Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

USZKA WIGILIJNE

Polecane posty

Gość gość

Uszka do barszczu robicie sami, czy kupujecie? macie jakieś wypróbowane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiście źe robie sama są o niebo lepsze niź kupione w sklepie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mozesz napisac jak dokladnie je robisz,plisss,ja nigdy jeszcze nie robilam a chcialabym sie nauczyc. i gotujesz je zaraz po zrobieniu czy je mrozisz?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciasto na uszka robisz takie samo jak na pierogi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zazwyczaj biorę poranny stolec na stolnicę dodaje maki i rozwalkowuje:classic_cool:maja wtedy taki kolor jakby juz od grzybow były.w smaku dobre no i soli mineralnych i witamin cala kupa:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciasto jak na pierogi tylko krojone w kwadraciki i zwijane w uszka. Farsz z ugotowanej kiszonej kapusty, grzybów i przysmażonej cebuli przekręconej przez maszynke. Gotuje ocziwiscie w posolonej wodzie i dodanym oleju, układam w naczyniu i do zamrazalnika. Przed podaniem do barszczu wrzucam na chwilę do wrzacej wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja gotuję dość sporo suszonych grzybów,najlepsze są podgrzybki,wyciągam z wywaru,odcedzam,mielę przez sitko o największych oczkach,na patelni podsmażam 1 dużą cebulę drobniutko posiekaną i jak już będzie złotego koloru,dodaję zmielone grzyby i razem jeszcze z 5-7 minut smażę,by woda z grzybów dokładnie odparowała.Do przedstudzonego farszu dodaję 1 jajko,doprawiam solą i pieprzem,dodaję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam. Ciasto: 1 kg mąki 0,5 litra dość ciepłej wody (40 - 50 stopni) 1 szklanka oleju dokładnie zagniatam i wyrabiam gładkie ciasto,ciasto jest fajne plastyczne,cieniutko rozwałkowuję,kroję na pasy a następnie na kwadraty takie 6x 6 cm,do każdego trochę farszu i zagniatam,dwa przeciwne rogi razem sklejam i wychodzi uszko,potem zabieram się za barszcz,kilka dni wcześniej kroję dość sporo obranych buraków,zalewam je przegotowaną, letnią wodą,dodaję kilka ząbków zmiażdżonego czosnku,kilka kulek ziela angielskiego,kilka liści laurowych,kilka kulek pieprzu czarnego,ustawiam to w ciepłym miejscu i trzymam 4-5 dni aż się ukwasi(będziesz czuła piękny zapach takiego zakwasu),gdy mam już gotowy zakwas odcedzam go i rozlewam do butelek po kubusiach,daję do lodówki,w garnku gotuję sporo pokrojonych buraków,marchewki,pietruszki,por,kawałek selera,kilka ząbków czosnku,gdy warzywa zmiękną usuwam je z gara,dodaję też ok 1 szklanki wywaru z gotowania grzybów,dosmaczam małymi porcjami zakwasem(trzeba uważnie,by barszcz nie wyszedł zbyt kwaśny),doprawiam solą morską,pieprzem i cukrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie każdy jest dość niezdarny, więc wszelkie drobne roboty nie wychodzą nam zbyt dobrze. Kupujemy :) I tak dużo potraw robimy sami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziekuje slicznie za przepisiki i zycze wesolych i zdrowych:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Grzybów lepiej nie miel a posiekaj drobno taka pomielona papka jest nie dobra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zmielone na najgrubszym sitku nie są brejowate,z farszem z pokrojonymi grzybami może i lepsze ale fatalnie się klei uszka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×