Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Agnieszka co w Anglii mieszka

Liczenie podatku w Anglii pracując za minimalną stawkę godzinową

Polecane posty

Gość Agnieszka co w Anglii mieszka

Witam, nie będę pisać o dokładnych kwotach ale chodzi mi o ogólną sytuację. Zaczęłam pracę w Anglii w czerwcu 2014, cały czas przez tę samą agencję, mój kod to 1000L - teraz kwota wolna od podatku to 10.000 funtów rocznie. Moje pytanie brzmi od którego miesiąca zacznie mi być pobierany podatek? Bo mniemam, że zacznie być pobierany z tego co wiem od innych osób tam pracujących. I rozumiem to w ten sposób - każda osoba mająca pierwszą pracę w Anglii podatku nie płaci, dopiero w nowym roku podatkowym (który zaczyna się nie wiem kiedy - w styczniu czy w kwietniu?) zaczyna się pobieranie podatku. I moje pytanie brzmi - jeśli w ciągu roku nie zarobię 10.000 funtów a podatek będę mieć pobierany co tydzień to wtedy należy mi się całkowity zwrot podatku, który zapłacę? Przede wszystkim nie rozumiem, z jakiego powodu pobiera się podatek od osób, które zarabiają najniższą stawkę godzinową. W każdym razie oczywiste jest dla mnie, że jeśli zarobię 12.000 funtów, to od 2000 powinnam zapłacić normalny podatek. Natomiast niejedna osoba mówiła mi, że mimo zarabiania najniższej stawki i tak podatek płaci (nie rozumiem dlaczego) i co wtedy? Czytam i czytam w internecie a tu rozdział na jakieś kody, raz jest napisane że osoby z kodem 1000L podatek dostaną, innym razem że tylko z kodemBR dostaną, jeszcze na innej stronie jest napisane że podatek dostaną tylko te które mają nadany emergency code zamiast normalnego NINo. Bardzo prosze o odpowiedź tylko na pytanie, czy mając mój kod 1000L zacznę płacić jakiś podatek zarabiając 6.65 na godzinę, jeśli tak to od kiedy, i jeśli tak to kiedy będę mogła ubiegać się o zwrot i o jaką kwotę. Bo jak czytam, że niektórym zwrot się nie należy choć cały rok płacili podatek mimo że ledwo przekroczyli kwotę wolną od podatku, to mi się słabo robi :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować