Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ser brie w ciąży można czy nie?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 10 tyg ciąży i do tej pory zajadałam się serami typu brie, są one robione z mleka pasteryzowanego. A tu nagle kuzynka mówi, że absolutnie nie można, bo listerioza. Jakie jest wasze zdanie?

Gość gość
Ja całą ciążę jadłam brie,camembert i fetę,dopiero po porodzie dowiedziałam sie,ze nie wolno.Na szczęście nic się nie stało.

Gość gość
Poczytaj sobie, jakie komplikacje moze powodowac listerioza i sama zdecyduj, czy dla zaspokojenia lakomstwa chcesz ryzykowac zdrowie dziecka. Ja odpuscilam w ciazy wszelke ryzykowne rzeczy.

Gość gość
Ja bym nie ryzykowala ale to twoja decyzja

Gość emil wasacz
z plesniakow tylko president sie nadaje :classic_cool:

Gość gość
jadłam valbon i teraz się martwię :O

Gość gość
ja tam jadałam, jakoś żyje, lekarz mówił ze produkty z mleka pasteryzowanego można jesc bezpiecznie

Gość wifigdańsk
a co mają wspolnego takiego typu sery z tą chorobą? cyt.:"Zakażenia u ludzi wywoływane są najczęściej przez żywność zawierającą bakterie L. monocytogenes (nabiał, surowe owoce i warzywa). " tak wiec owoców i warzyw profilaktycznie tez nie powinno sie jesc.

Gość gość
Z mleka pasteryzowanego można, a większość serów sprzedawanych w Polsce jest (niestety) z pasteryzowanego.

Gość gość
Można. Nie można tylko tych oryginalnych z niepasteryzowanego mleka a te w polskich niespecjalistycznych sklepach są niedostępne. To już bardziej na niemyte owoce i warzywa oraz surowe mięso trzeba uważać.

Gość gość
Śmieszne jesteście kobiety przed ciąża chlejecie, chacie i pakiecie jecie byle co a porm nagle boicie sie spojrzeć na ser A te wasze komórki płodowe to niby gdzie całe zycie trzymaliście ? W szczelnym słoiku czy pojawiły sie w waszym ciele dopiero w ciazy

Gość gość
takie uroki ciazy ja lubie lampka wina do jedzenia ale nie pije od chwili gdy zrobiłam test szkodzą produkty z mleka niepasteryzowanego

Gość gość
A wy używacie czasami mózgu czy to tylko wypełniacz czaszki? Tego typu sery są z mleka PASTERYZOWANEGO!!! W sklepie nie znajdziesz sera z mleka niepasteryzowanego a jeżeli już to są to oryginalne sery pleśniowe typu francuskiego ale to rzadkość. Wiec odpowiedz sobie na to skomplikowane pytanie czy coś Ci się stanie? Ciąża chyba niektórym na mózg pada. Przestańcie czytać glupty w necie a ruszcie głową. A jogurty możesz jeść? Tez są z mleka pasteryzowanego... Ha to dopiero zagadka, a ser biały? Wychodzi na to ze tez nie. Ze o samym mleku juz nie wspomnę. Najlepiej nic nie jeść bo w ciąży wszystko szkodzi.

Gość gość
A ty to durna jesteś. Osoba z 00.38 napisała to samo ale kulturalnie. Można.

Gość gość
00.28 rzecz jasna

Gość gość
No jasne, w ciazy przeciez na nic uwazac nie trzeba. Kobiety histeryzuja niepotrzebnie tylko... Naprawde tak ciezko zrezygnowac z czegokolwiek na 9 miesiecy a kobiety, ktore potrafia wytrzymac zjechac od najgorszych? Kazdy ma swoj rozum i wyobraznie i jesli ktos mi mowi, ze cos szkodzi dziecku to po co ryzykowac? Jak bedzie trzeba to i na suchym chlebie i wodzie zostane. To 9 miesiecy a nie wiecznosc.

Gość gość
Głupi ludzie iwpowinni sie rozmnażać a czytając posty niektórych ciężarówek to zal mi ich dzieci bo co taka tępota im przekaze