Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KOSMETOLOG czas zadbać o siebie

Polecane posty

Gość gość

kochani starzeję się i czas zacząć dbać o skórę bardziej niż zwykle jestem po 30 i jak dotąd nie korzystałam z kosmetyczek itp. i zupełnie nei wiem z jakich zabiegów warto korzystać, a dopóki nie znajdę zaufanej kosmetyczki wolałabym poznać wasze opinie co do zabiegów itp.

Gość gość
z zabiegów adekwatnych do stanu twojej skóry jak jest stan twojej skóry? :classic_cool:

Gość gość
nie wiem, raczej kiepski. jest super hiper sucha i nic jej nie nawilża ani nie natłuszcza już próbowałam niemal wszystkeigo od najdroższych po olej rzepakowy zimnotłoczony i maść z wit A jest ulga na chwile a potem znów susz, a najgorzej jest przy makijazu. nakładam tylko cienko lekki podkład revlonu - njalpeszy jaki jest dla mojej skóry i po 10 minutach widać wszystkie suche skórki odstające, robią się warstwy i twarz wygląda jak kra na oblodzonej rzece... masakra w dodatku mam tendencję do ognistych rumieńców i wolę tuszowac poliki nakładając kamuflaż z artdeco ale to jeszcze bardziej pogłębia krę na policzkach

Gość gość
hop babeczki naprawdę nie korzystacie z usług kosmetyczek/

Gość gość
any help

Gość gość
a co używasz do cery? Używasz jakichś żelów, peelingów? Jak się odżywiasz?

Gość gość
Też jestem suszkiem, ale nie takim jak Ty. U mnie (eksperymentalnie) wyszło to, że podstawą jest środek myjący. Mój (specjalnie dla Ciebie wstałam i potuptałam do łazienki) nazywa się SVR Topialyse Creme lavante. Drogie toto, ale wydajne. Jak kupiłam po raz pierwszy to miałam wrażenie, że myję się kremem i to nie pachnącym za ładnie (niefajne uczucie). Ale teraz po 3 butelce jak się umyję jakimś sklepowym specyfikiem, to mam wrażenie, że używam jakiejś agresywnie pachnącej substancji drażniącej. Skóra nie wykazuje w zasadzie problemów. Rozpuściłam się i przez pół roku nie używałam żadnego kremu (generalnie nie lubię się pacykować). No i niestety ja się prawie nie maluję (to na wrażliwą skórę potrafi straaaaszzzzznie działać). No teraz wrócę, czy raczej nawrócę się na kremy i to przeciwzmarszczkowe ... 35 lat, nie pogadasz... Reasumując, bardzo polecam. Skóra sucha to przede wszystkim kiepska warstwa lipidowa i z tym trzeba walczyć.

Gość jasssne tiaaaa
No chyba jednak ten podkład nie jest taki najlepszy skoro tak źle wygląda.... Ja używam mydła aleppo i oleju arganowego. Musisz duzo pic, możesz spróbować co dzień pic olej. Masz jakieś syfy, niedoskonałości? Czy tylko sucha?

Gość gość
przerzuć się na podkłady rozświetlające, nawilzające. zakladam że ten podklad to colorstay- jestem po 30tce i mimo tłustej/normalnej skóry bym go nie uzyła, bo wysusza i podkreśla wiek. lancome miracle ten z pipetą, z tanich loreal lumi. na rumień warto zrobić laser; co do zabiegów najlepiej znaleźć dobrego lekarza/kosmetyczkę i niech cie pokierują. poleciłabym kremy z retinolem, ale niewskazane przy rumieniu, wiec może wit c- kup np serum w ampułkach synchrovit albo redermic c kremy dermiki tez są niezle przy suchej skórze

Gość gość
mam krem- maskę dermiki retinol cośtam- genialnie nawilża skóę na cały dzień tak że zmarszczki sie nie pokazują- obficie okładam nim linie mimiczne i pod oczami

Gość gość
ten podkład jest dla mnie idealny... jako jedyny ładnie sie rozprowadza i wygląda ładnie przynajmniej 10 minut. inne rolują się i łuszczą już przy nakładaniu, rozmazują, robią smugi itp. a ten się ładnie wtapia na świeżą warstwę podkładu, ale jak skóa wchłonie juz krem to masakra jak dbam - jakiś czas temu odstawiłam i dosłownie wyrzuciłam do kosza większość kosmetyków. odkąd naczytałam się o składach inci to pzrestałam używac wielu rzeczy zmywam makijaż mieszanką olejów a potem żelem do higieny intymnej [najlepszy, jako jedyny nie uczula], potem przemywam twarz płynem micelarnym avene, potem pzrecieram twarz sokiem jabłkowym z wodą [na wacik] a potem... no i tutaj zależnie od stanu cery lub testowania nowych rzeczy, ale najczęściej serum Babuszki Agafi lub inne z Planeta Organica i krem z tej serii. Mam też mnóstwo różnych olejów, wszystkie dostępne Khadi i one najbardziej mi pomagają, ale mam wrażenie że tylko na parę dni, potem muszę zaaplikowac dermosan i znowu wracam do olejów. nie wiem co robie źlę, chociaż dieta... no tutaj nie ejst dobrze, ale bardzo dużo piję wody, herbatek ziołowych

Gość gość
a peeling oczywiście robię 2-3x w tyg, bez tego to już byłaby totalna katastrofa peeling robie sama - miód, albo jogurt z cukrem, lub sól z oliwą różne

Gość jasssne tiaaaa
Troche to przekombinowane jak dla mnie...Z zeli bardzo polecam lavere basis sensitive, moje odkrycie do mycia ryja. A jak nakładasz oleje, na sucha skore?

