Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorka mamaSynkagość

Do mam

Polecane posty

Gość autorka mamaSynkagość

Witam Kobietki. Jestem mamą chłopca, właśnie skończył 19 m-cy. I bardzoo mało mówi, a ja trochę się martwię. Mówi: nie, daj , pa pa lub paa, bam gdy się przewróci lub zrzuci coś na podłogę, bum bum na piłkę, brum lub wum na auto, oo niee gdy mu coś nie wyjdzie lub się przewróci, mama mówi tylko wtedy gdy płacze i chce do mnie. Najgorsze jest to, że w ogóle nie chce powtarzać za mną. Kiedyś jak mu się jakoś tak zachciało to powtórzył prawie wszystko co mu powiedziałam, mama, tata, baba, ania wyszło niama, dziadzia to wyszło mu dadzia widziałam, że się starał i jakoś mu to wychodziło. Ale naprawdę rzadko chce powtarzać. Umie pokazać swoje i moje części ciała (wszystkie), wie gdzie sroczka kaszkę waży i jak leciała i że się schowała pod paszkę :-) robi cześć, żółwik, przybije piątkę, potrafi dać "boksa". Pokaże jaki duży urośnie, daje buzi. Czasem specjalnie udaje, że np. boli go głowa tylko po to żeby go wycałować :-) Mamy takie drewniane puzzle z pineskami i potrafi sam włożyć we właściwe miejsca zwierzątka i pojazdy. Mamy też sorter i tez potrafi we właściwe otwory włożyć klocki. Wie jak robi kot i krowa, ale za nic nie chce się nauczyć innych zwierząt. Rozumie jak mówie, żeby wyrzucił coś do kosza, czy żeby podał jakąś zabawkę, czy pilot od tv. Nie zawsze chce te moje "polecenia" wykonywać czasem tylko popatrzy na mnie i dalej robi swoje.

Gość gość
Aha i raz powiedział mama daj i parę razy tata ma (w sensie nie ma)

Gość gość
Moj syn zaczął mówić dopiero jak skończył dwa lata. Wtedy codziennie zaczelo sie pojawiać po kilka nowych słow. Teraz ma 2l i 2 misiace i zaczyna składać proste zdania i odmieniac slowa.

Gość gość
a co to znaczy ,że umie dac boksa?

Gość gość
Moja córka mówi pełnymi zdaniami i ma 6 miesięcy. Na forum piszę o tym problemie :(

Gość gość
No złoży rączkę w piąstkę i Cie walnie :-) nauczył go tego mój chrześniak 11 letni

Gość gość
Nic sie nie martw. Moj mial nawet gorzej w tym wieku, gdzies tak kolo 2 latek ruszylo. Tez sie martwilam o niego, zupelnie niepotrzebnie.

za wczesnie jeszcze,chłopcy mówia troszke puźniej mój miał 2 lata a rozkrecił sie w przedszkolu jak miał 2,5