Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Polsce już się żyć nie da Poważnie

Polecane posty

Gość gość

Troszkę moich przemyśleń. Witam ,kocham podróże i podróżuje trochę po sąsiednich krajach i z moich obserwacji wynika że takiego chamstwa jak w polsce to naprawdę nie ma nigdzie poważnie. właśnie wróciłem z Niemiec, mam tam dość daleko i zawsze byłem pompowany stereotypami o Niemcach (że są niesympatyczni,że gburowaci,że wojna itp.) głównie przez media,telewizję,seriale z okresu prl. Ale gdy zobaczyłem jacy ludzie tam mieszkają jak tam wygląda odrazu zmieniłem zdanie i wyobrażenie Niemca jaki mi wbijały media jest nieprawdziwe gdyż w tym kraju mieszkają normalni ludzie,w moim mniemaniu jest tam dość podobnie jak w republice czeskiej podobna mentalność tylko język inny. Zaraz pewnie po moich przemyśleniach powiecie "się nie podoba to wyprowadź, jedź tam" często to słyszę i jest to dość przykre.może Polska już pod względem wyglądu miast infrastruktury nie odstaje tak od Niemiec i już tej różnicy tak nie widać, ale za to klimat relacji społecznej tu jest straszny i moim zdaniem jest to powód dla którego ten kraj jest lepszy do życia niż polska. Na Koniec dodam że jest to opinia subiektywna oparta na własnych odczuciach. zapraszam do dyskusji

Gość gość
dyskusja??? tutaj??? niech się tylko ktoś ośmieli napisać coś pozytywnego o innym kraju i jego mieszkańcach zaraz wszyscy będziemy wyzwani od paroofff, dzifffek, kooref, pisssd i gofffien

Gość gość
Tak to prawda, chamstwo w PL jest straszne... Moj znajomy, ktory zawsze byl patriota, nie chcial wyjezdzac z PL, mowil, ze to jestjego wspanialy kraj, wspaniali ludzie. Mimo, ze mu ciezko bylo, nie wyjechal pracowac za granice, bo mowil ze to jego dom. Zostal z premedytacja przez jakiegos bydlaka wrzucony pod pedzacy autobus, gdy jechal na rowerze do pracy... Wspaniali ludzie...

Gość Patriota idiota
Ja również zaliczyłem epizod zagraniczny (ponad 3 letni), źle się tam czułem, bo nie u siebie, bo to, bo tamto. Wróciłem do Polski i przeżyłem SZOK. Podpisuję się rękami i nogami pod tym co napisał autor. Nie obrażam nikogo, naprawdę chciałem wrócić do Polski. Nasz kraj jest taki piękny ale ludzie...Masakra, i nie chodzi o tych tzw. ze starszego pokolenia, również, a może przede wszystkim o przeciętnych, zwykłych, młodych ludzi. Chamstwo, bezinteresowna nienawiść, zawiść, szalejący egoizm i brak kultury- to z czym się tutaj spotkałem (może po tym 3 letnim zagranicznym pobycie zapomniałem jak to jest?) i czego doświadczam na co dzień. Od czasu do czasu jakiś miły, normalny akcent, życzliwość, normalność. Nie da się tu żyć, miotam się strasznie, nie ma dnia, żebym nie myślał o wyjeździe, tym razem jednak wiem, że byłby to bilet w jedną stronę dlatego jest mi tak trudno podjąć decyzję. Praca w Polsce? Nie istnieją tutaj żadne relacje (w ciągu 2 lat zmieniłem 4 razy pracę), jest wszystko co najgorsze od przełożonych zaczynając a na współpracownikach kończąc. Przykre to wszystko, niejako na własne życzenie, bo przecież kto z tego wszystkiego czerpie korzyści? Wszyscy wkoło, tylko nie Polska i nie Polacy...

