Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trybik

Londyn. jak i co zwiedzić

Polecane posty

Gość trybik

Będziemy w styczniu, od czwartku do wtorku (15-20), wysiadamy na dworcu Paddington, i teraz pojawia się seria pytań: 1. bilety: - osobno na metro, bus? - czy są karnety? - czy są bilety na transport upoważniające do zniżek na wejście do niektórych obiektów turystycznych, takie, jak w Paryżu - Parispass? - gdzie można je kupić? - ceny? 2. Co polecacie zwiedzić? Ja chcę (na mur beton) zobaczyć południk zerowy w Greenwich, interesują mnie również zegary na murach i zegary słoneczne - może jakieś strony internetowe? No i oczywiście to, co polecicie ;) 3. Prawdopodobnie zatrzymamy się u znajomych gdzieś w północnych regionach Londynu, jednak, gdyby to nie wypaliło, to znacie adresy niedrogich a w miarę przyzwoitych (warunki) hoteli? Na początek tyle, z pewnością jeszcze jakieś pytania się znajdą, ale to potem. Liczę na Waszą wiedzę i pomoc :)

Gość gość
POPRAWKA: DWORZEC ST. PANCRAS Agata Christie się we mnie odezwała :O 4. Gdzie można zjeść tanio i SMACZNIE?

Gość gość
Kup karte Oyster, na kazdej stacji metra, wtedy przejazdy tansze. Doladuj na kilka dni lub jakas sume. Co zwiedzic-- zalezy co lubisz, wszystko o czym czytamy w przewodnikach jest ciekawe. Z tanim jedzeniem raczej problem, ale Pret a Manger ma niezle, smaczne i swieze kanapki i swietna kawe.

Gość gość
Tavistock Hotel niedaleko St Pancras jest przyzwoity. I niezle sniadanie w cenie pokoju.

Gość gość
Dzięki kochani, jeszcze: - jak dojechać do Greenwich? - WIFI??? Czy są wolne strefy? Czy trzeba mieć kod dostępu? Jeśli tak, to czy macie dostępne strony z hasłami?

Gość gość
Wejdz ma strone transport for london tam pokazuja opcje podrozy. Na St Pancras jest wifi za darmo i nie trzeba kodu.

Gość trybik
Dzięki, znalazłam sporo info na blogach i innych stronach o Anglii. Szkoda, że prócz kilku osób, którym ponownie dziękuję, tak mało potraficie pomóc. Kiedy ktokolwiek wybiera się do Paryża, jest mnóstwo odpowiedzi i porad. Trudno. Dodatkowo muszę Was zszokowac - nie znam angielskiego - tragedia, jak moglam bez tej umiejętności przeżyć tyle lat? Francuskie strony mają odnośniki po angielsku, niemiecku, hiszpańsku. W muzeach, czy innych obiektach jest jeszcze więcej tlumaczeń. W Anglii... No nic, liczę na Waszą życzliwość na miejscu, na ulicy ;) Jednak, na wszelki wypadek, już sobie poradziłam i rozgryzłam ten transport, bo wybieramy sie do dalszych zon. I ponawiam pytanie odnośnie WIFI. Super, na dworcu St. Pancras jest darmo i bez kodu ale przecież nie będę za każdym razem tam ganiać, by cokolwiek sprawdzić w necie. Naprawdę nie ma darmowych stref w resto, parkach?

Gość gość
W Starbucks jest wifi za darmo. I zapewne w wielu kafejkach. Przyszlo mi do glowy St Pancras, bo tam przyjezdzasz, wiec moze bedziesz chciala od razu cos sprawdzic np dalsza podroz lub godziny otwarcia muzeow itd.

Gość gość
Tak, oczywiście, że człek chciałby od razu posprawdzać pewne rzeczy. Dzięki, że dopisałaś/łeś o tych kafejkach, bo już myślałam, że w Londynie darmowe WIFI ukradli ;) W Paryżu trudno spotkać kafe, resto, park bez darmowego WIFI - to wiadomość dla tych, ktorzy by się wybierali. Już nie muszą pytać :). Dzięki i do zobaczyska w Londynie.

