Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z ta watrobka w ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 17-nastym ttgodniu ciazy.Po ostatniej morfologii okazalo sie ze mam mocno obnizony poziom hemoglobiny i hematokrytow we krwi co wskazywaloby na anemie.Doktor powiedzial mi ze narazie nie bedziemy wlaczac zadnej suplementacj(biore oczywiscie witaminy dla ciezarnych rowniez z zelazem) Ale zalecil mi zebym jadla duzo brokulow,szpinaku,soku z burakow,WATROBKI i innych podrobow.Szczerze mowiac zaskoczyl mnie gdyz do tej pory slyszalam ze nie powinno sie jesc watrobki w ciazy ze wzgledu na spora zawartosc witaminy"A"ktora szkodzi plodowi i tego ze w watrobce kumuluja sie szkodliwe substancje.To jak to w koncu jest?Trzeba jesc czy nie wolno?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja i bez tej witaminy bym nie jadla, przecież watroba przerabia najgorsze swinstwa, to ona najbardziej cierpi na przetwarzaniu tego calego syfu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To moze znacie jakies zdrowe produkty ktore zawieraja duzo zelaza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nadmiar szpinaku też nie za bardzo, bo jest w nim kwas szczawiowy. Najlepsze są buraki, zboża, pietruszka. Przy żelazie z warzyw warto brać dodatkowo wit. C. Z mięs- najlepiej wołowina. Ewentualnie kaszanki jeśli lubisz. Pocieszę Cię że też miałam anemię w ciąży, i tylko w ciąży (jestem krwiodawcą więc mam morfologię regularnie), po ciąży minęła jeszcze przy karmieniu piersią, u dziecka żadnych negatywnych objawów, więc też nie ma co panikować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziekuje za odpowiedzi.I rzeczywiscie lekarz wzpominal rowniez o witaminie C.Mam nadzieje ze sytyacja szybko sie unormuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pij sok z buraków bardzo zdrowy i krwiotwórczy.Mozesz robić go z różnymi dodatkami,które Ci "podchodzą" jabłko,marchew ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nie słyszałam nic o szkodliwości wątróki w ciąży, ale przecież nie będziesz jej jadła codziennie? witamina C jest NIEZBĘDNA, bo potrzebna do prawidłowego wchłaniania żelaza. Dlatego wątróbkę najczęściej je się z kapustą kiszoną. Szpinaku nie jedz bo ma maleńko żelaza, lepiej sok z buraków z pomarańczowym sobie wymieszaj pyszne i zdrowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja tez jestem w 17tc! nie jedz watrobki ani innych podrobow. jak najbardziej buraczki, szpinak, brokuly, generalnie zielone warzywa. Czerwone bogate w wit C: pomidory papryka(nie na surowo) jak najbardziej. I na co masz ochote. Ja bylam wczoraj na badaniu tez mialam anemie, teraz mam lepszy wynik hemoglobiny ale KWAS ASKORBINOWY w moczu, pewnie przesadzilam z cytrusami. w sumie najlepiej wszystko gotowane na parze jesc (dla dzidziusia! chocby nam nie smakowalo) miesko gotowane moze super nie smakuje ale jest bezpieczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ten sok z burakow to tak normalnie?Z surowych w sokowirowce powinnam zrobic?Bo slyszalam ze najzdrowszy jest ten z kiszonych ale nie wiem czy do takiego bym sie przemogla:-(Jesli z surowych to rzeczywiscie po dodaniu do niego jakichs owocow czy marchewki pewnie moze byc calkiem znosny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×