Gość jasssne tiaaaa
A co do podkladu to czy ogolnie potrzebujesz duzego krycia czy lekkie starczy?

Gość gość
syfów żadnych nie mam, mam zaskórniki na nosie i troszkę na policzkach, ale nie przeszkadzają mi tak, jak ten susz

Gość gość
nie wierzę, że przetestowałaś wszystkie podkłady dostępne na rynku i najlepsze co znalazlaś, to coś co po 10 minutach wżera ci sie w skórę i postarza o 10 lat. próbki, odlewki- zbierać czy nawet kupować, testowac i szukać

Gość gość
lekkie krycie mi wystarczy na twarz, ale na policzki muszę mieć kamuflaż, bo czuję się wtedy komfortowo, wiem, ze niechciany rumieniec się nie pojawi. te oleje do mycia [z olejem rycynowym i pichtowym] nakładam wprost na twarz, na makijaż. te oleje ładnie rozpuszczają makijaż i potem wchodzę pod prysznic i wieńczę dzieło żelem do hig. int. po prosznicu przemywam jeszcze oczy i twarz micelami, a potem octem jabłkowym [idealny na zmarszczki, zamyka pory, jest super, na pewno lepszy niż chemiczne i pełne konserwantów toniki] czy ja wiem czy takie przekombinowane...

Gość gość
sprobuj podkladow Bobbi Brown. Naprawde polecam. Swietnie nawilzaja.

Gość gość
dlaczego tak piszesz moze ten fluid tobie wżera sie w twarz i postarza, mnie nie postarza, ale moze faktycznie dodatkowo wysusza. tak, przetestowałam wszystkie, których skład inci mi odpowiada. to dla mnie główne kryterium. nie będę się mazać sylikonami ani innymi rakotwórczymi gówienkami. fluid może być przyczyną nieładnego makijażu ale główną przyczyną jest stan cery, a ja mam bardzo suchą. jeszcze o tych olejach - tamte do mycia nakładam jak pisałam, a te olejki Khadi to już na umytą skórę, zamiast kremu

Gość gość
dziękuje za sugestię, poczytam o tym, wypróbuję

Gość gość
sama napisałaś, że ten podkład źle wygląda na tobie. i nie jest to wcale kwestia wyłącznie stanu skóry- sama mam nawilżoną, a i tak są takie podkłady, które robią mi na twarzy zmarszczki czy wysuszają po dłuższym uzywaniu. widzę, ze jesteś fanatyczną fanką "natury"- twoja sprawa, ale u mnie np lepsze efekty daja chemiczne kosmetyki LRP czy Roc, niż oleje, makijaż wygląda najlepej zrobiony kosmetykami z perfumerii, a nie pudrem bambusowym, no a retinol, wit C, kwasy i laser dają znacznie lepsze efekty niż błotko z Maroka..

Gość gość
o jakim laserze mówisz/ NA co ten laser ma pomóc/ nawilża/

Gość jasssne tiaaaa
Ale ja nie pytałam czy na umyta skórę nakładasz oleje Ale czy na SUCHĄ :O I co jak co Ale to silikony w podkladach dają efekt. Tworza okluzje ktora po pierwsze wrazliwa skore chroni przed czynnikami zewnętrznymi, po drugie bedzie trzymac wilgoc. A tym podkladem sobie tylko niszczysz cere. Zreszta colorstaye sa na glikolu ktory duzo gorzej niszczy skórę niż silikony. Czego zresztą widzisz efekt na sobie :)

Gość jasssne tiaaaa
Zreszta silikon silikonowi nierowny. Kazdy jest troche inny, jeden moze cie zapchac inny nie zapcha.A skoro tak kochasz nature(nie ma to jak doslownie liznac kilka artykulow o inci i sie podniecac... ) to czemu uzywasz chemicznego colorstaya a nie np podkladu mineralnego?

Gość gość
wieź sie moze nie wywyższaj , bo się błaźnisz tylko wielka znawczyni sie znalazła a jeśli chcesz wiedzieć, to moja wiedza nie jest oparta kilkoma artykułami jak zapewne twoja, ale ukończonymi studiami biochemicznymi i aktualnym pisaniem pracy doktoranckiej o tym chcesz to sie smaruj tym wszystkim

Gość gość
a poza tym pisałam o zabiegach u kosmetyczki, bo na tym się akurat nie znam a nie o przemądrzaniu się odnośnie składów inci, bo tutaj akurat mnie nie przebijesz zresztą nie będę z tobą rozmawiać w takim tonie, jeśli nie masz nic już więcej do dodatnia konstruktywnego to oddal się i nie zaśmiecaj pozdrawiam

Gość jasssne tiaaaa
Skoro twoja wiedza jest taka super to szkoda że ci w życiu nie pomaga ;) I nadal nie odpowiedziałas na pytanie w dość kluczowej kwestii. Nie chcesz pomocy? To po co w ogóle pytasz....

Gość gość
przeczytaj pierwszy post pytałam o zabiegi u kosmetyczki, jakie sa możliwe i jakie polecacie hasło - skóra sucha powinno już wystarczyć a kawestią kluczową wcale nie jest fakt czy używam podkładu zwykłego czy mineralnego zluzuj majty najmądrzejsza