Gość gość
Cieszę się że również nie jestem w tym odosobniony.myślałem że napiszę te krytyczne zwierzenia to zjawi się ktoś kto mnie zwyzywa od nieudaczników albo że nie jestem patriotą, a tu zauważyłem że mnie parę osób zrozumiało to miłe. Dzisiejsza polska to nie jest ten sam kraj co w latach 2005-2010 czyli nie aż tak dawno temu.a z drugiej strony wydaje mi się jakby w tym okresie w polsce żyło się spokojniej przynajmniej tak ja to odczuwam. Niestety tak jak mój przedmówca napisał dzisiejsze czasy nie są dla mnie dlatego powoli szykuje się do przenosin "Za Olzę" i ułożenia sobie życia w podobnym ale spokojniejszym kraju. Chciałbym tak jak przedmówca napisał "Od czasu do czasu jakiś miły, normalny akcent, życzliwość, normalność" właśnie tego mi brakuje w kraju między bałtykiem a tatrami.

Gość świat pełen zalet i wad
Głaby kapuściane. Każdy kraj ma swoje zalety i wady tak jak i jego mieszkancy. Musiało Wam nieźle zycie dopiec w PL,że widzicie tylko złe strony PL. A tam gdzie obecnie przebywacei na szczescie jeszcze po d***e nie dostaliscie,ale to wszystko do czasu.Tylko czy bedziecie potrafili sami przed sobą przyznac sie,ze jednak nie ma narodu bez wad

Gość gość
no dobrze zyc za 2tysie to wiesz

Gość gość
zamieszkaj w niemczech od razu zaczniej inaczej "śpiewać " kulturą nimecy to sobie tyłki na co dzień wycierają ta ich obłuda i fałsz uszami się im wylewa

Gość gość
dobrze, że w Polsce nie ma ludzi obłudnych i fałszywych -aż trzeba do Niemiec jechać, żeby takich zobaczyć

Gość gość
Witam tu autor,nie zamierzam się przeprowadzać do niemiec. jednak w moim odczuciu niemcy wydali się ludźmi grzecznymi i kulturalnymi,nie zauważyłem ludzi chodzących przez środek miasta z piwem albo drących się i krzyczących. ktoś tu napisał o fałszu i obłudzie owszem nie miałem okazji się na własnej skórze ze strony niemców przekonać gdyż jak pisałam nie mieszkałem tam.

Gość gość
Witam tu autor,nie zamierzam się przeprowadzać do niemiec. jednak w moim odczuciu niemcy wydali się ludźmi grzecznymi i kulturalnymi,nie zauważyłem ludzi chodzących przez środek miasta z piwem albo drących się i krzyczących. >>>>> ty chyba bajki oglądałeś na ZDF ? Polacy ja was proszę ,możecie sobie być biedni i choooja zarabiać a bieda wam rozwalać resztkę mózgu który wam pozostał bo resztę zniszczył żal dupościsku za kasą i posiadaniem wszelakiego dobra ! Ale nie pisz jeden z drugim o kulturze Niemców bo chooja o tym wiesz ! Niemiec to ścierwo które ci wyjdzie bokiem ,gdy przestaniesz się nim zachwycać mieszkając tutaj ! Nie na wakacjach ani na urlopie czy odwiedzinach u znajomych !! Tępa główko Polska , zachwycająca się byle góffnem !!!! Pożyj tu kretynie jeden z drugim ! Zaznajom się z tym podłym i obłudnym narodem a potem dopiero się....egzaltuj !! Śmieszna istoto naiwna !

Gość gość
gość wczoraj a ja widziałam Niemcow z piwem w ręku,hałasujących w PL.

Gość gość
A czy ja napisałem że zamierzam się tam przeprowadzać. otóż nie , napisałeś "Niemiec to ścierwo które ci wyjdzie bokiem ,gdy przestaniesz się nim zachwycać mieszkając tutaj" oraz " Zaznajom się z tym podłym i obłudnym narodem a potem dopiero się....egzaltuj !!" Muszę ci powiedzieć jedno codziennie doświadczam takich zachowań od polaków więc mnie to nie przekonuje, i uważam że większość z nich jest podła i obłudna (oprócz garstki normalnych).czasami mam również wrażenie że zagraniczny pracodawca czy człowiek do drugiego podchodzi z większym szacunkiem niż drugi polak.

Gość gość
chyba jednak w Polsce nie jest tak źle skoro tylu w niej naiwniaków :)