Gość gość
Po prostu gdziekolwiek jestes wyszukaj na liscie sieci czy jest jakas otwarta. Sa rozne hotspots. A, tez chyba jest gdzies mapa wifi hotspots. Jest szansa ze wszedzie cos znajdziesz.

Gość gość
Jak bedziesz na dworcu st Pancras to zejdz do metra i wez sobie mala mapke metra, bardzo pomocna w planowaniu podrozy. Do Greenwich polecam dojechac DLR i siasc z przodu, DLR nie ma kierowcy wiec bedziesz jak kierowca ;) Fajne widoki szczegolnie jak jedzie przez Canary Wharf - finansowa dzielnice Londynu, cos w stylu paryskiego La Defense. Z Greenwich mozesz wziac albo statek wycieczkowy z przewodnikiem (raczej tylko po angielsku) lub Thames Clipper, to jest taki wodny autobus, jak bedziesz miala karte Oyster to jest tanszy bilet na tego Clippera. Plyniesz po Tamizie i podziwiasz widoki. Mozesz doplynac az do Westminster Bridge tuz kolo Parlamentu I Big Bena. Polecam przejsc sie tez od mostu Westminster wzdluz Southbank do mostu Tower Bridge. Tam tez jest Tower of London oraz doki sw Katarzyny. Na Southbanku troche w strone Waterloo jest taki targ jakby z jedzeniem z roznych krajow, mozna zjesc bardzo tanio i smacznie. Tak samo jakna Camden Market, tez duzo fajnych miejsc z jedzeniem. Samo Camden tez warte zobaczenia.

Gość gość
Zjesc tanio i jeszcze taniej sie napic mozna w sieci pubow JD Wetherspoon. NIe jest to zadna wykwinta kuchnia, ale ujdzie. Wetherspoonow jest rozsianych pelno po calym londynie. Tu masz jeszcze link do strony gdzie masz 2 w cenie 1 bilety na rozne wstepy do atrakcji, http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london

Gość gość
Polecalabym zakup City Pass (http://www.londonpass.com/) do ktorej mozna tez dodac koszty transportu. Jesli nie masz zamiaru zwiedzac typowych atrakcji turystycznych, kup Oyster Card dostepna na kazdej stacji metra zamiast City Pass. Do Greenwich dodjedziesz komunikacja miejska, oprocz poludnika jest tam takze obserwatorium astronomiczne ktore jest bardzo ciekawe (przynajmniej dla mnie). Jesli ciekawia cie zegary to oczywiscie wybierz sie do Westminster zobaczyc Big Ben i przy okazji Westminster Cathedral i Parlament ;). Generalnie w Londynie jest bardzo duzo ciekawych miejsc i rzeczy do zobaczenia/zrobienia. Jesli chodzi o jedzenie to jest mnostwo kafejek, sieciowek itp (Starbucks, Pret a Manger, POD, Wasabi, Greggs itp). Wiekszosc supermarketow takze sprzedaje kanapki i przekaski. Darmowe wi-fi dostepne glownie w Starbucks i niektorych McDonalds, jesli zatrzymujesz sie w hotelu wiekszosc takze oferuje internet w cenie [pokoju.

Gość trybik
DZIĘKI! !! Zawsze fajniej, jak ktoś, kto był, widział, smakował, opowie o tym i poradzi, bo przewodnik to nie to samo ;) Sprawdzę te linki, trasy i knajpki! Słyszałam, że jest jakieś fajne przejście pod Tamizą, właśnie do Greenwich; obserwatorium jest na pierwszym miejscu do zwiedzenia :) Szkoda, że tak krótko będę. Jeśli ktoś się wybiera do Paryża, to nie ma sprawy - odpowiem na wszystkie pytania, oczywiście w miarę posiadanej wiedzy :classic_cool: