Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy soczewki kontaktowe są dwustronne?

Polecane posty

Gość gość

Wie ktoś, czy to ważne którą stroną zakłada się soczewki? Kiedyś wiem, że trzeba było założyć je odpowiednio, zresztą to było widać, jak były odwrócone na 'lewą' stronę. Teraz już ze 3 lata noszę soczewki, które z każdej strony wygladają tak samo i nigdy też nie miałam problemów z gorszym widzeniem, wiec zastanawia mnie czy za każdym razem trafiam, czy też są one dwustronne?

Gość gość
sa jednostronne ... jak zakładasz ,źle to czuć to na oku

Gość gość
powinno sie je zakladac jednostronnie, niby nie sa dwustronne

Gość gość
dwustronne jak lornetka jedna strona powieksza druga pomniejsza

Gość gość
Są jednostronne.

Jeśli soczewka kontaktowa jest na złej stronie, jej krawędzie wywijają się delikatnie na zewnątrz (kształt dzwonka). Jeśli soczewka jest źle założona, czuje się ją na oku i gubi się ostrość. Wspomnę jeszcze, że soczewki kontaktowe powinny być dobrane przez specjalistę. Specjalista (okulista lub optometrysta) sprawdza czy pacjent kwalifikuje się do noszenia soczewek (jak wygląda spojówka, rogówka), dobiera odpowiednią moc soczewki kontaktowej, dobiera odpowiedni materiał i inne parametry soczewki, sprawdza czy wybrana soczewka kontaktowa leży w prawidłowy sposób na oku pacjenta oraz uczy zakładania, zdejmowania i zasad pielęgnacji soczewek kontaktowych.

Gość gość
Mi dr Dzięgielewska pomogła rozwiązać podobny problem i poleciła Soczewki, które są delikatnie oznaczone (p i l odnośnie prawej i lewej strony). Świetna sprawa a koszt praktycznie ten sam. Polecam wilanowski Instytut Oka :)

soczewki są jednostronne, można rozpoznać, która jest która;)

Gość gość
Jakie P i L na soczewce kontaktowej??? :D :P Podaj proszę ich nazwę :D

Gość gość
Na moich Acuvue jest oznaczenie 123 więc jak soczewka jest odwrócona to i napis ;) a dostaję takie w sklepie http://abcsoczewki.pl i jestem zadowolona.

Soczewki kontaktowe maja tylko jedną właściwą stronę, by ją rozpoznać można umieścić soczewkę między kciukiem, a palcem wskazującym i spróbować ją zgiąć. Jeżeli brzegi soczewki zginają się do środka, to soczewka jest na właściwej stronie. Jeżeli brzegi soczewki wywijają się na zewnątrz, trzeba soczewkę obrócić.

Gość Slavek
Mają tylko jedną stronę. Musisz nauczyć się rozpoznawać. Znalazłem w sieci prostym językiem napisany poradnik. Myślę, że nie tylko Tobie może się przydać