ocen ze względów technicznych mogłyby się długo nie utrzymać ale pomyślę nad tym - dzięki za wskazówkę

ok, rozumiem, że wszystko jest do d**y, szkoda, naprawdę przykro mi, że nie trafiłem w twój gust ;)

Gość gość14547fgd
Nie opowiada mi wygląd tej strony, jest nudna i mało ciekawa, taka strasznie prosta. Kolorystyka jest mdła i niezbyt zachęcająco, strona nie wygląda profesjonalnie. Sam układ strony nie jest może zły, ale jest zbyt dużo treści na głównej stronie co rozprasza uwagę. Strona jest prosta i faktycznie wygląda jak spod ręki początkującego informatyka. Treść powinna być bardziej uporządkowana, może na stronie głównej powinny znaleźć się konkretne informacje związane z głównym celem funkcjonowaniem strony. Należałoby zmienić wygląd okienek, poprawić wygląd nagłówki okien, zmienić kolor strony i jej elementów, pozostać przy dwóch głównych czcionkach. Nazwa strony jak i logo, powinno być na samej górze, datę należałoby przesunąć na bok, aby nie odwracało uwagi, warto byłoby postawić na minimalizm i przerobić nieco stronę.

dzięki za konstruktywną krytykę! jeśli ktoś chce to proszę pisać - im więcej uwag tym lepiej. dzięki wszystkim za chęci napisania uwag i poświęcony czas

Gość juan blasco ibanez de siorbak
mam podobne uwagi jak gość 145... strona odrzuca swoją archaicznością może nie mnie, bo ja lubię starzyznę, ale przeciętny człowiek, patrzy przez pryzmat tego co jest w sieci aktualne, jeśli chodzi o estetykę stron, funkcjonalność i tak dalej twoja strona rzeczywiście wygląda, jakby ją postawiono naście lat temu i już tak zostało, bo informatyk został pustelnikiem ;) i nie chce nic poprawić myślę, że sama idea jest dobra, może być jakimś kołem zamachowym dobrze zrobionej strony to logowanie, z jednej strony wiem, że to jest sensowne, ale z drugiej, jest mnóstwo osób, którym nie chce się logować/rejestrować (mnie się nie chce :D), lub nie chcą tego robić od razu, których trzeba by zachęcić, może dając im pewną funkcjonalność, ale do pewnego stopnia może wyróżniłbym jako jeden temat - politykę

serdeczne dzięki za kolejną rzeczową krytykę. nie rozumiem do końca tego działu polityka - nie ukrywam, że myślałem nad tym, ale... byłby to temat dosyć obszerny - a strona w sowim założeniu nie ma być "polityczna". Owszem polityka jest częścią naszego życia - ale są główne tematy w danym dniu i często ciągnął sie przez kilka kolejnych. Chcę tego uniknać (chba, że jest nagły zwrot lub nowe ważne fakty w danej sprawie to wówczas ktoś może zmienić pogląd). Rzeczy polityczne lądują w wydarzeniach - coś co się dokonało podlega ocenie... dziękuję wam za uwagi dotyczące strony

Gość gość
Pomysł jest ciekawy, może nawet z niego skorzystam kiedyś :) Ale strona wizualna faktycznie nawala, moim zdaniem dobry byłby tu jakiś nowoczesny design, prosty, czytelny, ale nie nudny.

mam do was jeszcze prośbę - biorę sobie do serca wasze uwagi, z niektórymi się zgodzę i wdrożę, nad niektórymi muszę się zastanowić. Zerkajcie raz na jakiś czas i komentujcie wprowadzane zmiany - wiem, że to trzeba poświęcić chwilę czasu i znaleźć chęc do napisania uwag - być może nie będę się miał jak odwdzięczyć (ale kto wie?) - więc z góry dziękuję - jestem wam winien trochę mojego czasu... ;)

Gość gość
napisałbyś chociaz ile osób juz sie zarejestrowało i wypełniło ten test styczności

Gość gość
jak dla mnie strona jest nieczytelna, nawet chciałam przeczytać wiadomości, ale jakoś tak... nie wyszło :D Spróbuj może rozmieszczać je podobnie jak w serwisach informacyjnych, jasne tło, żywe nagłowki.

Gość gość
dlaczego wyróżniam dział polityka? bo wydarzenia są różne, niekoniecznie polityczne sytuacja na Ukrainie to temat stricte polityczny ktoś ma takie zdanie, ktoś inne dlatego kategoria polityka jest zasadna ale jej użyteczność w twojej wizji strony, może nie być istotna dla mnie to jest ważna sfera ja się interesuję i prawdę mówiąc poglądy polityczne, lub ich brak, jest dla mnie czymś istotnym w ocenie danej osoby

zarejestrowanych jest mniej niż bym chciał :) odnośnie testu styczności to wystarczy na chwilę obcną jedna ocena wiadomości - ale trzeba być świadomym, że na podstawie jednej ocenionej wiadomości twój wynik styczności będzie albo 100% albo 0%...

polityka jest podciagnietą pod wydarzenia - mogę ją nazwać polityka - prawie na jedno wyjdzie. Staram się nie publikować wiadomoci do oceny, których ocena zdecydowanej większości byłaby oczywista - choć mogą się i takie zdarzyć (w niewielkiej ilości) Ogólnie wiadomości do oceny dziennie nie będzie wiele - myślę, że kilka-kilkanaście. Ocena wiadomości ma być wstępem do zidentyfikowania podobnych do ciebie (mnie...)

Gość gość
proponuję dział: twarde suty :)

twarde suty - przemyślę, specjalnie dla Ciebie! myślę może raczej nie ;) ale w jakiejś perspektywie dział "styl"? Może tam wypatrzysz coś ciekawego ;) nie pogniewaj się - ale w tym co byś chciał specjalizuje się połowa internetu

dziękuję wszystkim za konstruktywne uwagi względem strony. Wziąłem je pod uwagę i przebudowałem serwis: nowy układ, zmiana kolorów, dodałem również możliwość oceny wiadomości przez niezarejestrowanych użytkowników ( min 7 dni będą zapamiętane). Jeśli są tutaj jeszcze ci, którzy podzielili się swoimi uwagami wcześniej, to proszę o ocenę tej wersji strony - oczywiście uwagi wszystkich tutejszych forumowiczów (byle konstruktywne) bardzo mile widziane!