Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dumna ma ma

Mój syn właśnie skończył 2 latka i zna już alfabet do literki "R"

Polecane posty

Gość dumna ma ma

Polecam wszystkim mamom taką naukę w formie zabawy. My piszemy literkę (oczywiście na razie wielkie litery) i dajemy jej jakiś kolor, a pod spodem piszemy 3 słowa, które się zaczynają na tą literę. Młody powtarza (np. A jak Ala, B jak Babcia) i co kilka dni dodajemy kolejną literkę. Dziś syn już praktycznie bezbłędnie rozpoznaje wszystkie literki do "R". Bardzo to lubi i traktuje jak zabawę. Sam przychodzi i mówi: Mamusiu, uczymy się literek :)

Gość gość
Moja dwulatka nie interesuje się literami, za to liczy do 10 w dwóch językach, umie nazwać części ciała w dwóch językach i zna dwujęzycznie wiele słów. Każde dziecko lubi co innego, niekażde literki akurat.

Gość gość
Jasne. Chodziło mi o to, że można dziecko w formie zabawy zachęcić do nauki. Literki, cyferki czy inne, to bez znaczenia.

Gość gość
Ja znam właśnie chłopca który w wieku 2 lat znał cały alfabet, pięknie liczył do 20 tylko, że teraz ma 6 lat i nijak nie potrafi tego przełożyć na naukę czytania.

Gość gość
To dziwne, że nie potrafi. Jak myślisz, dlaczego tak jest?

Gość gość
Bo od nadmiaru wiedzy mózg mu się zawiesił :P Wy to byście chciały żeby wasze dzieci w wieku 3 lat Homera w oryginale czytały:O

Gość gość
Ja miałam 3,5 roku i płynnie czytałam, była to końcówka lat 80-tych i pamiętam, jak panie w przedszkolu kazały mi czytać nagłówki gazet, bo nie mogły uwierzyć :D Dziś pewnie zrobiłabym karierę w jakimś telewizyjnym show :D

Gość gość
ja w przedszkolu czytalam tak dobrze ze mnie panie sadzaly i kazaly dzieciom bajki czytac :D serio serio nie nabijam sie teraz :) moj syn ma 3 latka i czytac nie czyta, liczy do 5 po angielsku i do 12 po polsku, ale co najwazniejsze dla mnie od poltora roku potrafi powiedziec jak sie nazywa i gdzie mieszka, mowi dzien dobry do widzenia dziekuje i przepraszam itd, umie sie zachowac i odnalezc prawie kazdej sytuacji, ja do tego przykladam wage bo jak widze te dzieciaki co ani be ani me to nie chcialabym zeby moje takie bylo, umie tez wykrecic numer na pogotowie i wie jak sie wzywa karetke, w teorii, w praktyce daj nam boze nie spradzac

Gość gość
Ja mojego dziecka do liczenia i dwujęzyczności nie zmuszam. Daje możliwość, a ona korzysta ;). Nic na siłę.

Gość gość
moj za dwa msce bedzie mial 3 latka. A umie liczyc do 10 dodawać i odejmowac male liczby, uczy sie angielskiego, i pisze pierwsze wyrazy :) zna wszystkie kolory, ksztalty, zaczyna czytac :D

Gość gość
z kartki przepisze cyfry i dzwoni sam do babci albo taty :) umie poslugiwac sie tabletem, sam robi zdjecia, gra na komputerze

Gość gość
no widzisz majac 3,5 roku płynnie czytałas a i tak skonczyłas na kafe :P

Gość gość
z kartki przepisze cyfry i dzwoni sam do babci albo taty usmiech.gif umie poslugiwac sie tabletem, sam robi zdjecia, gra na komputerze xxxx No to faktycznie powód do dumy :/